Ylioppilaskokeiden miniopas: 3/4 Näillä ohjeilla vältät mokat yo-koepäivänä ja koetilanteessa
Yksi saa paniikkikohtauksen, toisella hajoaa kone ja kolmannen hakee poliisi. Muiden mokista ja sattumuksista on hyvä ottaa opikseen, joten Abitreenit kysyi Ylioppilastutkintolautakunnalta vinkit koepäivään.

Ylioppilaskokeiden miniopas: 3/4 Näillä ohjeilla vältät mokat yo-koepäivänä ja koetilanteessa
Ylioppilaskokeiden miniopas -sarjassa käydään läpi perusasiat ylioppilaskokeisiin osallistumisesta. Tämä on sarjan kolmas osa. Lue myös Ylioppilaskokeiden miniopas: 1/4 Mitä tehdä kuukausi ennen ylioppilaskokeita?, Ylioppilaskokeiden miniopas: 2/4 Tartu ylioppilaskokeita edeltävän viikon muistilistaan ja Ylioppilaskokeiden miniopas: 4/4 Yo-kokeen jälkeen alkaa arvostelu - mitä ovat HVP, LEMCBA ja YTL?.
Abitreenit kokosi kattavan aikajanan, jossa käydään yo-kokeen haasteelliset tilanteet läpi hetki hetkeltä. Jos mietit miten toimit, kun kohtaat kokeessa ongelmatilanteen, lue tämä juttu!
Aamu haltuun kevyellä keskittymisellä
Ylioppilaskoepäivänä koejännitys voi olla ylimmillään, joten aamun ohjelma kannattaa suunnitella valmiiksi jo etukäteen. Normaalien aamurutiinien lisäksi jätä aikaa kokeessa tarvittavien laitteiden, tavaroiden ja eväiden pakkaamiselle sekä koepaikalle siirtymiselle.
Koejännitys voi saada aikaan tunteen, että et muista mitään koko koealueesta. Oloa voi taklata suuntaamalla ajatukset lukion opintojaksojen teemoihin. Kokeile esimerkiksi seuraavaa harjoitusta:
Ajatusten suuntaaminen koealueeseen
Kun vielä opiskelet ylioppilaskokeisiin, listaa jokaisen opintojakson tärkeimmät käsitteet ylös. Koepäivän aamuna lue koevuorossa olevan oppiaineen lista nopeasti läpi esimerkiksi aamupalapöydässä tai matkalla koepaikalle. Ylioppilaskokeen alkaessa aivot käsittelevät jo koealueeseen liittyviä asioita, jolloin ne on nopeampi palauttaa mieleen pitkäaikaisesta muistista.
Varmista kaikki kaksi kertaa koesalissa
Koepaikalle saapuessa ensimmäisenä on vuorossa tarvittavien tavaroiden kasaaminen koetta varten. Pidä huoli siitä, että et vahingossakaan jätä taskuihisi kiellettyjä esineitä, kuten puhelinta ja nenäliinoja, jotta ne eivät päädy koesaliin. Vie ulkovaatteet ja ylimääräiset tavarat niille tarkoitettuun paikkaan.
Koesalissa etsi oma paikkasi ja käynnistä tietokone koetilaisuudessa jaettavalta Abitti-tikulta. Varaa näkyville myös henkilöllisyystodistus. Kun saat valvojilta luvan, syötä nimesi ja henkilötunnuksesi sekä valitse suoritettava koe. Opettaja tarkistaa henkilöllisyystodistuksen samalla kun hän antaa sinulle kokeeseen kirjautumiseen vaadittavat koodit. Testaa kuulokkeesi tekemällä koneen ruudulle automaattisesti aukeava äänitesti. Sen jälkeen odottele kokeen alkua rauhassa.
Vältä kohtalokas virhe
Ylioppilastutkintolautakunta joutuu joka vuosi hylkäämään koesuorituksia kokelaiden huolimattomuuden takia. YTL:n erityisasiantuntija Matti Lattu muistuttaa jokaista kokelasta tarkistamaan, mitä koetta on menossa suorittamaan:
– Jokaisella tutkintokerralla joku kokelas valitsee kokeen alussa väärän aineen tai oppimäärän kokeen, jolloin koesuoritus hylätään. Katso vielä seitsemännen kerran ennen kokeen alkua, että olet valinnut oikean kokeen.
Suunnittele kokeesi rauhassa
Kokelaat näkevät jatkossa Abitti-kokeen sisällysluettelon tehtävien vieressä sivupalkissa. Tämä parannus on merkittävä, sillä sisällysluettelon avulla on helppo suunnitella sitä, mihin tehtäviin aikoo vastata.
Lisää esimerkiksi sana ”tämä” jokaisen sellaisen tehtävän vastauskenttään, johon aiot vastata, jolloin tehtävän väri vaihtuu sisällysluettelossa. Koejärjestelmä ilmoittaa, jos olet valinnut liian monta tehtävää. Kokeen aikana sisällysluettelosta on myös helppo tarkistaa, kuinka monta merkkiä missäkin tehtävässä on ja mihin tehtäviin on lisätty matemaattisia kaavoja tai kuvakaappauksia.
Lue tehtävä vielä kerran
Joskus kokelaan alustavat pisteet tipahtavat reilusti sen jälkeen, kun sensorit antavat koesuoritukselle lopulliset pisteet. Silloin kyse voi olla siitä, että lopullisessa arvostelussa tehtävänanto ja vastaus eivät ole pelanneet yhteen. YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkä kehottaa palaamaan kirjoitustehtävissä tehtävänantoon useampaan kertaan:
– Isoimmat pistevähennykset sensoreilta tulevat siitä, että kokelas vastaa ohi aiheen. Katso, että tehtävänanto ja vastauksesi käsittelevät samaa asiaa.
Nosta käsi ylös!
YTL:n mukaan ylioppilaskokeissa sattuu joka vuosi jotain. Yleensä kyseessä on sairastuminen tai tekniikan temppuilu, mutta joskus on myös tarvittu poliisia poistamaan kokelas salista. Lukioilla on yleensä tarkat ohjeet siitä, miten ylioppilaskokeissa esiin tuleviin tilanteisiin reagoidaan.
Kokelaan tärkein tehtävä on kertoa valvojille, jos jotain sattuu. Oli kyseessä sitten vessahätä tai tietokoneen sammuminen, viittaamalla saa nopeasti apua valvojilta. Joskus esimerkiksi sähköinen koe voi kaatua tai kokelaan kone lopettaa yhteistyön aivan yllättäen. Teknisissä ongelmatilanteissa YTL:llä on selvä viesti kokelaille, mitä pitää tehdä:
– Nosta käsi ylös heti, jos sinulla tulee teknisiä ongelmia. Koeaika keskeytyy siitä hetkestä alkaen, kun nostat käden ylös. Mennyt aika voidaan hyvittää sinulle kokeen lopussa, YTL:n Abitti-asiantuntija Matti Lattu painottaa.
Heitä huoli pois, ongelmiin on varauduttu
Abitti-kokeeseen kirjoitetut vastaukset tallentuvat reaaliajassa koetilan palvelimille, joten kokelas voi jatkaa kokeen tekemistä koneen vaihdon jälkeen siitä, mihin jäi. Laskinohjelmilla tai tekstinkäsittelyohjelmalla tehdyt tiedostot kannattaa tallentaa ensimmäisen kerran jo kesken tehtävän tekemisen, jotta nekin saadaan ladattua tarvittaessa toiselle koneelle.
Jos kesken kokeen tulee huono olo, niin pyydä valvoja paikalle. YTL:n mukaan esimerkiksi vatsatautiin on monissa lukioissa varauduttu niin, että kokelas voi mennä hetkeksi lepäämään ja jatkaa koetta, jos vointi sen sallii. YTL:llä on myös oma päivystyspuhelin lukioille, johon henkilökunta voi soittaa, jos koepäivänä tulee jokin yllättävä tilanne, mihin ei ole osattu varautua.
Jutun aineistona on käytetty Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteerin Tiina Tähkän ja erityisasiantuntija Matti Latun haastatteluja.
Katso: Abitreenien syksyn yo-koelähetykset Yle Areenassa.
Juttua päivitetty 12.9.2023 klo 12:17: lisätty audioversio jutusta.