Suomen Luonnon päivänä syödään mustikkapiirakkaa – nappaa tästä ohje, josta tuli hitti sata vuotta sitten
Mustikkapiirakka on Suomen luonnon päivän virallinen juhlaherkku. Nyt leivotaan Hvitträskin mustikkapiirakkaa, joka on herättänyt ihastusta Amerikassa asti.
Monella perheellä ja suvulla on mustikkapiirakasta oma luottoreseptinsä. Yksi herkullisimmista on kuvanveistäjänä ja tekstiilitaiteilijana tunnetun Loja Saarisen leivontaohje.
Loja asui puolisonsa arkkitehti Eliel Saarisen kanssa Kirkkonummella. Pariskunnan ateljeekodin Hvitträskin lähimetsä kasvoi sinisenään mustikkaa, ja Loja kehitteli metsän antimista piirakkareseptin.
Taiteilijaperheessä Hvitträskin mustikkapiirakkaa leivottiin myös jouluksi. Ohje kulkeutui 1920-luvulla Yhdysvaltoihin muuttaneiden Saaristen mukana uudelle mantereelle, missä se hurmaa yhä uusia sukupolvia.
Elielin syntymän 150-vuotisjuhlallisuuksia vietettiin viime viikonloppuna Hvitträskissä suurissa puutarhajuhlissa, joissa kahvin kera nautittiin – tietenkin – mustikkapiirakkaa.
Tänä lauantaina juhlitaan Suomen luonnon päivää. Sen kunniaksi leivotaan Hvitträskin mustikkapiirakkaa, joka maistuu parhaimmalta luonnon helmassa.
Hvitträskin mustikkapiirakka
150 g voita
¾ dl sokeria
1 munankeltuainen
4 dl vehnäjauhoja
3-4 rkl kylmää vettä
Täyte:
400 g pakastemustikoita tai noin 1 l tuoreita
1 rkl perunajauhoja
noin 1 dl sokeria
Voiteluun 1 muna
Koristeluun tomusokeria
Tee näin:
Sekoita pehmeä voi ja sokeri.
Lisää keltuainen ja vehnäjauhot.
Lisää kylmää vettä lusikallinen kerrallaan, välillä hyvin vaivaten, kunnes taikina on sopivan kiinteä. Muotoile palloksi ja litistä ohuemmaksi. Peitä muovilla ja laita viileään muutamaksi tunniksi.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja vuoraa taikinalevyllä voideltu tai leivinpaperilla peitetty vuoka. Tasoita reunat ja säästä lopputaikina, tee ristikko halutessasi mustikoiden päälle.
Sekoita sokeri ja perunajauhot, lisää mustikat ja sekoita hyvin. Kaada marjat taikinan päälle. Voitele ristikko.
Paista piirakka 175-200 -asteisessa uunissa tai kunnes piirakka on kypsä. Pinnalle tomusokeria, tarjoa kermavaahdon kera.
Ohje sopii pyöreään piirakkavuokaan, pellilliseen kannattaa tehdä tupla-annos.
Ohje on saatu Lojan ja Elielin pojantyttäreltä Susanilta ja julkaistaan Hvitträskin museon luvalla.