Hyppää pääsisältöön

Yo-kirjoitukset

Oppimistyypit

Sarjakuvahahmomainen henkilö turkoosinvärisellä taustalla.
Kuva: Julia Kiiskinen / Yle

Oppimistyypit-juttusarjassa keskitymme opiskeluun liittyviin haasteisiin.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa vastaan saattaa tulla haasteita, joista emme juuri ole olleet tietoisia ennen kuin luku-urakkaan pitäisi keskittyä. Oppimistyypeissä kohtaamme neljä hahmoa, joiden ongelmiin opo jakaa vinkkejä ja ratkaisuja.

Vauhdikkaan näköinen kuvitettu hahmo hikoilee vihreällä taustalla.

Oppimistyypit 1/4: Testaa, minkälaisessa ääniympäristössä pystyt opiskelemaan

Valo on 18-vuotias oululainen abi. Valo haluaisi opiskelemaan eläinlääkikseen, mutta sisään pääseminen vaatii kovia arvosanoja. Valolla on vaikeuksia opiskella koulussa, kotona, kirjastossa ja töissä, koska parhaiten tieto tuntuu jäävän päähän kun ympärillä on täysin hiljaista. Pienetkin häiriöt saavat mielen vaeltamaan muualle ja Valo joutuu aloittamaan lukemisen alusta. Miten Valo voisi opiskella itselleen sopivalla tavalla kiireen, hektisyyden ja häiriöiden keskellä?

Vauhdikkaan näköinen kuvitettu hahmo seisoo vihreää taustaa vasten.

Oppimistyypit 2/4: Testaa, minkälainen kalenterin käyttäjä olet!

Emil on 19-vuotias neljättä lukiovuottaan käyvä tamperelainen abi. Tänä syksynä hän kirjoittaa neljä ainetta ja valmistuu joulukuussa. Hän on aktiivinen lumilautailija. hän kilpailee nuorten joukkueessa ja tähtää ammattilaiseksi. Vapaa-aika täyttyy harjoituksista. Lisäksi hän pitää paljon huolta pikkusiskostaan, kun vahemmat tekevät vuorotyötä. Kiire, vastuu ja sosiaalisen elämän hoitaminen aiheuttaa painetta luku-urakalle. Onko Emilillä oikotietä hyviin arvosanoihin?

Vauhdikkaan näköinen piirroshahmo hikoilee turkoisenvärisellä taustalla.

Oppimistyypit 3/4: Miten oman jaksamisen rajat voi hahmottaa? Opo kertoo

18-vuotiasta Saaraa väsyttää ajatuskin ylppäreihin lukemisesta ja kouluun meneminen on vähentynyt. Saara kokee olevansa yksin ja ahdistuu helposti seurassa. Saaran toiveena on valmistua ylioppilaaksi. Arvosanoille hän ei ole asettanut tavoitetta. Tulevaisuuden suunnitelmia Saaralla ei ole, vaikka toivoo, että voisi muuttaa jossain vaiheessa pois kotoa.

Sarjakuvahahmomainen henkilö turkoosinvärisellä taustalla.

Oppimistyypit 4/4: Testaa, oletko vahvempi kirjallinen vai suullinen ilmaisija!

19-vuotias Yusuf kirjoittaa ylioppilaaksi espoolaisesta lukiosta. Yusuf on kaksikielinen ja hänen äidinkielensä on arabian kieli. Lukeminen kestää kauan, sisäistäminen vielä kauemmin ja kirjoittaminen on välillä haastavaa. Yusuf ilmaisee itseään vahvasti ja itsevarmasti puhumalla, mutta jännittää kirjoitustilanteessa. Hän toivoisi voivansa suorittaa kaikki kokeet puhumalla, mutta se ei ole mahdollista