Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Syö vähemmän mutta parempaa lihaa – 70-luvun lankkupihvi tekee comebackin kasvispainotteisena versiona

Annos lankkupihviä pöydällä
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Lankku on kuin tyhjä taulu, jonka voit täyttää mieleisilläsi raaka-aineilla. Lankkupihvi on melko helppotekoinen ruoka, johon tarvitaan vain muutamia aineksia.

Näin uudistamme lankkupihvin

Strömsön 2020-luvun lankkupihvi näyttää 1970-luvun retroruoalta. Annokseen kuuluu maukas pommes duchesse eli pursotettu perunasose, joka maustetaan parmesaanilla.

Lihan määrää olemme vähentäneet. Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi syödä korkeintaan 350 grammaa punaista lihaa viikossa. Sanomme siis hyvästit 200 gramman pihville.

Strömsön kokin Oskar Mendelinin mukaan 100–120 grammaa on aivan riittävä määrä lihaa mihin tahansa liharuoka-annokseen. ”Kuusi ensimmäistä suupalaa maistuvat hyvältä, mutta loppu on vain mahantäytettä. Lihamäärän voi siis jakaa useammalle päivälle.”

Lihan tarkoitus on Oskarin mukaan toimia lähinnä mausteena. Naudanlihan sijaan käytämme possunniskaa, joka on Oskarista sekä maukkaampaa että edullisempaa. Sitä vastoin annokseen tulee reilusti palkokasveja, tomaatteja ja paahdetusta valkosipulista tehtyä maustevoita.

70-luvun lankkupihvi tekee comebackin - Toista Yle Areenassa

Aloita ruoanlaitto valkosipulin paahtamisella ja tee sitten pommes duchesse.

Pommes duchesse

Määrä: 4 annosta

Valmistusaika: 30 min, josta valmisteluaika 20 min

Ainekset

  • 1 kg jauhoisia perunoita (mieluiten puikulaperunoita)

  • suolaa

  • 200 g kermaa

  • 100 g maitoa

  • 100 g voita

  • 50 g parmesaania hienoksi raastettuna

  • 200 g kirsikkatomaatteja

  • oliiviöljyä

Ohjeet

1. Kuori perunat ja keitä ne suolatussa vedessä pehmeiksi.

2. Kuumenna kermaa, maitoa ja voita kattilassa, kunnes voi sulaa.

3. Kaada perunoiden keitinvesi pois. Laita kattila takaisin liedelle ja höyrytä perunoita 1–2 minuuttia. Näin perunasoseesta ei tule vetistä.

4. Soseuta perunat, sekoita joukkoon kuuma kermamaito ja mausta suolalla.

5. Kääntele joukkoon parmesaaniraaste. Laita massa pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.

Perunasosetta lankulla
Kuvateksti Pommes duchesse pursotetaan haluttuun muotoon ennen paistamista.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Paahdettu valkosipulivoi

Määrä: 100 g

Valmistusaika: 33 min, josta valmisteluaika 3 min

Ainekset

  • 1 kokonainen valkosipuli

  • 1 tl oliiviöljyä

  • suolaa

  • 100 g voita

  • 20 g tuoretta rakuunaa tai timjamia

  • 1 sitruuna

Ohjeet

1. Poista valkosipulin uloin kerros, joka tuntuu hieman paperilta. Älä kuori valkosipulinkynsiä.

2. Leikkaa valkosipulin yläosa pois niin, että kynnet tulevat näkyviin.

3. Laita valkosipuli muffinipellin koloon tai uunivuokaan, valuta päälle oliiviöljy ja mausta suolalla.

4. Peitä valkosipuli foliolla.

5. Paahda valkosipulia 175-asteisen uunin keskitasolla 30–40 minuuttia, kunnes kynnet ovat saaneet väriä ja tuntuvat pehmeiltä.

6. Anna valkosipulin jäähtyä ja purista sitten kynnet kuoristaan.

7. Soseuta kynnet ja sekoita sose voin joukkoon.

8. Silppua yrtit ja raasta sitruunan kuori hienoksi ja sekoita ne voin joukkoon.

9. Mausta valkosipulivoi suolalla.

Paahdettu valkosipulivoi lautasella..
Kuvateksti Valkosipulivoista tulee pehmeämmän ja paremman makuista, jos valkosipuli paahdetaan ennen voihin sekoittamista.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Paistettua porsaanniskaa ja kasviksia

Määrä: 4 annosta

Ainekset

  • 400–500 g kassleria eli porsaanniskaa

  • suolaa

  • mustapippuria

  • rapsiöljyä

  • voita

  • 1 timjamin tai rosmariinin oksa

  • 150 g sokeriherneitä

  • 150 g vihreitä papuja

  • oliiviöljyä

  • 1 sitruunan mehu

Ohjeet

1. Leikkaa kassler keskenään samanpaksuisiksi pihveiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

2. Paista lihaviipaleita rapsiöljyssä paistinpannulla 2–3 minuuttia. Lisää joukkoon voita ja timjamin- tai rosmariininoksa. Käännä viipaleet ja valele niitä voisulalla. Paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Nosta viipaleet lautaselle, kaada päälle pannulla oleva rasva ja anna vetäytyä 10 minuuttia folion alla.

4. Paista sokeriherneitä ja papuja oliiviöljyssä paistinpannulla, kunnes ne saavat väriä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Annos lankkupihviä pöydällä
Kuvateksti Lankkupihvissä on selkeitä makuja. Näet, mitä syöt.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Jos haluat tehdä lankusta kasvisversion, korvaa liha portobellosienillä. Henkeä kohti riittää yksi sieni. Paista sieniä 160-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tuoreiden yrttien, esimerkiksi timjamin ja persiljan kanssa. Paista sienet sitten voissa paistinpannulla kullanruskeiksi.

Sitten jäljellä on enää viimeistely

Nyt voit koota annoksen. Vaiheet kannattaa tehdä oikeassa järjestyksessä.

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen grillitoiminnolla.

2. Pursota perunasoseesta ruusukkeita neljän lankun ulkoreunoille.

3. Halkaise kirsikkatomaatit, laita puolikkaat uunivuokaan, valuta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla.

4. Paista lankkuja uunissa noin 10 minuuttia, kunnes perunasose on saanut väriä. Paista samalla tomaatit.

5. Ota lankut uunista. Aseta tomaatit kunkin lankun toiselle puolelle ja sokeriherneet ja pavut toiselle.

6. Leikkaa liha viipaleiksi ja aseta viipaleet kunkin lankun keskelle. Tee sama sienille, jos teet kasvisversion.

7. Laita lihan tai sienten päälle reilu nokare valkosipulivoita.

Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa lehtipuusta tehtyä lankkua, kunhan se on höylätty. Ennen käyttöä öljyä lankku neutraalilla öljyllä ja polta sitä 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin lihasneste ei imeydy siihen.

Öljytty leikkuulauta pöydällä
Kuvateksti Käytä lankun öljyämiseen neutraalia öljyä, esimerkiksi rapsiöljyä.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä