Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Somevaikuttaja Veli Koo ihmettelee, mihin kyky sietää arkea on kadonnut: ”Parisuhde ei ole pelkkää leffaa”

Mies istuu nurmikolla ja katsoo kameraan käteensä nojaten.
Kuvateksti Tuomo Kasasen mielestä parisuhteessa pitää jaksaa sietää arkea ja erimielisyyksiä.
Kuva: Mia Gertsch / Yle

Veli Koona tunnetun sisällöntuottajan Tuomo Kasasen mielestä deittimaailman kertakäyttökulttuuri alkaa näkyä myös parisuhteissa: ongelmia ei kestetä ja odotukset suhteen luonteesta ovat epärealistisia.

Isä, äiti, pari lasta ja koira omakotitalossa omenapuiden katveessa. Mielikuvat ”oikeasta” parisuhteesta ja perheestä elävät vahvoina ja perinteisinä.

Somevaikuttaja Tuomo Kasanen eli Veli Koo on kyllästynyt vanhoihin näkemyksiin.

– Suomessa on vahva perhekulttuuri ja käsitys siitä, mikä on ”oikea” perhe. Ja jos ei ole tiettyyn ikään mennessä parisuhteessa, pitää perustella, miksi ei noudata perinteitä, hän sanoo.

Hyvin sanottu -hanke

Esimerkiksi vapaaehtoinen lapsettomuus tuntuu olevan monille punainen vaate ja voi kirvoittaa hyvinkin ikäviä kommentteja – Kasasella on tästä omakohtaisia kokemuksia.

– Kun joskus mainitsin somessa, että en halua lapsia, minua kehotettiin kasvamaan aikuiseksi ja toisaalta todettiin, että ei minusta isäksi olisikaan.

Kasasen mukaan onkin mahdollista, että parisuhteeseen mennään vain sen takia, että vaihtoehtoja ei koeta olevan, vaikka parisuhteen ei pitäisi olla mikään itseisarvo.

– Peräkammarin poika on hirveä loukkaus, hän muistuttaa.

Kasanen haluaisi nähdä julkisuudessa enemmän tarinoita erilaisista parisuhteista ja perheistä, vaikka ymmärtää, että moni voikin arastella oman tarinansa kertomista.

– Erilaisuudesta tuomitaan ja syyllistetään herkästi julkisuudessa.

Parisuhteista kertakäyttösuhteisiin

Ummehtuneet käsitykset parisuhteen luonteesta eivät ole Kasasen ainoa harmin aihe.

Parisuhteisiin on hänen mielestään hiipinyt nykydeittailumaailmasta kertakäyttökulttuuri: ongelmia ei tahdota kestää ja kyky sietää tavallista arkea on heikentynyt. Samalla suhteeseen liitetyt odotukset ovat epärealistisia.

– Parisuhde ei ole pelkkää leffaa, mutta siinä on leffahetkiä, Kasanen muotoilee.

Parisuhteisiin ei myöskään sitouduta Kasasen mielestä enää samalla tavalla kuin joskus aiemmin, koska nettideittailu ja deittisovellukset ovat tehneet uuden kumppanin etsinnästä hyvin helppoa.

– Aina on olemassa se helppo takaportti puhelimessa.

Kasanen ei toisaalta ihmettele, että parisuhteessakin olevan sormi eksyy helposti deittisovelluksiin, sillä niissä saatu huomio on koukuttavaa. Hän on töidensä vuoksi testannut erästä sovellusta ja kokemus oli huumaava:

– Se huomio, jonka siellä varttitunnissa sai, antoi melkoisen dopaaminiryöpyn. Kyllähän sellainen tuntuu hyvältä, vaikka naimisissa olenkin, hän sanoo.

Sovelluksien houkutuksista huolimatta Kasanen sanoo, että luottamus on parisuhteen tärkeimpiä pilareita; terveeseen parisuhteeseenkin kuuluu yksityisyys, kaikesta ei tarvitse kertoa ja omia menoja saa olla. Hän myös tyrmää ajatuksen siitä, että mustasukkaisuus olisi osoitus rakkaudesta.

– Rajoittaminen on henkistä väkivaltaa ja kontrolli itsekkyyttä, hän korostaa.

Muuttuva miehuus

Jos ovat näkemykset parisuhteesta ja perheestä muuttumassa, niin ovat mielikuvat siitäkin, mitä miehuus on. Kasasen mukaan aihe on tällä hetkellä jopa eräänlainen kuuma peruna.

– Hirveästi aihetta pompotellaan, mutta kukaan ei oikein tiedä, mitä sen kanssa pitäisi tehdä, hän luonnehtii.

Kasanen itse aloitti sisällöntuottajana kuutisen vuotta sitten, ja silloin asiasta ei hänen muistinsa mukaan juuri puhuttu.

– Vasta muutaman viime vuoden aikana miehuuden käsitettä on alettu katsoa kriittisesti ja on alettu kyseenalaistaa vanhoja malleja.

Etenkin nuoret miehet kyseenalaistavat Kasasen mukaan vanhoja käsityksiä ja ovat hanakoita puuttumaan esimerkiksi seksismiin.

Vaikka miehuudesta jo puhutaankin niin somessa kuin perinteisessäkin mediassa, samalla miehistä lietsotaan Kasasen mielestä negatiivista mielikuvaa, ja tähän moni mies on alkanut jo kyllästyä. Miehet kokevat osan mediasta jopa miesvihamieliseksi, Kasanen sanoo.

Kasasta harmittaa etenkin somessa vellova sisältö, joka vääristää sitä, miten etenkin nuoret miehet ajattelevat miehistä puhuttavan ja millaisia miehen malleja ylipäänsä pääsee esille; tavalliset ”perusörmyt” eivät siellä näy.

– Keskustelu on kauhean polarisoitunutta ja ollaan päädytty miehet vastaan naiset -asetelmaan, Kasanen harmittelee.

Lisäksi ”punaisia lippuja” (red flags) eli vaaranmerkkejä etsitään sieltäkin, missä niitä ei välttämättä hänen mielestään ole.

– Näin erään naisen postaaman videon, jossa hän sanoi, että jos mies ei ole nähnyt Barbie-elokuvaa, se on red flag, Kasanen puuskahtaa.

Kasanen haluaisi päästä murrosvaiheesta ja vastakkainasettelusta jo eteenpäin ja kaipaa siksi sillanrakentajia antamaan näkyvyyttä uudenlaiselle mieskuvalle.

Mikael Saarinen: Parisuhde voi lakastua kuten kasvi

30:57

#Miestenvuoro-kampanjaa voi seurata 18.-30.9.2023 useista eri kanavista.

Kampanjassa ovat mukana koripalloilija Miro Little, Jäbät ja tunteet -podcast, some-vaikuttaja Veli K eli Tuomo Kasanen, pelistriimaaja ZoreAudio eli Ville Rautinainen, luontokuvaaja Ossi Saarinen, some-vaikuttaja Joonas Pesonen, Trasek ry:n puheenjohtaja Kasper Kivistö, some-vaikuttaja ja muusikko Chico Muya, kirjailija Antti Rönkä, kirjailija Joonas Konstig, Yle Kioskin toimittaja Matti Riitakorpi, Mikä keissi? -podcast, Janne Lankoski & Real talk -podcast, Yle Summeri, Yle Teen & Skratt Attack sekä Yle Extreme.

Tuomo Kasanen on mukana Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin Suhdemyytinmurtajat -keskustelussa. Voit seurata keskustelua Yle Areenassa lauantaina 30.9.2023 klo 13–13.30.