Itse tehtyyn marjamarmeladiin tarvitaan vaaka ja lämpömittari – vaivanpalkaksi saa juhlavia makeisia
Ruoanlaitossa on tilaa improvisoinnille, mutta kun on kyse leivonnasta, määrät ja lämpötilat ovat tärkeämpiä.
Tarkka vaaka ja lämpömittari ovat tarpeen, kun tartut tähän herkulliseen makeisreseptiin. Voit kokeilla eri marjoja ja niiden yhdistelmiä, esimerkiksi puolukkaa, tyrniä ja lakkaa.
Ainekset
Määrä: 75
Ainekset
200 g puolukoita – tai sekoitus tyrnejä ja lakkoja
38 g liivatelehtiä
150 g vaaleaa siirappia
450 g sokeria
180 g vettä
1 rkl vodkaa
7 g viinihappoa
Ohjeet
Tee näin:
1. Soseuta ja paseeraa puolukat tai tyrnit ja lakat (lakka tuo soseeseen pektiiniä). Laita liivatelehdet kylmään veteen.
2. Laita siirappi, sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna 140 asteeseen. Lisää joukkoon puolukka- tai tyrnisose ja kuumenna 120 asteeseen.
3. Purista vesi huolellisesti liivatelehdistä ja lisää ne kattilaan. Älä sekoita aineksia millään työvälineellä, jotta sokeri ei kristallisoidu. Yritä sen sijaan ravistaa kattilaa niin, että sose ja liivatteet sekoittuvat.
4. Yhdistä vodka ja viinihappo ja lisää seos kattilaan.
5. Annostele seos silikonimuotteihin. Ellei sinulla ole silikonimuotteja, voit käyttää pehmeästä muovista valmistettuja purkkeja ja täyttää ne enintään 2 cm:n syvyydeltä. Jos ostat muotteja, valitse jokin pehmeä materiaali, jotta valmiit makeiset irtoavat muoteista helposti.
6. Ripota muottien päälle heti sokeria, jotta marmeladien pinta ei ehdi kuivua, jolloin sokeri ei enää tartu. Anna marmeladien jähmettyä vähintään 6 tuntia huoneenlämmössä. Tähän voi kulua yli vuorokausikin.
7. Irrota marmeladit muoteista ja kierittele ne sokerissa.
Marmeladit säilyvät tiiviskantisessa muovirasiassa noin kuukauden.