Mukavasti istuvat villasukat – löydä jalkaasi sopiva kantapää
Eivätkö villasukat sovi sinun jalkaasi? Jos olet aina neulonut samanlaisia sukkia, sinulla on kokeiltavana monia erilaisia tekniikoita. Kun neuloo itse sukat, saa niistä hyvin istuvia erilaisten jalkojen ainutlaatuisiin tarpeisiin.
Sukkien neulominen kuuluu suosituimpiin käsitöihimme. Kuten neulesuunnittelija Jojo Stolpe sanoo: Aina riittää jalkoja lämmitettäväksi. Mutta eikö olekin kummallista, että kaikki sukat ovat kuin samaan muottiin valettuja, vaikka jalkamme näyttävät niin erilaisilta.
Ainutlaatuiset jalat tarvitsevat mukautetun mallin
Kun neuloo sukkansa itse, saa niistä istuvia pienille kantapäille, leveille nilkoille, lyhyille jalkaterille, kapeille pohkeille – ihan kaikenlaisille jaloille.
Monet osaavat vain yhden tavan neuloa sukkia. Ehkä sen oppi koulussa tai joltakin sukulaiselta. Suomen tavallisin malli oli pitkään myydyimmän sukkalankamme vyötteessä.

– Jos on neulonut paljon sukkia, on taitava neuloja. Moni sanoo vaatimattomasti neulovansa vain sukkia, mutta ei ole syytä kainostella, Jojo Stolpe sanoo.
Hänellä on pitkä ja laaja kokemus neulomisesta, hän vetää neulontakursseja, suunnittelee neulemalleja ja pitää neuletarvikkeisiin keskittynyttä yritystä. Hän haluaa mielellään jakaa osaamistaan sukkien neulomisesta ja saada useampia kokeilemaan uusia malleja ja tekniikoita.
– Otetaan esimerkiksi vaikkapa kantapää. Sen neulomiseen on monia erilaisia tapoja. Toiset kantapäät sopivat hyvin, jos on paksut nilkat. On helposti neulottavia kantapäitä, jos aloittaa sukan neulomisen kärjestä. On myös kantapäitä, jotka on helppo purkaa ja korvata uudella, jos sukan kantapäät kuluvat puhki.
Harjoitus tekee mestarin, ja Stolpe suosittelee, että neuloo kokeeksi kokoelman erilaisia kantapäitä harjoitellakseen tekniikkaa ja löytääkseen kantapään, joka on mukava kutoa ja joka sopii jalkaan.
Erilaisia tapoja neuloa kantapää
Olemme koonneet tähän joitakin eri tekniikoilla tehtyjä kantapäitä, joita kannattaa pitää silmällä. Netistä löytyy ilmaisia malleja ja ohjevideoita, joissa näytetään, miten erilaisia kantapäitä neulotaan. Joillakin kantapäillä ei ole suomenkielistä nimeä ja joillakin ei ole nimeä ollenkaan.
Fleegle-kantapää
Leveä kantapää, jossa on hyvä istuvuus
toimii eri suunnista neuloessa, joten sitä voi käyttää joko kärjestä tai varresta aloittaessa
Tiimalasikantapää
neulotaan lyhennetyin kerroksin
kaunis, symmetrinen kantapää
voidaan neuloa kärjestä tai varresta aloittaen
hyvä valinta, kun kuvio jatkuu varresta jalkaterään
Jälkijättöinen kantapää
sukka neulotaan ensin ilman kantapäätä, kantapää neulotaan jälkikäteen aivan kuin peukalo, joka neulotaan jälkikäteen lapaseen
hyvä vaihtoehto, jos kantapäät kuluvat usein puhki, koska kantapää on helppo purkaa ja korvata uudella
Kiilakantapää
kantapää, joka istuu hyvin
kantapää, jolla ei ole oikeastaan omaa nimeä, puhutaan usein ”toisenlaisesta kantapäästä”
Sweet tomato -kantapää
pyöreä kantapää, jossa ei ole reikiä lisäysten ja kavennusten kohdalla
neulotaan käyttäen lyhennettyjä kerroksia
voidaan neuloa sekä kärjestä että varresta aloittaen
Perinteinen vahvistettu kantapää
kutsutaan myös hollantilaiseksi kantapääksi ja neulotaan vahvistaen kantalappu
käytössä Strömsön yksinkertaisissa sukissa aloittelijoille ja Strömsön Nenäpäivä-sukissa
voidaan vahvistaa myös silkkilangalla