Syö vähemmän mutta parempaa lihaa – 70-luvun lankkupihvi tekee comebackin kasvispainotteisena versiona
Lankku on kuin tyhjä taulu, jonka voit täyttää mieleisilläsi raaka-aineilla. Lankkupihvi on melko helppotekoinen ruoka, johon tarvitaan vain muutamia aineksia.
Näin uudistamme lankkupihvin
Strömsön 2020-luvun lankkupihvi näyttää 1970-luvun retroruoalta. Annokseen kuuluu maukas pommes duchesse eli pursotettu perunasose, joka maustetaan parmesaanilla.
Lihan määrää olemme vähentäneet. Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi syödä korkeintaan 350 grammaa punaista lihaa viikossa. Sanomme siis hyvästit 200 gramman pihville.
Strömsön kokin Oskar Mendelinin mukaan 100–120 grammaa on aivan riittävä määrä lihaa mihin tahansa liharuoka-annokseen. ”Kuusi ensimmäistä suupalaa maistuvat hyvältä, mutta loppu on vain mahantäytettä. Lihamäärän voi siis jakaa useammalle päivälle.”
Lihan tarkoitus on Oskarin mukaan toimia lähinnä mausteena. Naudanlihan sijaan käytämme possunniskaa, joka on Oskarista sekä maukkaampaa että edullisempaa. Sitä vastoin annokseen tulee reilusti palkokasveja, tomaatteja ja paahdetusta valkosipulista tehtyä maustevoita.

Aloita ruoanlaitto valkosipulin paahtamisella ja tee sitten pommes duchesse.
Pommes duchesse
Määrä: 4 annosta
Valmistusaika: 30 min, josta valmisteluaika 20 min
Ainekset
1 kg jauhoisia perunoita (mieluiten puikulaperunoita)
suolaa
200 g kermaa
100 g maitoa
100 g voita
50 g parmesaania hienoksi raastettuna
200 g kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
Ohjeet
1. Kuori perunat ja keitä ne suolatussa vedessä pehmeiksi.
2. Kuumenna kermaa, maitoa ja voita kattilassa, kunnes voi sulaa.
3. Kaada perunoiden keitinvesi pois. Laita kattila takaisin liedelle ja höyrytä perunoita 1–2 minuuttia. Näin perunasoseesta ei tule vetistä.
4. Soseuta perunat, sekoita joukkoon kuuma kermamaito ja mausta suolalla.
5. Kääntele joukkoon parmesaaniraaste. Laita massa pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.
Paahdettu valkosipulivoi
Määrä: 100 g
Valmistusaika: 33 min, josta valmisteluaika 3 min
Ainekset
1 kokonainen valkosipuli
1 tl oliiviöljyä
suolaa
100 g voita
20 g tuoretta rakuunaa tai timjamia
1 sitruuna
Ohjeet
1. Poista valkosipulin uloin kerros, joka tuntuu hieman paperilta. Älä kuori valkosipulinkynsiä.
2. Leikkaa valkosipulin yläosa pois niin, että kynnet tulevat näkyviin.
3. Laita valkosipuli muffinipellin koloon tai uunivuokaan, valuta päälle oliiviöljy ja mausta suolalla.
4. Peitä valkosipuli foliolla.
5. Paahda valkosipulia 175-asteisen uunin keskitasolla 30–40 minuuttia, kunnes kynnet ovat saaneet väriä ja tuntuvat pehmeiltä.
6. Anna valkosipulin jäähtyä ja purista sitten kynnet kuoristaan.
7. Soseuta kynnet ja sekoita sose voin joukkoon.
8. Silppua yrtit ja raasta sitruunan kuori hienoksi ja sekoita ne voin joukkoon.
9. Mausta valkosipulivoi suolalla.
Paistettua porsaanniskaa ja kasviksia
Määrä: 4 annosta
Ainekset
400–500 g kassleria eli porsaanniskaa
suolaa
mustapippuria
rapsiöljyä
voita
1 timjamin tai rosmariinin oksa
150 g sokeriherneitä
150 g vihreitä papuja
oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
Ohjeet
1. Leikkaa kassler keskenään samanpaksuisiksi pihveiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
2. Paista lihaviipaleita rapsiöljyssä paistinpannulla 2–3 minuuttia. Lisää joukkoon voita ja timjamin- tai rosmariininoksa. Käännä viipaleet ja valele niitä voisulalla. Paista vielä 2–3 minuuttia.
3. Nosta viipaleet lautaselle, kaada päälle pannulla oleva rasva ja anna vetäytyä 10 minuuttia folion alla.
4. Paista sokeriherneitä ja papuja oliiviöljyssä paistinpannulla, kunnes ne saavat väriä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.
Jos haluat tehdä lankusta kasvisversion, korvaa liha portobellosienillä. Henkeä kohti riittää yksi sieni. Paista sieniä 160-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tuoreiden yrttien, esimerkiksi timjamin ja persiljan kanssa. Paista sienet sitten voissa paistinpannulla kullanruskeiksi.
Sitten jäljellä on enää viimeistely
Nyt voit koota annoksen. Vaiheet kannattaa tehdä oikeassa järjestyksessä.
1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen grillitoiminnolla.
2. Pursota perunasoseesta ruusukkeita neljän lankun ulkoreunoille.
3. Halkaise kirsikkatomaatit, laita puolikkaat uunivuokaan, valuta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla.
4. Paista lankkuja uunissa noin 10 minuuttia, kunnes perunasose on saanut väriä. Paista samalla tomaatit.
5. Ota lankut uunista. Aseta tomaatit kunkin lankun toiselle puolelle ja sokeriherneet ja pavut toiselle.
6. Leikkaa liha viipaleiksi ja aseta viipaleet kunkin lankun keskelle. Tee sama sienille, jos teet kasvisversion.
7. Laita lihan tai sienten päälle reilu nokare valkosipulivoita.
Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa lehtipuusta tehtyä lankkua, kunhan se on höylätty. Ennen käyttöä öljyä lankku neutraalilla öljyllä ja polta sitä 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin lihasneste ei imeydy siihen.