Hyppää pääsisältöön

Luonto

Ylen Lehmälive alkoi – tule mukaan laitumelle!

Lehmäliven sonnivasikka Väiski nauttii silminnähden kesästä.

Yle seuraa lehmien ja vasikoiden laidunelämää Espoonlahden luonnonsuojelualueella. Millaisia persoonia laumasta löytyy? Osallistu chattiin ja tsekkaa tuoreet kuulumiset suoraan laitumelta. Loppukesän rennoin striimi on tässä!

Ammuu! 12 lehmän ja 10 suloisen vasikan lauma hoitaa Espoonlahden luonnonsuojelualueen rantaniittyä syömällä sitä.

Alueesta on vastuussa Metsähallitus, ja kesätöihin pestatuilla kyytöillä eli itäsuomenkarjalla on perinnemaiseman hoitamisessa tärkeä tehtävä: lehmien ansiosta maisemat eivät kasva umpeen. Tämä hyödyttää monia harvinaistuneita kasvi- ja eläinlajeja.

Näin pääset seuraamaan Lehmäliveä

Seuraa Ylen Lehmäliveä tästä. Kurkista myös muotokuvagalleriaan, jonka avulla voit tunnistaa Lehmäliven päähenkilöt.

Lehmälivessä pääset myös chattailemaan. Chattia varten tarvitset Yle Tunnuksen. Muutama erikoischattikin on luvassa – niistä ja laitumen kiinnostavimmista tapahtumista voit lukea jatkuvasti päivittyvästä Lehmäliven laidunpäiväkirjasta.

Lehmät eivät välttämättä näy kuvissa joka hetki. Laidun on iso, joten Lehmäliven seuraamiseen tarvitaan joskus lehmänhermoja eivätkä päähenkilötkään stressaa. Lehmien tärkeimmät tehtävät ovat syödä, märehtiä, kakata ja ottaa nokosia aina kun siltä tuntuu. Ja sehän onnistuu niiltä helposti!

Lehmälive on osa Yle Luonnon Punaisen listan pelastajat -sarjaa, jossa tänä kesänä kerrotaan luonnonsuojelun onnistumisista.

Lisää aiheesta Yle Areenassa