Hyppää pääsisältöön

Abitreenit

Ylioppilaskokeiden miniopas: 2/4 Tartu ylioppilaskokeita edeltävän viikon muistilistaan

Päivitetty 02.10.2023 13:12.
Palapelin paloissa kello, silmä ja puhekupla.
Kuvateksti Ylioppilaskokeessa onnistuminen on monen palan summa. Kuvankäsittely: Janika Koli
Kuva: Janika Koli / Yle

Ylioppilaskoetta varten pitää pakata huolellisesti. Myös järkevä kertaaminen ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen voivat vaikuttaa koemenestykseen. Kertaa täältä koetta edeltävien päivien ohjelma!

Ylioppilaskokeiden miniopas: 2/4 Tartu ylioppilaskokeita edeltävän viikon muistilistaan

3:53
Kuuntele juttu audiona!

Ylioppilaskokeiden miniopas -sarjassa käydään läpi perusasiat ylioppilaskokeisiin osallistumisesta. Tämä on sarjan toinen osa. Lue myös Ylioppilaskokeiden miniopas: 1/4 Mitä tehdä kuukausi ennen ylioppilaskokeita?, Ylioppilaskokeiden miniopas: 3/4 Näillä ohjeilla vältät mokat yo-koepäivänä ja koetilanteessa ja Ylioppilaskokeiden miniopas: 4/4 Yo-kokeen jälkeen alkaa arvostelu - mitä ovat HVP, LEMCBA ja YTL?.

Koetta edeltävän viikon aikana ajatukset on suunnattava koepäivää kohti. Kokelas on vastuussa kokeeseen tuotavista tavaroista, joten omat välineet tulee käydä läpi ennen koepäivää. Luku-urakka kannattaa lopettaa aktiiviseen kertaamiseen jo päivää ennen kirjoituksia.

Lue ohjeet huolellisesti

Tutustu jo hyvissä ajoin koeohjeisiin. Yleiset koeohjeet löytyvät YTL:n sivuilta. Jokaisella lukiolla on myös omat koeohjeet, joissa kerrotaan, milloin koepaikalla tulee olla ja miten koepäivä etenee.

Pakkaa nämä mukaan kokeeseen

Kokeeseen tarvitset tietokoneen, virtajohdon, kynän, kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja langalliset kuulokkeet. Voit ottaa mukaan myös langallisen hiiren ja korvatulpat.

Kokeessa on mukavampi olla, kun varaudut viileään koetilaan villasukilla ja nälkään runsailla eväillä. Eväät tulee pakata läpinäkyviin rasioihin tai kelmuun. Tölkeistä on teipattava etiketit ja tekstit piiloon.

Ylioppilastutkintolautakunta muistuttaa: Jätä Bluetooth-välineet kotiin

Kokeeseen ei saa ottaa mukaan mitään Bluetooth-ominaisuuksia sisältäviä välineitä. Esimerkiksi ominaisuutta hyödyntävät hiiret, kuulokkeet ja älykellot ovat kiellettyjä. Vääränlaiset välineet voivat johtaa kokeen hylkäämiseen. Ylioppilaskokeissa on käynyt niin, että valvoja on kesken kokeen huomannut kokelaan hiiren toimivan USB-johdon lisäksi myös Bluetoothilla. Tilannetta on jouduttu selvittelemään kesken ylioppilaskokeen, jolloin kokelaan koesuoritus on kärsinyt. Vaikka valvojat tarkastavat koetilaan tuotavat välineet, vastuu sallituista välineistä on aina kokelaalla.

Valmistaudu koetilanteeseen

Pakkaa kaikki kokeessa tarvitsemasi tavarat valmiiksi viimeistään koetta edellisenä päivänä. Valitse itsellesi koepäiväksi mukavat vaatteet. Vaatteet kannattaa valita siten, että niissä ei ole tekstejä, sillä koetilaan ei saa tuoda koesuoritusta edistäviä tietoja. Testaa myös, että tietokoneesi ja sen virtajohto toimivat.

Pyri myös saattamaan luku-urakkasi valmiiksi niin, että ehdit kerrata koko koealueen pari päivää ennen koepäivää. Viimeinen ilta ennen ylioppilaskoetta kannattaa rauhoittaa lukemiselta. Silloin kannattaa esimerkiksi käydä ulkoilemassa tai nähdä ystäviä, jotta saat ajatukset hetkeksi muualle.

Vähennä stressiä kokeilemalla koetilannetta

Monessa lukiossa on mahdollista kokeilla Abitti-tikun käyttöä ennen koepäivää. Abitti-tikku on USB-muisti, josta koe käynnistetään omalle tietokoneelle.

Jutun aineistona on käytetty Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteerin Tiina Tähkän haastattelua.

Juttua päivitetty 12.9.2023 klo 12:14: lisätty audioversio jutusta.