Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Nyt on miesten vuoro sanoa mielipiteensä parisuhteesta: Puhuminen on kaiken perusta

Pariskunta istuu puiston penkillä keskustelemassa.
Kuvateksti Käsitys puhumattomasta suomalaismiehestä saa kyytiä Hyvin sanotun haastatteluissa. Kuvituskuva: kuvan henkilöt eivät esiinny jutussa.
Kuva: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Vanha käsitys puhumattomasta ja pussaamattomasta suomalaisjörrikästä saa kyytiä Hyvin sanotun haastattelemilta miehiltä. He eivät pelkää puhua tunteistaan ja kannustavat muitakin siihen.

– Jos ei pysty puhumaan selvinpäin tunteistaan, ei ole mies eikä mikään, sanoo hieman alle 30-vuotias itäsuomalainen Ville (nimi muutettu).

Puolustusvoimissa työskentelevä Ville on yksi niistä sadoista miehistä, jotka vastasivat Hyvin sanotun joukkoistukseen, jossa pyysimme kokemuksia deittailusta ja parisuhteesta. Joukkoistus julkaistiin Ylen nettisivuilla ja Facebookin Miestenhuone-ryhmässä.

Hyvin sanottu -hanke

Hyvin sanottu – Bra sagt on Ylen ja Erätauko-säätiön viisivuotinen hanke, joka päättyy vuoden 2025 lopussa.

Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa suomalaista keskustelukulttuuria ja luoda turvallisia keskusteluympäristöjä.

Tämä juttu liittyy Hyvin sanotun #Miestenvuoro-kampanjaan, jonka tavoitteena on nostaa keskusteluun ihmissuhteisiin, pärjäämiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä teemoja nuorten miesten näkökulmista.

Osana koko hanketta Hämeenlinnassa järjestetään 29.–30.9. jo toista kertaa Hyvin sanottu -keskustelufestivaali.

Festivaalia voi seurata Ylen kaikilla kanavilla, niin verkossa, radiossa, televisiossa kuin somessakin.

Vastauksissa korostui muun muassa näkemys kommunikoinnin tarpeellisuudesta; niin deittailuvaiheessa kuin parisuhteessakin hyvä ja toimiva kommunikaatio on kaiken perusta, miehet kertovat.

Tätä mieltä on esimerkiksi 24-vuotias helsinkiläinen Pete (nimi muutettu):

– Helposti olettaa asioita ja yleensä oletukset menevät pieleen. On kysyttävä suoraan toiselta osapuolelta, mitä tämä haluaa, vaikka kysely tuntuisikin tyhmältä.

Pete muistuttaa, että kommunikaation on toimittava myös erotilanteessa. Hän kertoo kokeneensa itse ikävän eron.

– Illalla käytiin kaupungilla ja pidettiin hauskaa, aamulla kumppani kertoi, että haluaa erota. Siinä ei ollut enää mitään sijaa keskusteluille, vaan suhde oli saman tien ohi.

Villekin kertoo havahtuneensa kommunikaation tärkeyteen pitkän parisuhteen päätyttyä.

– Suhde päättyi juuri sen takia, etten osannut puhua ja kertoa tunteistani. Otin opikseni ja aloin miettiä aktiivisesti, miten sanoittaa toiveet ja tunteet.

29-vuotias hollolalainen Riku Reponen toteaa, että kommunikaation lisäksi suhteen tärkeitä kulmakiviä ovat kuuntelu, läsnäolo ja rehellisyys.

– Rehellinenkin voi olla monin tavoin, ei tarvitse olla törkeä.

Hän muistuttaa, että ristiriitatilanteetkin saa helpommin ratkottua kommunikaation keinoin.

Ville myöntää, että omien tunteiden sanoittaminen on vaikeaa. Samalla hän on ehdottomasti sitä mieltä, että tavalla tai toisella ne on syytä ilmaista.

– Vaikka ei pystyisi puhumaan, voi niistä kertoa vaikka viesteillä, hän toteaa.

Myös Itä-Suomessa asuva 28-vuotias Lauri (nimi muutettu) sanoo, että puhuminen ei aina ole helppoa.

– Puhuminen helpottuu, kun vain jaksaa jatkaa sitä. Hyvä vastakaiku auttaa asiassa, hän sanoo.

Ville on tosin hieman yllättäenkin huomannut, että avoin ja tunteistaan puhuva mies saattaa naisista tuntua hämmentävältä, jopa pelottavalta.

– On sanottu, että olen ”liian hyvä” ja tapailu on päättynyt siihen, hän hymähtää.

Vaikka avoimuus ja puhuminen ovat tärkeitä kulmakiviä parisuhteessa, korostuu niiden merkitys myös siinä vaiheessa, kun kumppania etsitään tavalla tai toisella.

Hyvin sanotun haastattelemat miehet sanovat, että ongelmaksi ovat kuitenkin muodostuneet ikävästi naisia kohtaan käyttäytyvät miehet.

Näin asian muotoilee parikymppinen kuopiolainen opiskelija Mikko Nieminen:

– Muiden miesten typerä käytös pilaa kaikkien maineen ja ymmärrän siksi hyvin, miksi naiset ovat varautuneita.

Ville komppaa Mikon ajatuksia.

– Miesten huono käytös vituttaa ja hävettää, mutta aina kannattaa silti yrittää, jos osaa tehdä sen [lähestyä naista] hyvällä tavalla, Ville toteaa.

Miehet kertovat keskustelevansa deittailusta ja parisuhteista kavereiden kanssa. Vinkkejä ja neuvoja haetaan niin netistä, kavereilta kuin perheen piiristä.

– Äidiltä ja siskolta olen saanut neuvoja etenkin silloin, kun yritykset ovat menneet mönkään, Mikko kertoo.

Pete kertoo saaneensa tukea ja apua ystäviltä etenkin deittailuun, parisuhdeneuvoja enemmän erojen yhteydessä.

Lauri ei sen sijaan pahemmin vinkkejä ole etsinyt, koska haluaa pysyä aitona ja omana itsenään. Hänellä on kuitenkin luottoystävä, jonka kanssa hän pystyy keskustelemaan aivan kaikesta, myös parisuhteesta.

Perinteinen näkemys suomalaisesta miehestä on, ettei hän juuri puhu eikä pussaa. Tämä myytti tuntuisi kuitenkin olevan murtumassa, Hyvin sanotun haastattelemat miehet uskovat.

– Yhteiskunta muuttuu, Lauri toteaa.

Myös Riku Reponen uskoo perinteisen miehen mallin olevan muuttumassa, mutta ei välttämättä aivan kivuttomasti.

– Pojat ja miehet jätetään yksin ja miehet ovat nyt vähän hukassa. Vanhat miehuuden mallit katoavat, mutta mitä tulee tilalle? Miten olla mies? hän pohtii.

Vanhojen normien murtuessa saattaa myös käsitys koko parisuhteesta ja sen tarpeellisuudesta muuttua.

– Kyllä välillä on käynyt mielessä, tarvitsenko parisuhdetta lainkaan, kun ilmankin tuntuu pärjäävän, sinkkuna elävä Mikko naurahtaa.

Voit keskustella aiheesta 19.9. klo 23:een asti.

Osa haastateltavista esiintyy jutussa anonyymisti heidän ja heidän läheistensä yksityisyyden suojelemiseksi. Haastateltavien henkilöllisyys on Hyvin sanotun tiedossa.

Hyvin sanotun #Miestenvuoro-kampanjan tavoitteena on nostaa keskusteluun ihmissuhteisiin, pärjäämiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä teemoja nuorten miesten näkökulmista. Kampanjaa voi seurata 18.–30.9.2023 useista eri kanavista.

Kampanjassa ovat mukana koripalloilija Miro Little, Jäbät ja tunteet -podcast, some-vaikuttaja Veli Koo eli Tuomo Kasanen, pelistriimaaja ZoreAudio eli Ville Rautiainen, luontokuvaaja Ossi Saarinen, some-vaikuttaja Joonas Pesonen, Trasek ry:n puheenjohtaja Kasper Kivistö, some-vaikuttaja ja muusikko Chico Muya, kirjailija Antti Rönkä, kirjailija Joonas Konstig, Yle Kioskin toimittaja Matti Riitakorpi, Mikä keissi? -podcast & Aleksi Rantamaa ja Jesse Sarkkinen, Janne Lankoski & Real talk:elämänohjeita -podcast, Yle Summeri, Skrattattack sekä Yle X3M.

Keskustelu