Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

”Uuden musiikin parhaita puolia on työskentely elävien säveltäjien kanssa”, sanoo pianisti Ville Hautakangas

Levytyksen jälkeen Ville Hautakangas fyygelinsä ääressä.
Kuva: Ville Hautakankaan kotiarkisto

Parasta Ville Hautakankaan mielestä on saada soittaa upouutta pianomusiikkia, joita kukaan muu ei ole vielä soittanut. Oman tyylin ja äänen etsiminen oli tärkeää opiskeluaikana.

Kuuntele Kuusi kuvaa pianisti Ville Hautakankaan elämästä Yle Areenasta


– Se on mahtavaa ja vapauttavaa, kun ei ole mitään vertailukohtaa eikä referenssiä. Saa käyttää omaa musikaalisuutta, taiteellisuutta ja visioita, eikä kukaan voi sanoa, ettei sitä noin voi soittaa.

Ville Hautakankaan merkittävä kulttuuriteko oli tilata vuonna 2017 Kulttuurirahaston turvin 12 uutta pianomusiikkiteosta 12 säveltäjältä. Kantaesitykset hän soitti omassa konserttisarjassa sekä äänitti ne Tampere-talossa huolehtien kantaesityslevyn julkaisusta vuoden 2022 lopussa.

Ville Hautakankaan äänittämä ja tuottama kantaesitysten levy.
Kuva: Ville Hautakangas/taiteilijat Teemu Raudaskoski ja Inka Hannula

– Levy ja projekti on eräänlainen testamentti säveltäjä Jouni Kaipaisen sävellysopettajan työlle Pirkanmaalla.

Vuonna 2002 Musiikkiakatemian rehtori Ilari Laakso kutsui Jouni Kaipaisen Tampereelle perustamaan sävellyskoulutusta, ja melkein kaikki levyn säveltäjät ovat olleet osa sävellyskoulusta.

– Tampereen sävellyskoulutuksen vahvuus on ollut se, että jokainen säveltäjä on kasvanut omaksi itseksi. Itse sain kasvaa tässä vierellä pianistina.

Suuren sinfoniaorkesterin pianistiksi 23-vuotiaana

– Orkesteripianistin työ on täysin erilaista kuin muu pianistin työ, mutta Tampere Filharmonia on ollut elämäni tärkein musiikkikorkeakoulu.

Oma soittotaito täytyy suhteuttaa yhteisön mukaan. Tärkeintä on ollut se, että oppii seuraamaan kapellimestaria, ja että mukautuu ympäristöön. Itsehän ei voi valita mitä ja miten soitetaan.

– Mitä enemmän saan kokemusta orkesterisoitosta, huomaan, että oma osuuteni on pieni. Suurin osa energiasta orkesterissa menee siihen, että vaistoan ja tunnen, mitä vieressä olevat soittajat tekevät.

Musiikin ja taiteen parissa oleminen on parasta työssäni, sillä se kasvattaa ja avaa uusia näkökulmia elämään.

Ville Hautakangas

Monipuolisesta opiskelusta täysammattilaiseksi

Lapuan Kauhajärven kylästä kotoisin oleva Ville Hautakangas alkoi soittaa pianoa ollessaan alakouluikäinen. Ala-asteen opettajan soittotunneilta hän siirtyi musiikkiopistoon.

Lapuan musiikkiopiston rehtori Onni Pääkkösen kannustavat sanat olivat hyvin tärkeät. ”Jos vain haluat, sinusta tulee ammattimuusikko, sillä sinulla on kaikki edellytykset alalle”, muistelee Ville nieleskellen tärkeää lausetta, joka edelleen vie häntä eteenpäin.

Toinen kannustaja oli pianotaiteen legenda Liisa Pohjola, joka piti kesäisin Seinäjoella mestarikurssia.

– Liisa oli ensimmäinen suomalainen pianotaiteilija, johon sain kosketuksen. Hänen tunneillaan tunsin olevani taidepölyssä tai tähtipölyssä, nauraa Ville.

– Erään mestarikurssin päätöskonsertin alussa Liisa Pohjola sanoi minulle, ”soita sillä tavalla, että minäkin yllätyn, soita kuten haluat.” Se oli valtavan vapauttava ajatus!

Kun Ville Hautakangas pääsi ammattiopintojensa pariin Pirkanmaan ammattikorkeakouluun, oli opettajana pianolehtori Martti Rautio.

– Martti oli tärkein opettajani pianossa. Kuvastakin välittyy, että meillä oli kaikilla hyvä olla Martin oppilaina. Martti Rautio kannusti minua ryhtymään muusikoksi eli löytääkseni oman äänen.

Ville Hautakangas, Heidi Palkio ja Martti Rautio Tampereella vuonna 1999.
Kuva: Ville Hautakankaan kotiarkisto

Tampereen Filharmoniassa toiminut virolainen kapellimestari Eri Klas kasvatti Villestä orkesteripianistin.

– Eri oli isällinen hahmo. Ensimmäisissä konserteissa hän sanoi minua ”pojaksi”, muutaman vuoden päästä olin ”pianisti”, kunnes vähän ennen kuin hän lähti Tampereelta, olin hänelle ”Ville”. Näin hän otti minut osaksi joukkoa.

Ruuhkainen arki

Tänä päivänä Ville Hautakankaan arki on täynnä monenlaista työtä. Hän soittaa Tampere Filharmoniassa noin 20 konsertissa vuodessa. Hän opettaa ja säestää Tampereen Konservatoriossa sekä konsertoi Tampere Rawn kanssa. Kun muusikon työ sallii, Ville kuvaa valokuvia klassisen musiikin tapahtumissa ja festivaaleilla. Myös muusikkojen muotokuvaus sekä erilaiset juhla- ja hääkuvaukset työllistävät häntä.

Ville Hautakangas hankki täysin äänettömän järjestelmäkameran heti, kun se oli mahdollista.

– Väitän, että olen ensimmäisiä valokuvaajia, joka on ottanut tilannekuvia klassisen musiikin konserteissa.

Kuusi kuvaa pianisti Ville Hautakankaan elämästä

42:35