Tämä tyrnicurdilla ja italialaisella marengilla täytetty piirakka on täydellinen yhdistelmä hapanta ja makeaa
Joskus ruoka saa kyyneliin. Näin kävi, kun Strömsön kokki Oskar Mendelin tarjosi tätä tyrnipiirakkaa, joka on rapea, täyteläinen ja melko helppotekoinen.
Tyrniä kutsutaan joskus Pohjolan passionhedelmäksi. Tämä saattaa johtua sen happaman hedelmäisestä mausta, joka muistuttaa läheisesti passionhedelmän makua. Tämä on pohjoismainen muunnelma key lime pie -piirakasta, joka on suosittu USA:ssa ja erityisesti Floridassa, meistä tämä on vain hiukan parempaa.
Piirakkapohja
Määrä: 12 annosta
Valmistusaika: 50 min, josta valmisteluaika 40 min
Ainekset
195 g vehnäjauhoja
125 g kylmää voita
1–2 rkl jääkylmää vettä
Ohjeet
1. Sekoita vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi monitoimikoneessa.
2. Lisää joukkoon jääkylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
3. Kaulitse taikina hieman piirakkavuokaa suuremmaksi jauhotetulla pöydällä.
4. Nosta kaulittu taikina vuokaan ja pistele pohjaa haarukalla.
5. Laita piirakkapohja jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
6. Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes se on saanut hieman väriä.
7. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämmössä.
Vinkki:
Älä vaivaa piirakkataikinaa liikaa, jotta ei sitkisty.
Tee tyrnicurdia kerralla kaksinkertainen annos, se maistuu nimittäin mainiolta myös sellaisenaan.
Tyrnicurd
Määrä: 1 piirakkaan
Valmistusaika: 15 min, josta valmisteluaika 0 min
Ainekset
2 liivatelehteä
130 g voita
130 g makeuttamatonta tyrnitäysmehua
150 g sokeria
200 g kananmunia (3–4 kpl)
Ohjeet
1. Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen.
2. Sulata voi kattilassa, lisää joukkoon tyrnimehu ja puolet sokerista ja anna kiehahtaa.
3. Sekoita kananmunat ja loppu sokeri kuumuutta kestävässä kulhossa.
4. Kaada kuuma tyrnimehu munaseoksen joukkoon samalla sekoittaen.
5. Laita kulho kuumaan vesihauteeseen ja sekoita, kunnes seos alkaa saeta.
6. Purista vesi liivatelehdistä ja sekoita lehdet seokseen. Kaada tyrnicurd paistettuun piirakkapohjaan. Anna piirakan jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Italialainen marenki
Määrä: 1 piirakkaan
Valmistusaika: 15 min, josta valmisteluaika 0 min
Ainekset
100 g munanvalkuaisia
70 g vettä
180 g sokeria
Ohjeet
1. Laita munanvalkuaiset puhtaaseen metallikulhoon.
2. Kuumenna vesi ja sokeri kiehuvaksi kattilassa.
3. Kun sokeriliemi on 115-asteista, ala vatkata valkuaisia sähkövatkaimen suurimmalla teholla.
4. Kun sokeriliemi on 122-asteista, kaada se munanvalkuaisten joukkoon ohuena nauhana samalla pienimmällä teholla vatkaten.
5. Kun olet kaatanut kaiken sokeriliemen, jatka vatkaamista keskiteholla, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.
6. Levitä marenki jähmettyneen piirakan päälle ja polta pinta varovasti kaasupolttimella.
7. Koristele piirakka raakasokeruiduilla tyrneillä ja halutessasi sitruunamelissalla.
Vinkki:
Jos marenki valmistuu etuajassa, jatka vatkaamista pienellä teholla siihen asti, että tarvitset sitä. Näin marenki säilyttää kiiltonsa.
