Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Säveltäjä Auclair puolustaa teoksessaan työläisten lakko-oikeutta

Säveltäjä Auclair katsoo suoraan kameraan. Hänellä on yllään t-paita, jossa teksti "Solidarity with strikin' workers'.
Kuva: Anna Kemppainen / Musiikin aika

Englantilais-ruandalainen Auclair ottaa teoksessaan kantaa oikeudenmukaisen työelämän puolesta, mutta puolustaa myös taiteilijan vapautta valita vaikuttamisen tavat.

Mistä ihmeestä oikein säveltäisin, mietti muusikko ja äänitaiteilija Auclair, kun häneltä tilattiin teos Musiikin aika ja Huddersfield Contemporary Music -festivaaleille reilu vuosi sitten. On niin paljon sanottavaa, niin monia asioita joista olisi keskusteltava avoimesti.

Yksi aihe nousi kuitenkin yli muiden: Ison-Britannian suurimmat työtaistelutoimet yli 30 vuoteen. Vaikutti siltä, että konservatiivihallitus ei kuunnellut, vaan pyrki viemään työntekijöiltä oikeuden lakkoihin ja mielenilmauksiin. Lakkojen vastaisen lain vaikutukset yhteiskuntaan olisivat valtavat ja tuhoisat, mietti Auclair ja sävelsi laulun In Solidarity With Striking Workers.

Musiikin aika -festivaalilla äänitetyssä konsertissa laulua edelsi Hans Werner Henzen Voices -sarjan osa The worker. Siinä London Sinfoniettan muusikot muodostavat kuoron, joka yhdessä tenorisolistin kanssa pysähtyy muistamaan työssä menehtynyttä isää. Tunnelma on vaikuttavan surumielinen ja alistunutkin.

Hans Werner Henze (1926-2012): Voices

In Solidarity With Striking Workers -laulussa asenne kehittyy aivan toiseen suuntaan, kohti voimaantumista. Auclair itse laulaa mezzosopraano Carina Vinken ja tenori Peter Tantsitsin rinnalla kuinka ”taistelemme oikeudesta ilmaista ajatuksemme, pelkomme, toivomme ja rakkautemme” sillä ”lakko-oikeuden vieminen tarkoittaa meidän äänemme mykistämistä”.

Lakko-oikeuden vieminen vaientaa meidät

Säveltäessään In Solidarity With Striking Workers -laulua Auclair huomasi miettivänsä monia hänelle uusia kysymyksiä. Auclair on aiemmin ollut mukana useissa monitaiteellisissa projekteissa ja toteuttanut muun muassa tanssiteoksia ja audiovisuaalisia teoksia eri taiteilijoiden kanssa.

Nyt partnerina oli London Sinfonietta, yksi maailman arvostetuimmista nykymusiikkiyhtyeistä. Kaikkien klassisen musiikin instituutioiden tavoin tämä ensemble toimii hyvin suunnitellusti ja koordinoidusti. Jos musiikkia ajatellaan vastarinnan muotona kuten nyt oli tarkoitus, niin mitä ja kenen ääntä yhtye voi edustaa ja välittää? Voiko orkesteri edes olla osa radikaalia tekoa ja mielenilmausta?

Teoksessaan In Solidarity With Striking Workers Auclair ottaa ensimmäisiä kertoja selkeästi kantaa jonkin poliittisen aiheen puolesta – ja on innoissaan tästä mahdollisuudesta.

Samalla hänestä on kuitenkin tärkeää säilyttää taiteilijan vapaus valita, miten haluaa käsitellä todellisuutta teoksissaan. Koska viime kädessä taideteos voi avata mielikuvituksen, ja se on tärkeintä.

– Jos vain voimme, jos meillä on energiaa ja väline jonka avulla ilmaista itseämme, niin juuri nyt elämme aikaa, jolloin on tärkeää puhua yhteiskunnallisista asioista yhä enemmän. Niitä ei voi enää sivuuttaa, sanoo Auclair.

Auclair kertoo työnsä lähtökohdista

1:33

Musiikin aika -festivaali

Auclair

Auclairin In Solidarity With Striking Workers on osa konserttitaltiota, jossa soivat myös muut Nykymusiikki ottaa kantaa -artikkelisarjan teokset yhdessä Hans Werner Henzen Voices-sarjan kanssa.

Ajassa soi – Nykymusiikki ottaa kantaa on kuunneltavissa Yle Areenassa 7.10.2023 saakka.

Lisää aiheesta Yle Areenassa