Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Laulamaan ja ratsastamaan oppimisessa tärkeää on herkistyminen pienille tuntemuksille – Ava Numminen oivalsi leikkisän kokeilun merkityksen uusien taitojen oppimisessa

Metsäinen näkymä jossa Ava Numminen seisoo nauraen hevosen vieressä ja hevonen on kääntänyt päänsä häntä kohti.
Kuvateksti Elvis ja Ava yhteisen harjoituksen jälkeen.
Kuva: Mia Nyyssönen

Laulu hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisesti.

Kuuntele Kuusi kuvaa Ava Nummisen elämästä Yle Areenasta

Valmistuttuaan laulunopettajaksi Sibelius-Akatemiasta Ava Numminen opetti laulua perinteisin menetelmin. Sitten hän sai Eiran musiikkikoulussa oppilaakseen naisen, joka koki itsensä täysin laulutaidottomaksi. Kun oppilas ei kyennyt laulamaan Ukko Nooaa nuotilleen, eivät perinteiset äänenavausmenetelmät tai muut harjoitustavat toimineet lainkaan. Silloin Numminen alkoi pohtia, miten tätä henkilöä kannattaisi opettaa.

He alkoivat kokeilla äänillä leikkimistä, äänen ja liikkeiden yhdistämistä ja puhe- ja lauluäänen linkittämistä. Ennakkoluulottoman kokeilemisen myötä oppilas alkoi edistyä, ja laulamisesta muodostui hänelle vähitellen varsin tärkeä osa elämää. Laulutaidottomana itseään pitäneestä tulikin aktiivinen kuorolainen.

Vuonna 2005 Numminen sai valmiiksi väitöskirjan siitä, miten laulutaidottomaksi itsensä kokeville voi opettaa laulamista. Muutamaa vuotta myöhemmin hän perusti yhdessä Tuula Tennin kanssa laulukoulu LauluAvaimen.

Parikymmentä ihmistä helsinkiläisellä kadulla tekemässä äänenavausta kädet sivuille levitettyinä.
Kuvateksti LauluAvain -laulukoulun opettaja Pauliina Linnosaari pitämässä äänenavausta oppilaille Helsingin Töölössä vuonna 2013.
Kuva: Tuula Tenni

Olennaista laulamaan oppimisessa ovat Nummisen mukaan rento, suorituspaineeton ilmapiiri, jossa saa rauhassa tutustua omaan ääneen, kokeilla sen eri ulottuvuuksia ja löytää laulamisen iloa.

Työssään hän on aina uudestaan nähnyt laulamisen myönteiset vaikutukset mieleen ja kehoon. Vaikka laulutunnille mentäisiin rättiväsyneinä, niin sekä opettaja että oppilaat tulevat ulos iloisina ja energisinä.

Laulaminen on Nummisen mukaan myös oivaa kuntoutusta esimerkiksi muistisairaille, aivoverenkiertohäiriöpotilaille, Parkinson-potilaille ja hengityssairaille. Hän vaikuttaa lievästi turhautuneelta siihen, että laulamisen juurruttaminen osaksi virallisia kuntoutusohjelmia ei ole tutkimusnäytöistä huolimatta edistynyt.

Elintasomme on perustunut halpaan öljyyn

Numminen sanoo olevansa sitä sukupolvea, joko on koko elämänsä ajan saanut kaikkea enemmän ja enemmän: vaatteita, tavaroita, sähkölaitteita, maanteitä, matkoja, muovia, puhelimia. Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan kansalaisille on ollut mahdollista elää rauhan aikaa ja kasvattaa elintasoaan. Nummisen ympäristöherätys kiteytyi siihen, että hän tajusi kaiken tämän olleen mahdollista ennen kaikkea halpojen fossiilisten polttoaineiden takia. Samalla hän tajusi että olisi itsepetosta kuvitella, että sama voisi jatkua loputtomiin.

Uudehko sininen Volvo edestäpäin kuvattuna. Auton konepellissä on vihgreä tarra, jossa lukee" biokaasuauto".
Kuvateksti Biokaasulla ajaminen on ilmaston kannalta mainio ja edullinen vaihtoehto.
Kuva: Ava Numminen

Maailman tila on päässyt huonoksi, kun jo vuosikausia sitten tehtyjä varoituksia ei ole otettu riittävän tosissaan. Numminen kokee että ilmastonmuutoksen ja luontokadon suhteen meillä alkaa olla kiire saada asioita paremmalle tolalle. Hän oli vuonna 2013 mukana perustamassa Myrskyvaroitus -yhdistystä, joka innostaa ja aktivoi ihmisiä mm. vähentämään hiilidioksidipäästöjään.

Numminen itse on ajanut biokaasuautolla vuodesta 2016, kun perheen vanha Volvo muunnettiin kaasuautoksi. Kesällä 2019 hän järjesti puolisonsa kanssa biokaasuautokiertueen, jossa Ronja Junkkari ja tämän Leevi -poika kiersivät biokaasuautolla kesätapahtumasta toiseen kertomassa biokaasuautoilun ilmastoystävällisyydestä ja edullisuudesta.

Numminen toivoisi ihmisten kierrättävän kaiken, mikä on kierrätettävissä ja mm. välttävän valosaastetta tuottavia turhia ulkovaloja. Monet arkiset valinnat vaikuttavat luontokatoon yllättävillä tavoilla. Esimerkiksi hyönteiset jäävät ulkovalojen valokehälle loukkuun ja nääntyvät. Hyönteiskadon seuraukset kertautuvat luonnon ravintoketjuissa.

Eläinten kohtelu kertoo ihmisten arvoista

Ava Numminen kantaa huolta myös tavastamme suhtautua eläimiin. Hän vastustaa teollisten tuotantoeläinten nykyistä kohtelua. Numminen uskoo, että useimmat pitäisivät sitä eläinrääkkäyksenä, jos lemmikkieläimiä kohdeltaisiin tuotantoeläinten tavoin. Eettisesti ja kestävästi tapahtuvaa metsästystä Numminen sen sijaan on vuosien mittaan alkanut arvostaa yhä enemmän.

Kolme sikaa kaltereilla varustetun luukun luona.
Kuvateksti Kuva teollisesta sikalasta, ja se on peräisin Oikeutta eläimille ry:stä.
Kuva: Oikeutta eläimille ry.

Viime vuosina tutkimustieto eläinten käyttäytymisestä ja niiden kokemusmaailmasta on Nummisen mukaan lisääntynyt huomattavasti. Esimerkiksi eläinten kokemasta kivusta tiedetään nyt paljon enemmän kuin vielä muutamia vuosia sitten. Toisin kuten ennen opetettiin, esimerkiksi kalojen tiedetään kokevan kipua siinä missä muidenkin eläinten.

Numminen puhuu eläinten oikeuksien puolesta, mutta hän myöntää olevansa itse osa ongelmaa. Hän häpeää kolme vuosikymmentä sitten ostamaansa minkkiturkkia, eikä kehtaa käyttää sitä. Minkkien ja kettujen tarhaus pitäisi hänen mielestään lopettaa nopealla siirtymäajalla ja tarhureille mahdollistaa riittävät tuet uusiin elinkeinoihin siirtymiseksi. Vaikka Numminen ja hänen puolisonsa välttävät lähes täysin tuotantoeläinlihan, kuten sian-, naudan- ja broilerinlihan syömistä, perheen koira syö sitä koiranruuan muodossa.

Istuva metsästäjä huurteisessa maisemassa, jossa näkyy lisäksi taivasta vasten kukkula ja yksi ohuehko puunrunko.
Kuvateksti Aleksi Lumme on helsinkiläinen metsästäjä, joka pyrkii saattamaan eri tavoin ajattelevia ihmisiä yhteisen keskustelun äärelle.
Kuva: Aleksi Lumme

Suhtautumisessa myös muihin kuin tuotantoeläimiin olisi Nummisen mielestä paljon korjattavaa. Hän huomasi tämän omakohtaisesti rastastusharrastuksessaan. Vuosikymmenien ajan Nummisen ratsastustunnit perustuivat lähinnä määrättyjen liikekuvioiden tekemiseen hevosta käskyttämällä. Opetuksessa ei juurikaan käsitelty sitä, miten tehdä yhteistyötä hevosen kanssa hevosen ehdoilla.

Kun Numminen sattumalta löysi uuden opettajan, kaikki muuttui: uuden opettajan kanssa he lähtivät aivan alusta etsimään ratsastajan ja hevosen tasapainoa, hahmottamaan pieniäkin lihasjännityksiä ja hengitystä. Numminen oppi tarkkailemaan kaikkea, mitä hänen omassa kehossaan tapahtuu ratsastaessa, sekä sitä, miten hevonen siihen kaikkeen reagoi.

Numminen on sittemmin tajunnut, että laulamisessa ja ratsastamisessa on paljon samaa. Oman kehon jännityksille herkistyminen ja niiden purkaminen mahdollistavat äänen vapaan soljumisen laulaessa. Samanlainen herkistyminen oman kehon pienille merkeille mahdollistaa rasastaessa hevosen rennon, tyytyväisen liikkumisen.

Ratsastajan ja hevosen välistä vuorovaikutusta tutkimalla ja kehittämällä on mahdollista löytää yhteinen sävel, jolloin hevonen alkaa seurata ratsastajan pienimpiäkin signaaleja. Hyvän yhteyden myötä ratsastamisesta tulee miellyttävä kokemus myös hevoselle.

Kuusi kuvaa psykoterapeutti ja laulunopettaja Ava Nummisen elämästä

44:24