Naurettavan helppo, halpa ja hyvä – omenaa ja selleriä sisältävä waldorfinsalaatti toimii myös katkarapusalaatin kasvisversiona
Ruokatrendejä tulee ja menee. Tämä klassikkosalaatti ansaitsee uutta huomiota. Se sopii syksyyn, jolloin omena ja selleri ovat sesongissa.

Waldorfinsalaatti kehitettiin tunnetussa newyorkilaisessa Waldorf Astoria -hotellissa, missä monet kuuluisuudet ovat majoittuneet. Muun muassa Frank Sinatra vuokrasi hotellista sviittiä kakkoskodikseen useiden vuosien ajan. Ruokalaji on kuulemma yhä hotellin menulla.
Alkuperäisessä reseptissä oli ainoastaan lehtiselleriä, omenaa ja majoneesia. Omaan muunnelmaamme olemme lisänneet vielä muutamia aineksia, jotta salaatista tulisi raikkaampi ja rapeampi.
Waldorfinsalaatti toimii mainiosti skagenröran eli katkarapusalaatin kasvisvaihtoehtona.
Jos haluat tehdä salaatista nopean arkiversion, voit myös vain raastaa sellerin ja omenan karkeaksi veitsellä leikkaamisen sijaan.
Waldorfinsalaatti
Määrä: 4 annosta
Valmistusaika: 20 min, josta valmisteluaika 20 min
Ainekset
¼ juuriselleriä
2 hapanta ja kiinteää omenaa (esimerkiksi Granny Smith)
2 lehtisellerinvartta
10 saksanpähkinää
1 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jogurttia
piparjuuriraastetta
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
Ohjeet
1. Kuori juuriselleri ja leikkaa se kapeiksi tikuiksi.
2. Laita juuriselleritikut kiehuvaan suolattuun veteen 30 sekunniksi ja nosta ne sitten välittömästi kylmään veteen.
3. Nosta juuriselleritikut puhtaalle keittiöpyyhkeelle ja puristele ne mahdollisimman kuiviksi.
4. Leikkaa omenat kapeiksi tikuiksi ja lehtisellerit ohuiksi viipaleiksi.
5. Rouhi saksanpähkinät karkeaksi.
6. Sekoita keskenään majoneesi, jogurtti ja piparjuuriraaste ja mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla.
7. Yhdistä kaikki ainekset täyteläiseksi salaatiksi.
8. Laita reilu nokare salaattia kahden paahdetun ohuen kuminaleipäviipaleen väliin.
Kumina, omena ja selleri ovat hyvä makuyhdistelmä
Salaatin voi syödä sellaisenaan alkuruoaksi, skagenröran kasvisversion tapaan, mutta meistä se maistuu parhaalta hyvän leivän päällä. Kuminaa viljellään laajalti Suomessa, ja se on erinomainen leipämauste. Waldorfinsalaatti kuminaleivällä sopii mainioksi lounaaksi.
Kuminaleipä
Määrä: 1 iso leipä
Valmistusaika: 165 min, josta valmisteluaika 25 min
Ainekset
50 g tuorehiivaa
1 rkl sokeria
600 g kädenlämpöistä vettä
650 g erikoisvehnäjauhoja
1 rkl suolaa
2 rkl rapsiöljyä
2 rkl kokonaista kuminaa
1 kananmuna
sormisuolaa
Ohjeet
1. Liuota tuorehiiva ja sokeri veteen ja anna seistä 15 minuuttia.
2. Lisää joukkoon vehnäjauhot, suola, rapsiöljy ja kumina ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia yleiskoneessa tai 20 minuuttia käsin.
3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 45 minuuttia.
4. Muotoile taikinasta pitkulainen leipä jauhotetulla pöydällä.
5. Nosta leipä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja peitä liinalla. Anna kohota vielä 30 minuuttia.
6. Tee leipään vinosti kolme matalaa viiltoa terävällä veitsellä.
7. Sekoita kananmuna ja tilkka vettä ja sivele leipä munalla. Ripota pinnalle kuminaa ja sormisuolaa.
8. Paista leipää 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.