Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Teitkö jo nämä suositut luontoaiheiset testit?

Onni Rantanen katsoo kohti kookkaan kuusen latvaa.
Kuva: Matias Väänänen / Yle

Mikä lintu, mikä kala ja kuka tähän on kakannut? Ylen lukuisten testien parissa voit viettää pitkän tovin ja testata tietämystäsi monenlaisista luonnon elävistä ja ilmiöistä.

Linnut

Tunnistatko 30 yleistä lintua?

Kuinka monta näistä 30 lintulajista tunnistat? Testaa tietosi ja haasta mukaan myös ystäväsi.

Lintumuistipeli

Etsi ja löydä parit kääntämällä mahdollisimman vähän kortteja. Voit myös yrittää muistaa lintuja niiden laulun perusteella.

Tunnistatko lintuja hämärässä?

Tunnetko lintuja niiden ulkomuodon perusteella tai kun selkeitä värituntomerkkejä ei ole näkyvissä? Jos linnuista näkyy pelkkä siluetti, tehtävä on yllättävän vaikea. Näihin vesistöjemme asukkeihin voit törmätä ilta- ja aamuhämärissä joko metsästyspuuhissa tai lintuja tarkkaillessa.

Lintujen kevätmuutto on huikea tapahtuma – testaa tietosi muuttolinnuistamme!

Lintujen kevätmuutto on hämmästyttävä asia: miten ihmeessä pikkuriikkisetkin visertäjät selviytyvät kymmenien tuhansien kilometrien lentomatkasta yli vuorien ja vesistöjen? Mitä sinä tiedät kevään muuttajista?

Vihellyksiä, sirinää ja sulavia sovituksia – tunnistatko kesäyön ääntelijät?

Kesäyön hämärä ei juurikaan hidasta lintujen intoa laulaa. Toiset hieman hidastavat tempoa tai pitävät sydänyöllä pienen tauon, mutta jotkut linnut innostuvat pimeimpään aikaan vielä hurjempaan konserttiin.

Mikä on Suomen painavin lintu? Testaa, osaatko laittaa siivekkäät painojärjestykseen!

Lintujen painoa ei ole helppoa arvioida. Höyhenet saavat linnut näyttämään isommilta kuin ne ovat. Kokeile, osaatko laittaa testin linnut painojärjestykseen.

Tunnetko tiaiset? Tiedätkö mikä laulaa? Testaa tinttituntemuksesi!

Talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, lapintiainen ja hömötiainen. Siinä on kova tiaiskuusikko, joka viihdyttää luonnonystäviä kesät talvet. Tintit käyttäytyvät eri tavoin. Miten, milloin ja missä eri tiaislajit pesivät? Entä miltä ne kuulostavat?

Sienet

Tunnistatko 30 tavallisinta sientä? Tiedätkö mitä kannattaa poimia? Tee testi!

Hapero, karvarousku, mustamörsky... Metsien herkkupöytä on katettu kaiken kokoisilla ja näköisillä sienillä. Toiset niistä ovat syötäviä, toiset taas eivät. Kuinka hyvin tunnistat sieniä, tiedätkö mitä kannattaa poimia?

Kalat

Kuha vai hauki – testaa, miten hyvin tunnet arvostetut petokalamme

Jos kalastat huonolla onnella kuhaa tai haukea, ongelma voi olla siinä, ettet tunne niiden elintapoja riittävästi. Kokeile, millä tasolla tietämyksesi on arvostetuista petokaloistamme.

Kuinka hyvin tunnistat Itämeren kaloja? Testaa taitosi!

Kiiski vai kampela? Testaa Yle Luonnon testissä, kuinka hyvin tunnistat Itämeren kaloja!

Liukas ankerias vai komea kojamo? Ehkä sittenkin tanssiva skitari? Testaa tunnistatko kalalajin!

Kalamiehet ovat huolissaan kalastustaitojen ja kalojen tunnistamisen hiipumisesta. Suomessa elää vakituisesti lisääntyviä kalalajeja noin seitsemänkymmentä. Kuinka hyvin sinä tunnistat yleisimpiä kalojamme?

Pienet ötökät

Suuri pörriäisvisa – testaa tietosi pölyttäjistä!

Pölyttäjät eli monenmoiset pörriäiset ovat elintärkeitä, mutta uhanalaisia. Niiden väheneminen uhkaa mm. ruuantuotantoa.

Kahvi, farkut, ruisleipä – mitä menetämme, jos pölyttäjät katoavat? Testaa tietosi!

Kaikista maailman kasvilajeista suurin osa tarvitsee eläin- tai hyönteispölytystä. Jos pölyttäjien väheneminen jatkuu, maailman ruoantuotanto muuttuu. Tämä ei kuitenkaan ole ainut uhkakuva. Mihin kaikkeen pölyttäjiä tarvitaan?

Tunnetko muurahaiset ja niiden tavat? Tee Yle Luonnon muurahaistesti!

Kuka keossa pomottaa? Pistääkö keltiäinen? Kuseeko viholainen? Muurahaisten maailma on kiehtova ja ihmeellinen. Ne ovat järjestelmällisen ahkeria uurastajia, jotka lypsävät ravintoa ja huolehtivat jälkeläisistään, mutta myös ryöstävät, tappavat ja taistelevat.

Susi

Mitä susi viestittää haukkumalla? Entä kuinka suuri on suden reviiri? Testaa tietosi sudesta!

Susi on yksi Suomen neljästä suurpedosta ja herättää tunteita sekä puolesta että vastaan. Ihminen tapaa suden luonnossa todella harvoin, sillä susi on äärimmäisen arka eläin. Tutustu suden tapoihin ja käytökseen ja testaa samalla tietosi!

Hirvi

Hirvivisa – testaa tietosi metsiemme kuninkaasta!

Hirvi on Euroopan suurin maalla elävä nisäkäs, ja Suomen suurin hirvieläin. Laji on yleinen koko maassa. Hirviä tavataan yleensä nuorissa havu- ja sekametsissä.

Eläinten talvi

Nukkuuko karhu "koiranunta"? Miksi jänis järsii puuta? Testaa tietosi eläinten talvesta!

Talvella luonto hiljenee, mutta lumen ja jään alla on elämää. Osa metsän eläimistä vetäytyy talviunille, osa muuttaa etelän lämpöön, mutta joillekin lajeille talvi on hyvinkin aktiivista aikaa.

Eläinten jätökset

Kenen kakka? Testaa kuinka hyvin tunnistat eläinten jätöksiä

On papanoita, pötkylöitä, kekoja, läjiä ja roiskeita. Joillakin lajeilla on oma huussi, jota ne käyttävät säännöllisesti. Osa nisäkkäistä päästelee erinäköisiä ja -kokoisia jätöksiään sinne tänne, ja jotkut ovat hyvinkin tarkkoja siitä, mihin milloinkin kakkivat.

Miltä näyttää karhun läjä? Mitä kettu sanoo? Testaa tunnistatko metsän eläimet

Metsässä harvemmin näkee karhua, hirveä tai ahmaa, mutta niiden jätöksiin törmää useammin. Harva on kuullut, miten kettu ääntelee. Tunnistatko nämä kymmenen Suomen luonnon kulkijaa? Testin voi tehdä myös englanniksi.

Uhanalaiset

Joka yhdeksäs Suomen luonnon lajeista on uhanalaisia – testaa, mitä tiedät punaisen listan eläimistä

Lajien uhanalaisuusarvioinnin eli Punaisen kirjan mukaan noin 12 prosenttia Suomen luonnon lajeista on uhanalaisia. Moni tuttu eläinlaji on päätynyt Punaisen kirjan punaiselle listalle eli on vaarassa kadota.

Puut

Kevään rohkein testi – tunnistatko puut niiden sukupuolielinten perusteella?

Puut eivät häpeile. Pitkän talven jälkeen mahla alkaa virrata niiden rungoissa ja sukukalleudet heiluvat kevättuulessa kaikkien nähtävillä. Mutta kuka on kuka?

Lehmät

Nauta, mullikka, kanttura - testaa tietosi lehmistä!

Nauta, mullikka, kanttura ja lehmä. Kotimaista sorkkaeläintä kutsutaan monilla nimillä. Testaa tietosi lehmästä 10 kysymyksellä.