Hyppää pääsisältöön

Luonto

Esittelyssä Lehmäliven lehmät

Lehmälauma tuijottaa kameraa aurinkoisella niityllä Espoonlahdessa, taustalla koivuja ilta-auringon valossa.
Kuvateksti Tässä ovat Lehmäliven päähenkilöt – lue jutusta ohjeet ammujen tunnistamiseksi.
Kuva: Anna-Kaisa Brenner / Yle

Lehmälive seuraa Espoonlahden luonnonsuojelualueella laiduntavia lehmiä suloisine vasikoineen. Tämän jutun avulla tunnistat, kenellä on valkoinen Käärijä-tukka ja kuka ammuu kovimmin.

Tässä ovat Lehmäliven päähenkilöt, jotka laiduntavat Espoonlahden luonnonsuojelualueen rantaniityillä.

Laumassa on 22 kyyttöä eli itäsuomen karjaa: aikuisia lehmiä 12 ja vasikoita 10. Muotokuvagallerian ja keltaisten korvamerkkien avulla voit tunnistaa ne laitumelta.

Kuka on kuka Lehmälivessä

Muotokuvakehyksen keskellä on lehmän pää.

Lorna (korvamerkki 0186) on syntynyt vuonna 2014. Se on vähän tankki niin luonteeltaan kuin ruumiinrakenteeltaankin, kertoo lehmien omistaja Emmi Nurmi. Lorna viihtyy omissa oloissaan ja katselee kaikenlaista touhua mieluiten vähän etäämpää. Sen tunnistaa pisamaisesta nahasta ja ruskeista läiskistä, jotka ovat reunoiltaan pienipiirteisiä.

Vaalea kyyttö laitumella.

Salli (0286) on niin tuttavallinen, että se änkeytyy vaikka kainaloon. Se on hyvin kesystä suvusta peräisin. Kolmivuotiaalla Sallilla on selkeitä ryhmänjohtajan elkeitä. Kun se ammuu kuuluvalla altollaan, se saa helposti muut mukaan yhteislauluun. Komean lauluäänen lisäksi Sallin voi tunnistaa valkeasta päästä, silmänympärykset ovat hennon ruskeat ja vaaleanruskean turvan keskiosa on tasaisen tumma. Sallin kaulassa on panta numero on 2.

Lehmä, jolla on tumma turpa, muuten on vaalea pää, ruskeissa korvissa keltaiset korvamerkit.

Manni (0192) on syntynyt vuonna 2015 eli se on 8-vuotias. Luonteeltaan Manni on peruskiltti, vaikkei olekaan kovin kesy. Lehmän tunnistaa parhaiten suklaanruskeista korvista, tummista kyljistä ja tummasta turvasta, jonka keskiosa on vaalea.

Valkea lehmä, jolla on vaaleanharmaata turvassa.

Marina (0203) on Mannin ikätoveri. Marinakaan ei ole järin seurallinen tapaus, vaan se viihtyy parhaiten omissa oloissaan. Marinalla on kauniin valkoinen pää ja kaulassa panta numero 1.

Kyyttölehmä, jolla on ruskea pää, otsassa valkea läikkä ja turpa on vaalea.

Sointu (0283) on seurallinen ja sosiaalinen lehmä, joka antaa rapsuttaa. Kun Sointu bongaa vieraita, se tulee uteliaana paikalle ja saattaa vaikka maistaa paidanlievettä. Vuonna 2020 syntyneen Soinnun tunnistaa ruskeasta päästä, valkoisesta otsasta ja vaaleasta turvasta. Soinnun kaulassa on panta numero 4.

Muotokuvakehyksessä laitumella olevan lehmän pää.

Onna (0225) on rauhallinen, muttei valtavan ihmisrakas. Sen kyljet ja etujalat ovat ruskeat ja silmien ympärillä on isot ruskeat renkaat. Onnan kaulassa on panta numero 3.

Muotokuvakehyksen keskellä on laitumella oleva lehmä.

Lauman iäkkäin lehmä Jasmiini (0128) on kovan onnen kyyttö. Se sai alkukesästä allergisen reaktion seurauksena pahan ihottuman. Onneksi kiltti ja rauhallinen Jasmiini on hyvää vauhtia toipumassa, mutta ihottumasta tervehtynyt iho saattaa kuvissa kuultaa vielä hennon vaaleanpunaisena karvan alta.

Lehmäliven vasikat

Pieni vaalea vasikka, jolla on isot keltaiset korvamerkit.

Vanja (0370) on Mannin vasikka. Sen tunnistaa valkeasta päästä, suklaaruskeista korvista ja oikean posken kauneuspilkuista.

Pieni vaalea vasikka, jolla on isot keltaiset korvamerkit.

Tämä suloisuus on nimeltään Vuokko (0361), ja sen emä on Sointu. Vuokon tunnistaa hyvin vaaleasta päästä, ja muutenkin sen värityksessä on ruskeaa vain hillitysti.

Muotokuvakehyksen keskellä on laitumella oleva vasikka.

Vallila (0363) on Sallin vasikka. Saa nähdä, periikö se emänsä muhkean lauluäänen. Vallilan silmänympäryksistä lähtee ruskea juova kohti vaaleaa turpaa.

Muotokuvakehyksen keskellä on laitumella oleva lehmä joka syö ruohoa.

Onnan vasikka Vilhelmiina II (0338) on nimetty järjestysnumerolla kuin kuninkaalliset. Se ei kuitenkaan ole sen siniverisempi kuin muutkaan lauman kyytöt, vaan se on nimetty vuonna 2006 syntyneen nimikaimansa mukaan. Mutta kyllähän Vilhelmiina II on suloinen kuin pieni prinsessa! Sen tunnistaa ruskeista läiskistä kyljessä ja kaulalla sekä vaaleasta pystyjuovasta keskellä turpaa.

Muotokuvakehyksen keskellä on laitumella oleva vasikka.

Väiski (0362) on Lornan vasikka ja leikkisä pikkusonni. Väiskin tummissa silmissä on tiukka katse, ja muuten valkoisessa päässä on tumma turpa. Sen korvat ovat kauniin ruskeat.

Muotokuvakehyksen keskellä on laitumella oleva vasikka.

Viola (0357) vaikuttaa emänsä Jasmiinin tavoin hyväluonteiselta vasikkaneidolta. Sen voi tunnistaa valkoisesta Käärijä-tukasta.

Uudet tulokkaat

Juuri ennen Lehmäliven starttia laitumelle saapui vielä Espoon Laajalahdesta yhdeksän kyyttöä, viisi aikuista lehmää ja neljä vasikkaa. Kuuma kesä on tehnyt tehtävänsä ja vihreä syötävä alkaa paikoin jo ehtyä.

Uudet tulokkaat eivät malttaneet poseerata kameralle, mutta muuten muutto sujui hyvin. Aluksi tunteet näyttivät hieman kuumentuvan laitumella, kun suurentuneen lauman piti neuvotella johtajuuskysymyksistä.

Vielä ei ole löytynyt sovitteluratkaisua. - Toista Yle Areenassa

Kilttejä lehmiä ja vilkkaita vasikoita

Kyyttöjen omistaja Emmi Nurmi kertoo, että isot lehmät ovat varsin sopuisia. – Ei meillä edes ole vihaisia lehmiä, kaikki ovat peruskilttejä, hän sanoo.

– Vasikat ovat pieninä aika samankaltaisia. Ne ovat uteliaita, vähän arkoja, ja liikkuvat mieluiten ryhmässä.

Voit seurata lehmien kesänviettoa 24/7 Lehmälivestä. Tuoreet uutiset suoraan laitumelta julkaistaan Lehmäliven laidunpäiväkirjassa, ja voit myös osallistua Lehmäliven chattiin.

Kolme livekameraa seuraa lehmiä elokuun loppuun asti tai niin pitkään, kun laitumella riittää syötävää. Kun luonnonruoka hupenee Espoonlahdesta, eläimet siirtyvät takaisin kotiin Bovikin tilalle Raaseporiin.

Lehmälive on osa Punaisen listan pelastajat -juttukokonaisuutta, jossa tänä kesänä kerrotaan luonnonsuojelun onnistumisista. Perinnemaisemaa hoitavat lehmät antavat oman tärkeän panoksensa tähän työhön.

Lisää aiheesta Yle Areenassa