Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Sävellyksessä istutetaan puita luonnon puolesta – säveltäjä Riikka Talvitie punoi teokseensa mukaan lastenlorua, liedejä ja Sibeliustakin

Säveltäjä Riikka Talvitie istuu tuolilla ja katsoo hymyillen kohti kameraa.
Kuva: Anna Kemppainen / Musiikin aika

”Metsänistutusprojekti on poliittisinta mitä tiedän”, sanoo säveltäjä Riikka Talvitie. Green Tress - Vihreä palmikko on hänen panoksensa Musiikin aika -festivaalin tilausteossarjaan.

Green Tress on Rosavan kurdialueella Koillis-Syyriassa toimiva puunistutushanke, jonka tavoitteena on istuttaa 4 miljoonaa puuta ja kasvattaa siten seudun viherpinta-alaa. Mutta miten puiden istuttaminen taipui Riikka Talvitien käsissä sävellykseksi?

Talvitien Green Tress alkaa perinteisellä lastenlorulaululla The Green Grass Grew All Around. Siinä kertosäkeet lisääntyvät kappaleen edetessä niin että uusi säe on aina pidempi kuin sitä edeltävä.

Koillis-Syyriassa puiden kaataminen osa sotaa

Riikka Talvitie lisäsi loruun uusia, ajankohtaisia säkeitä, jotka liittävät laulun puun istuttamiseen ja ekologisiin kysymyksiin. ”Go green”, ”Save earth” ja ”Plant more trees for a better world”, niissä kehotetaan.

Tarttuvat lausahdukset toistuvat yhtyeen alttohuilistin esittämänä mutta eri sävyisinä. Alttohuilisti muistuttaa kuiskaten myös siitä, että puita kaadetaan myös sotatoimena. Sitä kutsutaan ekologiseksi sodankäynniksi, ja se on ollut todella merkittävä, luontoa köyhdyttävä tekijä Koillis-Syyriassa.

Pelastetaan maailma, pelastetaan puut

Säveltäessään Green Tress -kappaletta Riikka Talvitie tiesi, että teos esitetään Hans Werner Henzen Voices-sarjan yhteydessä. Miten se vaikutti hänen musiikilliseen ajatteluunsa?

Riikka Talvitie luonnehtii Henzen Voices -sarjaa sanalla runsas, sillä se sisältää lukuisia viittauksia länsimaisen taidemusiikin eri tyyleihin. Kun hän mietti, miten voisi esitellä jotain niin konkreettista kuin puunistutusta taidemusiikin keinoin, hän päätti poimia Henzen teoksesta sen intertekstuaalisuuden, materiaalien vuolauden ja viittaukset.

– Päätin, että istutanpa puita oikein olan takaa koko länsimaisen musiikin tradition voimalla, naurahtaa Riikka Talvitie

Lastenlorun lisäksi Riikka Talvitie siteeraa teoksia, joissa käsitellään puita ylevästi, ikään kuin romantiikan henkeen. Sävelten virrassa vilahtavat niin Sibeliuksen Kuusi, Schubertin Lindenbaum kuin Respighin Rooman pinjoja.

Säveltäjä Riikka Talvitie kertoo Green Tress -teoksen lähtokohdista

0:54

Riikka Talvitie

Musiikin valtionpalkinnolla vuonna 2022 palkittu Riikka Talvitie on osallistunut säveltäjänä moniin projekteihin, joissa on pohdittu ekologiaan, eettisyyteen, toiseuteen, yhdenvertaisuuteen tai diversiteettiin liittyviä kysymyksiä. Hän on myös halunnut astua ulos perinteisestä säveltäjän yksilötaiteilijan roolista, ja kokeillut yhteissäveltämistä ja muita kollektiivisia työtapoja.

Riikka Talvitiellä on aitoa halua ja intoa olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Oman työn avaaminen ja kaikkien elämän osa-alueiden tuominen erilaisten yhteistöiden kautta musiikin tekemiseen tuntuu olennaiselta.

– Se tuo merkitystä omaan säveltäjän työhoni, toteaa Riikka Talvitie.

Musiikin aika -festivaali

Hans Werner Henze (1926-2012): Voices

Riikka Talvitien Green Tress on osa konserttitaltiota, jossa soivat myös muut Nykymusiikki ottaa kantaa -artikkelisarjan teokset yhdessä Hans Werner Henzen Voices-sarjan kanssa.

Ajassa soi – Nykymusiikki ottaa kantaa on kuunneltavissa Yle Areenassa 7.10.2023 saakka.

Lisää aiheesta Yle Areenassa