Hyppää pääsisältöön

Vanhemmuus

Lapsuus vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme palautteeseen – nämä asiat omaa lasta koskevista palautetilanteista on hyvä ymmärtää

Lapsesta saatu palaute voi nostaa herkästi tunteet pintaan. Syy voi löytyä lapsuudesta tai ihan vain huonosta päivästä. Omia reaktioitaan on mahdollista kuitenkin oppia hallitsemaan.

Puhelin piippaa Wilma-viestin merkiksi. Syke nousee, jännitys kasvaa. Mitähän nyt?

Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, et ole yksin.

Lähes viidesosa vanhemmista kertoi vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa kokevansa ärtymystä tai huolta, kun he näkivät ilmoituksen Wilma-viestistä – tietämättä edes, mistä viestissä oli kyse.

Miksi omasta lapsesta saatu palaute nostaa vanhemmilla tunteet tällä tavalla pintaan?

Siihen on luonnollinen syy, terapeutti, työnohjaaja ja tietokirjailija Minna Oulasmaa kertoo.

– Vanhemmuus on hyvin herkkä osa-alue, ja sen on syytäkin olla, koska silloin olemme herkistyneitä huomaamaan lapsemme tarpeet. Vanhemmuus saa meidät suojaamaan, puolustamaan ja joskus myös hyökkäämään, Oulasmaa sanoo.

Taustalla voivat olla vanhemman omat lapsuudenkokemukset ja siellä opitut palautemallit.

– Joskus vanhempi ei tiedosta lainkaan, että hän tulee samalla omakohtaisesti raapaistuksi, Oulasmaa sanoo.

Vanhemmuus saa meidät suojaamaan, puolustamaan ja joskus myös hyökkäämään.

Minna Oulasmaa

Vanhemman voi olla vaikea erottaa, mikä voimakkaassa tunnereaktiossa liittyy hänen omaan taustaansa ja mikä tähän hetkeen ja lapseen.

Jos omia tunteitaan ja niiden lähtökohtaa ei ymmärrä, pienestäkin asiasta voi yllättäen kasvaa valtava mörkö, joka saa aikaan ylimitoitetun reaktion.

Aiemmin saadut negatiivissävytteiset kommentit herkistävät vanhempia kuulemaan nimenomaan moitteita. Jo biologian takia tartumme helpommin negatiivisiin viesteihin, sillä se on auttanut meitä selviytymään.

Siksi positiivinen palaute voi jäädä jalkoihin.

– Jos käyt pitämässä esitelmän sadalle ihmiselle, joista 98 antaa kannustavaa palautetta ja kaksi esittää korjaavaa, mielesi kytkeytyy niihin kahteen ja alkaa velloa niissä, Oulasmaa havainnollistaa.

kaksi piirrettyä laastaria päällekkäin

Työelämän palauteoppaissa on vuosikausia puhuttu siitä, ettei korjaavaa tai negatiivista palautetta pitäisi antaa työpäivän lopuksi.

Lapsia koskeva palaute tulee vanhemmille kuitenkin useimmiten juuri silloin, kun oma, kenties raskaskin työpäivä on urakoitu: puhelimessa odottavat Wilma-viestit, päiväkodin pihalla raportti lapsen päivästä.

Voihan Wilma, miksi se laulaa lapsestani koko ajan!?

50:36

Pienikin palaute voi silloin tuntua raskaalta ja jäädä pyörimään mieleen, vaikka se olisi tarkoitettu lähinnä kotiin tiedoksi.

– Hyvää tarkoittava palaute voi muuttua vanhemman mielessä toisenlaiseksi, Oulasmaa sanoo.

Poimi tästä Minna Oulasmaan vinkit, kuinka opit selviämään palautetilanteista ja ymmärrät toista paremmin.

Palaute voi myös osua suoraan vanhemman omaan syyllisyyden tunteeseen: en ole tehnyt tarpeeksi, tähänkään en ole ehtinyt lapseni kehityksessä tai koulussa panostaa.

Usein ongelmana on, että alamme tulkita palautetta omista lähtökohdistamme, jolloin palautteen oikea sävy ja tarkoitus voivat hämärtyä.

Anne-Mari Kuusimäki tutki alussa mainitussa väitöstutkimuksessaan koulujen ja kodin välistä sähköistä viestintää ja siihen vastasi yli 1000 vanhempaa.

Pääosin kodin ja koulun väliseen viestintään oltiin tyytyväisiä. Vanhemmat kertoivat kuitenkin saavansa vähemmän kannustavaa palautetta kuin mitä opettajat arvioivat antavansa.

Myös opettajien ja vanhempien tulkinnat Wilma-viestien äänensävystä poikkesivat toisistaan.

– Ammattilaisen silmissä neutraali, kotiin lähinnä tiedoksi laitettu asia olikin tulkittu toisin, Kuusimäki kertoo.

Tulkinnat kasvattavat väärinymmärryksen mahdollisuutta. Siksi omien reaktioiden pohtiminen ja ymmärtäminen on tärkeää.

– Siellä voi olla myös paljon kertymää omista kouluajoista, Kuusimäki huomauttaa.

Naulakko, jossa kouluvälineitä. Kirja, hanska, reppi, ponnari ja vitsa.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos pinna palaa liian helposti lasta koskevissa palautetilanteissa?

Ainakin opetella vetämään henkeä ennen kuin reagoi.

– Omaa tarvetta puolustautua kannattaa rauhoitella, kuunnella asia ja puntaroida sen jälkeen, Oulasmaa sanoo.

Helppoa se ei aina ole, sillä kun tunteet heräävät, ne heräävät usein voimakkaasti.

Oulasmaa lohduttaa, että ylilyöntejä tulee välillä kaikille.

– Omassa mielessään voi käydä läpi, mitä tapahtui, ja oliko oma reaktio ylimitoitettu. Anteeksipyynnöstä voi syntyä hyvä dialogi.

Jos vanhempaa huolestuttaa tapa, jolla lapsen asioista koulusta tai päiväkodista viestitään, kannattaa ottaa asia rohkeasti puheeksi ja keskustella.

Aika usein yhteinen ymmärrys kasvaa, kun asioista keskustellaan.

Anne-Mari Kuusimäki

Anne-Mari Kuusimäki muistuttaa, että esimerkiksi opettaja ei kaiken kiireensä keskellä ole välttämättä huomannut, että jonkun oppilaan palaute on painottunut liikaa negatiivisen puolelle.

– Aika usein yhteinen ymmärrys kasvaa, kun asioista keskustellaan. Aikuisten tehtävänä on löytää väylä, jolla ymmärretään molempia osapuolia ja pystytään auttamaan lasta, Kuusimäki muistuttaa.

On myös hyvä muistaa, että opettajakin on ihminen, jolla on elämää koulun ulkopuolella.

Myös hän on saattanut nukkua huonosti ja olla tiukan päivän jäljiltä väsynyt.

– Opettajien työssä jaksamisesta ja uupumisesta puhutaan paljon, enkä ihmettele. Kun yhteiskunnassa on joku ongelma, aina kysytään, mitä koulu tälle tekisi. Opettajilla on valtava määrä vaatimuksia ja tavoitteita. Siitä arjesta ja todellisuudesta opettajat koteihin viestivät, Kuusimäki muistuttaa.

piirretty tietokone, josta lentää oransseja lappusia. Vieressä siniset silmälasit

Millaisia kokemuksia sinulla on omasta lapsestasi saadusta palautteesta tai tilanteista, joissa olet antanut palautetta jonkun toisen lapsesta? Menikö kaikki putkeen ja olisitko itse voinut tehdä tilanteessa jotain toisin? Tule keskustelemaan artikkelin kommentteihin!

piirroshahmoja keskustelemassa, toisen takaa tarttuu pieni käsi.

Kuuntele myös alta Melkein kaikki perheestä -podcastin jakso aiheesta. Julia Thurénin kanssa keskustelemassa ovat nelilapsisen perheen vanhempi, kirjailija Juha Itkonen sekä kahden lapsen vanhempi, sairaanhoitaja Fardus Hassan.