Hyppää pääsisältöön

Luonto

Vesku-sääksi on muuttomatkalla Korsikan lämpöön – Näin sujui Ylen seurannassa olleiden sääksien kesä

Vesku
Kuvateksti Vesku-sääksi talvehti viime talvena Korsikassa. Sinne se suuntaa suurella todennäköisyydellä myös ensi talveksi.
Kuva: Alamy Stock Photo, Kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

Muuttolintujen keväässä seurattiin satellittisääksi Veskun kevätmuuttoa ja Pesälivessä sääksipari Miilan ja Pennan pesintää. Nyt sääkset ovat matkalla talvehtimisalueilleen.

Kainuun Paltamossa kesä on kääntynyt syksyksi. Alueella pesivien sääksiparien poikaset ovat oppineet lentämään ja lähteneet elämänsä vaarallisimmalle matkalle, ensimmäiselle syysmuuttollensa. Ne lentävät yksin, vaistojensa ohjaamina kohti Afrikkaa, ja vain osa selviää matkasta hengissä.

Viime keväänä Yle seurasi Kainuun sääksien elämää satelliittilähettimien ja pesäkameran avulla. Ensin satelliittiseurannassa ollut Ruandassa talvehtinut Salli-sääksi kuoli muuttomatkallaan, eikä sen ruumista koskaan löytynyt.

Sen sijaan Vesku-sääksi, joka talvehti Korsikassa, selvisi matkastaan. Sääkset ovat pariuskollisia, ja Veskun puoliso Pirita saapui pesälle samana päivänä, vaikka ne talvehtivat eri alueilla. Lisääntyminen alkoi heti.

– Veskun kesä sujui oikein hyvin. Se sai kaksi hyväkuntoista koiraspoikasta, kertoo Sääksisäätiön asiantuntija Vesa Hyyryläinen.

sääksi
Kuvateksti Veskun toinen poikanen, Kusti, on hyvävointinen lintu. Se suuntaa talvehtimaan todennäköisesti Afrikkaan. Pesässä näkyy myös Kustin veli Kalle.
Kuva: Vesa Hyyryläinen

Nyt elämä pesällä on hiljentynyt. Pirita lähti etelään muiden sääksiruovien tapaan jo aikaisemmin kesällä, ja Vesku jäi ruokkimaan poikasia.

Hyyryläinen kertoo käyneensä pesällä 10. syyskuuta ja poikaset olivat vielä silloin paikalla. Ne istuivat oksankarahkalla ja Vesku toi niille kalaa. Vaikka poikaset ovat lentokykyisiä, ne eivät itse saalista ruokaansa niin kauan, kun sitä on pesällä tarjolla.

Seuraavana päivänä Hyyryläinen huomasi, että Vesku on lentänyt 15 kilometrin päähän pesältä, eikä se enää palanut takaisin pesälle. Sen muuttomatka oli selvästi alkanut. Poikaset lähtivät pesältä nopeasti Veskun häivyttyä. Oletettavasti ne suuntaavat kohti Afrikkaa, ja matkalla niiden on opittava itse kalastamaan.

Näyttää siltä, että ilmaston lämpeneminen vaikuttaa talvehtimisalueisiin.

Vesa Hyyryläinen

Vesku suuntasi kohti Liettuaa samaa reittiä pitkin kuin edellisenä vuonnakin. Todennäköisesti se on matkalla Korsikalle, missä se talvehti viime talvenakin. Tutkijan kannalta se on erittäin mielenkiintoista. Yhä useampi sääksi jää nykyään muuttomatkan puoliväliin, kuten Vesku.

– Pohjois-Sardiniassa havaitaan yhä enemmän sääksiä talvisin. Sama on havaittu myös kurkien kohdalla. Ne eivät lennäkään enää syvälle Afrikaan, vaan jäävät talvella Espanjaan Andalusian alueelle, Hyyryläinen kertoo.

Tätä kirjoittaessani Vesku on Liettuassa Dubysa-joen rannalla. Se on viettänyt alueella jo useita päiviä kalastellen ja keräten voimia loppumatkalle. Veskun matkaa voit seurata täältä (Linkki avautuu Luomuksen sivuille).

sääskipari tommi ja liisa
Kuvateksti Tommi ja Liisa pysyttelivät valtaamallaan pesällä pitkään. Kuva on otettu heinäkuun lopulla.
Kuva: Vesa Hyyryläinen

Sateliittisääksien lisäksi Muuttolintujen keväässä seurattiin sääksipari Miilan ja Pennan pesintää. Pesäliven kamerapesällä nähtiin koko kesän todellista saippuaoopperaa: Penna menehtyi kalanhakumatkallaan, pesintä keskeytyi ja munat tuhoutuivat, mutta naarassääksi Miila sai uuden kosijan, Tommin.

Miilan ja Tommin lempi ei kuitenkaan kauan leiskunut, sillä pesälle tunkeutui uusi naaras, Liisa. Se ajoi Miilan pesältä ja ryhtyi parittelemaan ahkerasti Tommin kanssa.

Ylen kamera sammutettiin pesinnän epäonnistuttua juhannuksen aikoihin, mutta pesän näytelmä jatkui mielenkiintoisena sen jälkeenkin.

Hyyryläinen kertoo, että pesän vallannut pariskunta Tommi ja Liisa viihtyivät pesällä pitkään. Tommi rakenteli pesää ja yritti paritella Liisan kanssa. Liisa ei ollut enää myöhemmin kesällä innostunut lemmenleikkeihin, vaan tökki Tommin pois ja käskytti sen kalaan. Parin side on kuitenkin vahva.

– Jos Miila säilyy hengissä muuttomatkastaan, hyvin todennäköisesti se yrittää keväällä pesälle, Hyyryläinen ennustaa.

Pesälle yrittävät kuitenkin suurella varmuudella myös Tommi ja Liisa, eikä ole lainkaan varmaa, kuka kilpailun lopulta voittaa. Ensi kevään on siis odotettavissa jälleen aitoa lintumaailman draamaa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa