Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Mariam Rezaein sävellys Azadi/Freedom vastustaa maailmaa, jossa tyttökouluun voidaan tehdä kaasuisku vain siksi, että oppilaat ovat tyttöjä

Säveltäjä Mariam Rezaei työn touhussa levysointinten äärellä.
Kuva: Anna Kemppainen / Musiikin aika

Englantilais-iranilainen säveltäjä Mariam Rezaei taistelee musiikillaan paremman tulevaisuuden puolesta. Naisia sorretaan, ja sen seurauksena moni muukin asia yhteiskunnassa pettää, hän sanoo.

– Pelkään, että nuoret naiset, omat lapseni tai muu perheeni eivät voi olla vapaita. Se huolestuttaa minua tulevaisuuden, ei vain nykyhetken kannalta.

Säveltäjä Mariam Rezaein toteamus selittää hyvin miksi hän haluaa olla mukana luomassa positiivista tulevaisuutta. Tämän paremman huomisen Mariam Rezaei haluaa nähdä aivan erityisesti molemmissa ”kotimaissaan”, Englannissa ja Iranissa, mutta myös muualla. Siksi Rezaein teokset käsittelevät feminismiä ja sortoa usein yleismaailmallisella tasolla.

Mariam Rezaei

Musiikin aika -festivaalilla Mariam Rezaeille oli kuitenkin tärkeää puhua Iranissa käynnissä olevasta vallankumouksesta. Sävellyksessään Azadi/Freedom Rezaei yhdistää musiikkiin hyvän ystävänsä, säveltäjä ja aktivisti Fari Bradleyn tekstiä.

Don’t Close The Windows - Älkää sulkeko ikkunoita

Fari Bradley

Fari Bradley kirjoitti Mariam Rezaein teokseen lyhyen runon, joka kuvaa sitä, mitä Iranissa juuri nyt on käynnissä. Runo ”Don’t Close The Windows” kuvaa tyttökoulussa tapahtuvaa kaasuiskua, jonka seurauksena oppilaat oirehtivat pitkään ja ovat poissa koulusta. He eivät voi viikkoihin tehdä muuta kuin seurata epätoivoisina, kuinka ikkunat ja ovet maailmaan sulkeutuvat ja lasikatto laskeutuu.

Teosta suunnitellessaan Bradley ja Rezaei ymmärsivät, että Iranin tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Eriasteista väkivaltaa ja alistamista tapahtuu monissa osissa maailmaa. Juuri siksi Mariam Rezaein mielestä on tärkeää kertoa tarina, joka ylittää yhden kansakunnan rajat.

Mariam Rezaei kertoo lähtökohdista Fari Bradleyn runon käyttämisestä Azadi/Freedom -teoksessa.

1:02

Mariam Rezaei oli imarreltu, kun hänet kutsuttiin mukaan Musiikin aika -festivaalin kansainväliseen projektiin. Eikä ainoastaan imarreltu – hänelle on tärkeää, että eri kulttuureista tulevat ihmiset voivat keskustella yhdessä, ilmaista oman äänensä ja tuoda esille oman totuutensa siitä, mitä tapahtuu juuri nyt.

– Unohdamme aivan liian helposti antaa tosielämän kokemuksille sen arvon, joka niille kuuluu, Rezaei miettii.

Aivan kuten kollegansa Auclair myös Mariam Rezaei on mukana oman teoksensa esityksessä. Rezaein instrumentti on vanha kunnon levysoitin. Mariam Rezaei on siis säveltäjä ja DJ, joka esiintyy yksin ja yhdessä toisten muusikoiden kanssa konserteissa ja klubeilla.

Levysoitin on kameleontti, jolla ei ole rajoja

Mariam Rezaei

Levysoitinta hän luonnehtii kameleontiksi, jonka rajat muodostuvat ainoastaan sitä käyttävän henkilön mukaan. Ja vaikka levysoitin ja sinfonietta eivät ole se tavallisin konserteissa nähtävä kokoonpano, niin Viitasaarella kaikki sujui hyvin. Yhteistyö London Sinfoniettan kanssa on ollut todellinen ilo ja lämpimän yhteishengen täyttämä, sanoo Rezaei.

Musiikin aika -festivaali

Hans Werner Henze (1926-2012): Voices

Mariam Rezaein Azadi/Freedom on osa konserttitaltiota, jossa soivat myös muut Nykymusiikki ottaa kantaa -artikkelisarjan teokset yhdessä Hans Werner Henzen Voices-sarjan kanssa.

Ajassa soi – Nykymusiikki ottaa kantaa on kuunneltavissa Yle Areenassa 7.10.2023 saakka.

Lisää aiheesta Yle Areenassa