Säveltäjä Charles Uzor odottaa protestoijilta omakohtaisuutta – vain musta henkilö voi toimia Black Lives Matter -liikkeen puolesta vakuuttavasti
Uskottavaan protestointiin tarvitaan oma kokemus tietystä yhteiskunnallisesta asemasta. Jos protestoit Black Lives Matter -liikkeen puolesta, voit tehdä sen mustana henkilönä, sanoo säveltäjä Charles Uzor.
Charles Uzor saapui Sveitsiin seitsemän vuoden ikäisenä Biafran sodan pakolaisena. Hänelle kaikki mitä teemme on poliittista – myös säveltäminen.
Edelleen Sveitsissä asuva ja työskentelevä Charles Uzor on Nykymusiikki ottaa kantaa -sarjan säveltäjistä ainoa, joka on opiskellut Hans Werner Henzen johdolla. Tämä tapahtui Lontoossa 80-luvun lopussa.
Charles Uzor arvostaa paljon Henzen ammattitaitoa ja tämän aikaansaannoksia nykymusiikin saralla. Esteettisesti ja poliittisesti he eivät kuitenkaan ole samoilla linjoilla.
Hans Werner Henze (1926-2012): Voices
On aivan eri asia olla poliittinen yhteiskunnallisen aseman takia kuin vapaasti valitun mielipiteen vuoksi
Charles Uzor
Henzen poliittista suuntautumista on usein luonnehdittu samppanja-marxilaisuudeksi, jossa hyvinvoiva luokka pohtii vaikkapa kuohuvan äärellä, kuinka työläisten asiat tulisi järjestää.
On aivan eri asia olla poliittinen yhteiskunnallisen aseman takia kuin vapaasti valitun mielipiteen vuoksi, Charles Uzor sanoo ja jatkaa, että hänen mielestään Henze edusti jälkimmäistä. Uzor ei väitä, etteivätkö ihmiset voisi tavata ja vaihtaa mielipiteitä eri asioista, mutta ollakseen vilpitön ja uskottava kannanotoissaan, on täytynyt elää tietyssä yhteiskunnallisessa asemassa.
– Jos esimerkiksi protestoi Black Lives Matter -liikkeen puolesta, sen voi tehdä vakuuttavasti ainoastaan mustana henkilönä, joka on jollain tavalla kokenut syrjintää, toteaa Charles Uzor.
Charles Uzor pitää itseään hyvin poliittisena, ja se koskettaa myös hänen työtään taiteilijana. Säveltäjä voi hyväksyä kaiken poliittisuuden tai hylätä sen, vetäytyä nurkkaan ja kirjoittaa kaunista musiikkia. Sekin on poliittinen valinta, jonka seurauksena musiikki saattaa olla vähemmän merkityksellistä, pohtii Uzor.
Poliittisuus on läsnä myös teoksen harjoituksissa. Kenties säveltäjällä on esitykseen liittyviä ideoita, joista osa voi olla mahdottomiakin. Niistä on keskusteltava ja neuvoteltava kapellimestarin, solistien ja yhtyeen jäsenten kanssa.
– Mutta kaikki tämä on myös ihanaa, toteaa Charles Uzor.
Tunnen olevani enemmän elossa, jos vain annan maailman tulla elämääni
Charles Uzor
Musiikin aika -festivaalilla kantaesitetyssä teoksessa Parmenides Prooimion Charles Uzor käänsi katseensa länsimaisen demokratian kehtoon Kreikkaan. Hän valitsi sävellykseensä antiikin filosofin Parmenideen tekstin, joka myös lauletaan kreikaksi.
Parmenides tunnetaan olevaa ja ei-olevaa käsittelevästä tutkielmasta, josta on säilynyt ainoastaan katkelmia. Tutkielman ja sitä edeltävän johdantorunon – prooimionin – ajatukset ovat Uzorille ihmisyytemme ydintä. Hän kokee nämä ideat myös hyvin poliittisina, meidän aikamme aktivismiin sovellettavina – olkoonkin, että tuolloin toimitaan ehkä vastoin Parmenideen perimmäistä ajattelua.
– Mutta niinhän me aina teemme, käytämme ideoita ja filosofioita enemmän tai vähemmän käytännöllisiin tarkoituksiin, toteaa säveltäjä Charles Uzor.

Charles Uzor kertoo sävellystyön lähtökohdista
Charles Uzor
Musiikin aika -festivaali
Charles Uzorin Parmenides Prooimion on osa konserttitaltiota, jossa soivat myös muut Nykymusiikki ottaa kantaa -artikkelisarjan teokset yhdessä Hans Werner Henzen Voices-sarjan kanssa.
Ajassa soi – Nykymusiikki ottaa kantaa on kuunneltavissa Yle Areenassa 7.10.2023 saakka.