Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Vanhaan hymnitekstiin sävelletyssä Rauhanmaja-kuoroteoksessa kuuluvat ilon ja ahdistuksen väliset jännitteet

Päivitetty 25.07.2023 10:13.
Rauhanmaja-jumalanpalvelusta vietettiin Olavinlinnassa.
Kuva: Savonlinnan seurakunta

Savonlinnan Oopperajuhlilla heinäkuun alussa vietetty Rauhanmaja-jumalanpalvelus lähetetään radiossa ja Areenassa sunnuntaina 30.7.2023.

Yle Radio 1:llä kuullaan Rauhanmaja-jumalanpalvelus, joka on tallennettu Savonlinnan Oopperajuhlilla 2.7.2023. Oopperajumalanpalveluksen järjesti Savonlinnan seurakunta osana Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmaa.

Jumalanpalvelukseen sisältyy kuoroteos Rauhanmaja, joka esitettiin ensimmäisen kerran Vihdin kirkon 250-vuotisjuhlien juhlamessussa vuonna 2022.

Rauhanmaja-kuorofantasian on säveltänyt musiikin tohtori Jorma Hannikainen.

- Sävellyksen teksteinä ovat 500–700-luvulla eläneen tuntemattoman runoilijan hymniteksti Urbs Ierusalem beata , jonka Samppa Asunta on suomentanut, säveltäjä Hannikainen kertoo.

Hymnisäkeistöjen lomassa vuorottelevat kirkon vihkimisen muistopäivän messun raamatuntekstit.

Jokaiselle löytyy paikka

- Vanhassa hymnitekstissä on yhtymäkohtia nykypäivään. Esimerkiksi seurakunta ei toimi pelkästään viranhaltijoidensa työn varassa, vaan ennen kaikkea niin, että jokaiselle seurakunnan jäsenelle – eläville kiville – löytyy oma paikka, toteaa Jorma Hannikainen.

Teoksen osat jakaantuvat messun rakenteeseen alkumusiikista päätösmusiikkiin saakka. Messussa on lisäksi seurakunnan normaalistikin laulamat liturgiset laulut ja virret.

- Olavinlinna on olemassaolonsa aikana nähnyt monenlaista, ihmisten suunnatonta iloa ja pohjatonta surua, sotaa ja rauhaa. Oopperajuhlien messua vietettiin samaan aikaan kun Ukrainassa käydään veristä sotaa. Kuulija voi ehkä kokea kuorofantasian musiikkiinkin sisältyviä ilon ja ahdistuksen synnyttämiä keskinäisiä jännitteitä, kertoo Hannikainen.

Vuonna 2023 tulee kuluneeksi 700 vuotta Pähkinäsaaren rauhan solmimisesta.

- Tuon rauhan jatkumona aikanaan rakennettiin Olavinlinna. Kivestä rakennettu linna ja ennen kaikkea meistä ihmisistä, elävistä kivistä, rakentuva kirkko elää parhaimmillaan mukana ihmisten ilossa ja surussa ilman erottavia välimuureja sekä auttaa apua ja turvapaikkaa tarvitsevia. ”Sinun alttarisi luota on varpunenkin löytänyt kodin, pääskynen pesäpaikan, jossa se kasvattaa poikasensa.” Näin toteaa Rauhanmaja-kuoroteoksen säveltäjä, musiikin tohtori ja kirkkomuusikko Jorma Hannikainen.

Espoon hiippakunnan piispa saarnaa

Rauhanmaja-jumalanpalveluksessa saarnaa Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka, liturgina toimii Emiliana Skoog. Kanttorina toimii Minna Raassina ja urkurina Kaisa-Leena Hannikainen.

Kuoroina ovat Vihdin Kamarikuoro, sekä Savonlinnan seurakunnan yhdistyneet kuorot, joita johtaa Jorma Hannikainen. Mukana on myös Savonlinnan Orkesteri,laulusolisteina Virva Puumala, sopraano ja Minna Raassina, altto.

Virret: 126; 453; 949; 339

Muu musiikki: Rauhanmaja-kuorofantasia, säv. Jorma Hannikainen, san. Urbs Ierusalem beata -hymni, suom. Samppa Asunta, sekä Raamattu Taivas on minun valtaistuimeni, säv. Jorma Hannikainen, san. Raamattu Ajan kehto, säv. Minna Raassina, san. Helvi Juvonen

Rauhanmaja-jumalanpalvelus Yle Radio 1, 30.7. klo 10. Kuoroteos on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Areenassa ma 31.7.2023 alkaen.

Oopperajuhlien Rauhanmaja-kuoromessu Savonlinnasta

86:20