Hyppää pääsisältöön

Lapset

Ihmeellinen ihminen sanoittaa lapselle kehoa ja sen toimintaa

Graafinen kuva, jossa on keskellä poika, joka katsoo suurennuslasiin. Suurennuslasissa näkyy pojan silmä suurena. Pojan ympärillä on värikkäitä ihmisen kehon osia.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Pikku Kakkosen Ihmeellinen ihminen -tv-sarja sekä Tutkimusmatkalla ihmeellisen ihmisen kehossa -audiosarja kertovat faktatietoa ihmiskehosta lapsen tasoisesti.

Mikä on ihmiskehon moottori, montako luuta kehosta löytyy ja nukkuvatko aivot? Näihin ja moniin muihin kehon ihmeellisyyksiin saadaan vastaus Pikku Kakkosen Ihmeellinen ihminen -sarjassa, jossa tutustutaan animaation avulla ihmisen kahdeksaan tärkeään elimeen ja kehon osaan.

Tutkimusmatkalla ihmeellisen ihmisen kehossa -audiosarjassa puolestaan syvennytään lisää ihmiskehon toimintaan ja saadaan selville mm. mitä eri tehtäviä hampailla on ja missä kilpirauhanen sijaitsee.

Sarjoja yhdistää teeman lisäksi kertoja, animaatiopoika Aaron, jolle äänensä on antanut näyttelijä Miiko Toiviainen.

Ihmeellinen ihminen - Toista Yle Areenassa

Lapset ovat uteliaita ja ylpeitä kehostaan. Ikätasolle sopiva tieto auttaa lasta sanoittamaan omaa kehoaan ja kehon toimintaa. Samalla lapsi tutustuu kehoonsa tarkemmin ja hänelle lapselle muodostuu ehjä ja myönteinen kehokuva, eikä mikään kehon osa jää nimettömäksi tai häpeälliseksi.

Ihmiskehon toiminnasta voi puhua helposti liian yksinkertaisesti tai liian monimutkaisesti. Tasapaino uuden informaation ja sen ymmärrettävyyden välillä on tarkkaa. Molempien sarjojen sisältö on tarkistettu asiantuntijoilla. Asiantuntijat ovat kommentoineet käsikirjoituksia ja yhdessä ohjelman tekijöiden kanssa on etsitty keinoja puhua monimutkaisista aiheista ymmärrettävästi.

Väestöliiton kehotunnekasvatuksen asiantuntija Henriikka Kangaskoski on ollut audiosarjassa asiantuntijan roolissa. Kangaskoski kertoo, että lapsi on kiinnostunut kehostaan sekä kehon eritteistä. Kun opetellaan vaikkapa suolen toimintaa, on tärkeää antaa lapselle tietoa eikä nolostella aihetta. Vatsaa ja suolistoa käsittelevässä jaksossa animaatiopoika kertoo vaihe vaiheelta, kuinka omena matkaa läpi kehon kakaksi vessanpönttöön.

Kun aikuinen aloittaa puhumaan aiheesta saa lapsi luvan kysellä.

Henriikka Kangaskoski

Aikuinen saattaa pelätä sanoilla lällättämistä ja vältellä tämän vuoksi esimerkiksi sukuelin- tai kakkakeskusteluja. Lapsella ei ole samaa kokemusmaailmaa kuin aikuisella. Kun lapselle antaa tietoa kehosta nolostelematta, ei hänelle synny kuvaa, että aiheessa on jotain häpeällistä. Kakkapuheen ja muiden hokemien vastalääkkeenä toimiikin se, että lapsi saa tietoa ja uteliaisuus täyttyy.

Jokaisella kehon osalla on asiallinen oikea sana. Kaikki kehon osat ovat arvokkaita

Henriikka Kangaskoski

Ihmeellinen ihminen ja Tutkimusmatkalla ihmeellisen ihmisen kehossa antavat uteliaalle tietoa laajasti koko ihmisen kehosta. Keho käydään läpi päästä varpaisiin tai tarkemmin sanottuna hiuksista varpaan kynsiin. Ihmiskehoa ihmetellään myös sen eri vaiheissa ikääntymisen näkökulmasta.

Ohjelmien sisältöä tarkastaneet asiantuntijat ovat Aivoliitto ry, Hammaslääkäriliitto, Lihastautiliitto, Luustoliitto, Lääkäriliitto, Psykologiliitto, Sydänliitto, Väestöliitto, Veripalvelu, IBD ja muut suolistosairaudet ry sekä astma- ja allergia-asiantuntija.

Ihmeellinen ihminen Pikku Kakkosessa tiistaisin 12.9. alkaen ja molemmat sarjat Areenassa kokonaisuudessaan 12.9.

Tv-sarjan tekijät:
Musiikki Luis Herrero
Musiikin miksaus Jarkko Viinamäki
Graafikot & animaattorit Kirsi McGillion & Elina Vartiainen
Kuvaussuunnittelija Kari Manninen
Kuvaajat Timo Ahonen & Samuli Pyykkönen
Äänitarkkailijat Riku Honkanen & Teuvo Lehtinen
Pukusuunnittelijat Ritva Muikku & Paula-Leena Jokitie
Tuotantojärjestäjä Silja-Tuuli Tyrkkö
Tuotantoassistentti Janna Järvinen
Äänisuunnittelija Juha Lehtonen
Leikkaaja Päivi Myllymäki
Värimäärittelijä Liisa Holmstedt
Tuotantokoordinaattori Tanja Korpi
Käsikirjoittajat Petra Stolt & Venla Roivainen
Ohjaajat Petra Stolt & Ville Mononen
Tuottaja Tiiu Päivärinta
Tuotanto Yle Lapset 2022

Tv-sarjan jaksoihin liiittyy tehtäviä, joita voi täyttää sarjaa katsoessa tai sen jälkeen. Tehtävät saa suurennettua ja tulostettua klikkaamalla alla olevia kuvia.