Hyppää pääsisältöön

Elämä

”Älä pelkää, että julkisuus tuhoaa elämäsi”, sanoo Topi Borg ja rohkaisee hakemaan Kirjolla-sarjan seuraavalle kaudelle

Topi Borg näyttää kameralle voitonmerkkiä.
Kuva: Kalle Kataila / Yle

Realitysarja Kirjolla seurasi läheltä neljän autistin elämää. Sarja oli suuri menestys, ja se saa jatkoa syksyllä 2024.

Huippusuosioon noussut Kirjolla-sarja kuvaa läheltä moninaista autismin kirjoa ja pyrkii syventämään ihmisten ymmärrystä.

Ensimmäisellä kaudella mukana ollut Topi Borg kertoo, että sarja vaikutti hänen elämäänsä merkittävästi.

– Olen nyt rohkeampi, ulospäinsuuntautuneempi ja oma-aloitteisempi. Ymmärsin, että jatkuvat huoleni siitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat, olivat erittäin turhia. Kaikki oli vain minun päässäni.

Ymmärsin, että jatkuvat huoleni siitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat, olivat erittäin turhia. Kaikki oli vain minun päässäni.

Sarjan tärkein vaikutus on Borgin mielestä ollut se, että tietoisuus autismista on lisääntynyt. Liikuttavin palaute on tullut vastikään autismidiagnoosin saaneiden lasten vanhemmilta.

– Siskoni Sointu kertoi vanhempien sanoneen, että he pelkäävät nyt vähemmän. Ymmärretään, että autistitkin käyvät ajokokeissa, tekevät ulkomaanmatkoja ja yrittävät pärjätä jotenkin parisuhteissa. Kaikki inhimilliset periaatteemme ovat hyvin samanlaisia.

Uuden tuotantokauden haku nyt auki

Kokemuksena sarjassa esiintyminen oli Borgille yllättävän helppo.

– Yllätyin, etten pelännyt kameroita yhtään. Kuvausryhmä oli ammattitaitoinen, ja dokumenttikuvauksen perustaito onkin saada kuvattavat unohtamaan, että kuvausryhmä on paikalla.

Nyt sarjaan etsitään päähenkilöitä uudelle, syksyllä 2024 nähtävälle kaudelle. Borg kannustaa hakemaan rohkeasti mukaan.

– Älä pelkää, että julkisuus tuhoaa elämäsi. Minuakaan ei enää tunnisteta kadulla. Tärkeintä on, että positiivinen näkemys autismista jää ihmisten mieliin.

Poikkeuksellinen hitti

Topin, Juliuksen, Kirin ja Markuksen arkea seuraava realitysarja nousi keväällä poikkeukselliseksi hitiksi. Se on Yle Areenassa vuoden 2023 katsotuin sarja keskikatsojamäärällä mitattuna. Keskikatsojalla tarkoitetaan jaksot alusta loppuun katsoneiden määrää.

Sarjan jaksoja on käynnistetty Areenassa jo lähes 4 miljoonaa kertaa. Huiman menestyksen syitä on pohdittu paljon.

– Kirjolla-sarjaan löydettiin vetävät päähenkilöt ja läheiset, joihin syntyi vahva kontakti ja hyvä luottamussuhde. Autismin kirjo on eri tavoin läsnä yllättävän monen suomalaisen arjessa, sanoo sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Helena Bäckman.

On tärkeää, että sarjan valtavan suuren positiivisen palautteen hyökyaalto on nostanut pintaan myös kriittisiä puheenvuoroja.

Sarja sai suuren määrän palautetta, josta valtaosa oli positiivista. Sitä kuitenkin myös kritisoitiin esimerkiksi päähenkilöiden samankaltaisuudesta ja autismin kirjon esittämisestä stereotyyppisesti.

– On tärkeää, että sarjan valtavan suuren positiivisen palautteen hyökyaalto on nostanut pintaan myös kriittisiä puheenvuoroja. Hyvä että keskustelua on, että se kiinnostaa ja eri näkökulmat tulevat kuulluksi, sanoo Bäckman.

Yhden sarjan ja neljän päähenkilön on vaikea tyhjentävästi esittää kirjon koko laajuutta, joten Bäckman toteaa olevansa iloinen sarjan saadessa jatkoa.

– Toivon, että pääsemme tapaamaan lisää kiinnostavia tyyppejä, jotka omalla elämällään valottavat jälleen uusia kulmia laajaan ja rikkaaseen kirjoon.

Etsimme Kirjolla-sarjan toiselle kaudelle uusia henkilöitä. Jos olet yli 15-vuotias ja sinulla on todettu autismin kirjo, hae mukaan! Voit ilmoittaa myös tuntemasi henkilön.

Täytä hakemus ja hae Kirjolla-ohjelmaan.

Hakuaika päättyy 1. lokakuuta kello 23.59.

Kirjolla-sarjan ensimmäinen kausi on katsottavana Yle Areenassa.