Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Vapaaehtoisista ruumiinetsijöistä kertova komediasarja Etsijät julkaistaan Yle Areenassa 28.9.

Etsijät-sarjan viisipäähahmoa katsoo vakavan näköisenä kameraan. Taustalla on metsää ja hahmoilla päällään ulkoiluun sopivat vaatteet. Etualalla kulkee poliisin eristysnauha.
Kuva: TACK Films Oy / Yle

Ylen absurdi alkuperäiskomedia Kimmon tekijöiltä lupaa pohjoismaista outoutta ja mustaa huumoria.

Teppo Airaksisen ohjaamassa seitsenosaisessa Etsijät-sarjassa pikkupaikkakunnan intohimoiset true crime -harrastelijat ovat yhdistäneet voimansa ja perustaneet kadonneiden etsintään ja rikosmysteerien ratkaisuun erikoistuneen YOLO-yhdistyksen.

Yololaisilta tosin tuntuu usein löytyvän enemmän tahtoa kuin taitoa.

Syrjäisellä huoltoasemalla kokoontuvaan porukkaan kuuluvat yhdistyksen juonitteleva johtaja Nixon (Pirjo Lonka), sarjaepäonnistuja Venni (Kari Hietalahti), todellisuudesta irti elävä outolintu Karita (Pia Andersson), omaperäinen asuntovaunukuski Saikku (Tommi Liski) sekä Ilkka (Heikki Ranta), joka oppimis- ja naisensaantivaikeuksistaan huolimatta on aina yhtä iloinen ihmettelijä.

Sarjan hahmot istuvat ulkovaatteissaan tuoleilla puisessa rakennuksessa, ja katsovat keskittyneesti samaan suuntaan. Etualalla Venni ahmii sipsejä.
Kuva: Laura Mainiemi / Tack Films

Yhdessä yololaiset rakastavat ja vihaavat toisiaan kiihkeästi samalla, kun tarpovat korvessa tavoitteenaan löytää kadonnut henkilö ja elämälle tarkoitus.

Kari Hietalahti tiivistää YOLO:n olevan ”erilaisten persoonien summa, jossa ei ole voittajia.”

”Roolihahmoni Venni on luovuttaja, joka ei kuitenkaan halua luovuttaa yksin. Kimpassa luovuttaminen on kivempaa”, sanoo Hietalahti.

Kiihkeää järjettömyyttä ja piilevän fiksua satiiria

Etsijöiden konseptin ovat luoneet ja käsikirjoittaneet kokeneet komediantekijät Tommi Liski, Melli Maikkula, Teppo Airaksinen ja John Lundsten, joista viimeksi mainittu on myös sarjan pääkäsikirjoittaja.

”Komedian tyyli on Kimmossa ja Etsijöissä aika samanlainen, kuvailee sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Teppo Airaksinen. ”Sellainen mitään pelkäämätön, ja mitä tahansa absurdia voi tapahtua. Molemmissa sarjoissa on myös tiivis yhteisö, joka myös toimii molemmissa tapauksissa yhtä huonosti.”

Sarjan hahmot seisovat ihmettelevän näköisinä ulkona poliisin eristenauhan takana. He tuijottavat samaan suuntaan kuin etualalla näkyvä poliisi, joka rypistää otsaansa.
Kuva: Laura Mainiemi / Tack Films

Käsikirjoittaja John Lundsten kertoo kokeneensa tärkeäksi, että sarjassa ei keskitytä vain hassutteluun, vaan sen takaa löytyy true crime -pakkomielteen satirisointia.

”Tänä päivänä rikosten ratkaiseminen ei tunnu olevan pelkästään poliisien tehtävä, vaan melkein kenen tahansa. Mutta vaikka tälle pakkomielteelle sarjassa naureskellaankin, niin halusin myös sarjan hahmojen pystyvän todistamaan, että parhaassa tapauksessa pelkällä sinnikkyydelläkin voi saada paljon aikaan.”

”Kyse ei ehkä loppujen lopuksi ole statuksesta, vaan siitä että uskaltaa hammasta purren rämpiä kohti totuutta”, kiteyttää John Lundsten.

”Hahmovetoinen Etsijät-komedia täydentää outoudellaan ja lennokkuudellaan upeasti Ylen komediasarjojen perhettä. Komediasarjat ovat tärkeä osa Yle Areenan tarjontaa ja tavoittavat suuria yleisöjä. Aikaisempia menestyneitä Areenan kotimaisia komedioita ovat muun muassa Modernit miehet, Rakkaat lapset ja Kullannuput”, sanoo Ylen kotimaisen hankinnan komedioiden vastaava tuottaja Teppo Hovi.

Sarjan on Ylelle tuottanut TACK Films Oy.

Etsijöiden koko kausi (seitsemän jaksoa) Yle Areenassa 28.9. Samana päivänä sarja alkaa Yle TV1:ssä klo 20.00.