Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Arja Saijonmaa esitti ensilevytyksensä Elämäni Biisissä - lue tarina kappaleen taustalta!

Arja Saijonmaa laulaa Elämäni Biisin suorassa lähetyksessä.
Kuva: Atte Mäläskä

Elämäni Biisin suorassa lähetyksessä kuultiin kappaleita niin 2000-luvun Yhdysvalloista kuin 1980-luvun Poristakin. Jakson vieraiksi saapuivat muun muassa Sari Essayah ja Riku Nieminen.

Elämäni Biisin kauden kolmannessa jaksossa kohtasivat politiikka, taide ja ruoka, kun Katja Ståhlin vieraiksi saapuivat näyttelijä Riku Nieminen, keittiömestari Pipsa Hurmerinta, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, kirjailija Riikka Pulkkinen ja opettaja-kirjailija Tommi Kinnunen.

Pipsa Hurmerinta kertoo tarinaa Elämäni Biisi -lähetyksessä. Riku Nieminen kuuntelee vieressä.
Kuvateksti Riku Nieminen ja Pipsa Hurmerinta
Kuva: Atte Mäläskä

Illan musiikkikattauksen ensimmäisenä annoksena tarjoiltiin palanen 1980-luvun Poria, kun ohjelman oma tähtiartisti Diandra tulkitsi vaikuttavasti legendaarisen Dingo-yhtyeen kappaleen Autiotalo.

Diandra - Autiotalo - Toista Yle Areenassa

Arja Saijonmaa ensilevytyksensä parissa

Tommi Kinnunen toi suoraan lähetykseen mukanaan kappaleen 1960-luvun loppupuolelta. Puhu minulle rakkaudesta on alun perin Aulikki Oksasen runo, jonka Kaj Chydenius myöhemmin sävelsi lauluksi.

Kappale julkaistiin vuonna 1969, jolloin sen levytti Arja Saijonmaa.

Arja Saijonmaa - Puhu minulle rakkaudesta - Toista Yle Areenassa

Saijonmaa saapui lauantaina ennen suoraa lähetystä Elämäni Biisin takahuoneeseen odottavaisin ja innokkain mielin suoraan suurkonsertista Malmöstä.

Illan jaksossa oli odotettavissa jonkinlainen ympyrän sulkeutuminen. Saijonmaa sai Puhu minulle rakkaudesta -kappaleen käsiinsä ollessaan noin parikymppinen.

Kyseinen kappale oli ensimmäinen, joka Saijonmaalta äänilevylle tarttui. Nyt kappale ja artisti kohtasivat jälleen.

- Se oli Ylioppilasteatterin aikaa. Chydenius teki tällaisen rakkauslaulun varta vasten minulle, Saijonmaa paljastaa.

Ensilevytyksen julkaiseminen oli nuorelle Saijonmaalle suuri hetki. Saijonmaa muistaa elävästi hetken, kun ensimmäinen single toimitettiin uunituoreena hänen kotiinsa.

- Hypistelin sitä ja mietin, onko tämä tottakaan, Saijonmaa sanoo.

Arja Saijonmaa laulaa Elämäni Biisin lavalla.
Kuva: Atte Mäläskä

Itse kappaleen kuunteleminen ei sen sijaan enää sen julkaisun jälkeen herättänyt kovinkaan lämpimiä tunteita. Esittäjä itse ei pystynyt kuuntelemaan sitä ollenkaan.

Syy liittyy siihen, että omien sanojensa mukaan nuorella artistilla oli levytystilanteessa kyllä intoa, muttei niinkään tekniikkaa tai kokemusta.

- Rauhallinen alku meni hyvin, mutta sitten kun päästiin kertosäkeeseen... Voi luoja paratkoon, huusin kuin sika teurastamossa! Pitää mennä toiseen huoneeseen, jos joku sitä soittaa, Saijonmaa kertoo.

Saijonmaan mukaan Elämäni Biisin oma orkesteri sai kuitenkin lähetysviikolla tämän pään käännettyä.

- Jepa Lambert ja kummanit tulivat harjoituksiin ja sanoivat, että tämähän on Arja rockia! Olkoon sitten niin, Saijonmaa toteaa ja nauraa.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Elämäni Biisiä voivat tänäkin syksynä liittyä pelaamaan myös kotikatsojat, Yle-sovelluksesta löytyvän kotipelin kautta.

Kotipelin pistetiliä voi kerryttää koko kauden ajan. Kauden päätteeksi pääpalkintona jaetaan pääsylippuja suureen finaalilähetykseen Tampereen areenalle.

Myös oman tulosrivinsä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain yleisölippujen arvontaan.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Elämäni Biisiä pelataan seuraavan kerran lauantaina 16. syyskuuta, jolloin suoran lähetyksen vieraiksi saapuvat muun muassa Anu Koivunen ja Paavo Väyrynen.

Elämäni Biisi lauantaisin kello 21:00, uusintana sunnuntaisin sekä milloin vain Yle Areenassa.

Autiotalo ja meripihkahuone - Toista Yle Areenassa