Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Helpota ötökkämaailman asuntopulaa rakentamalla ötökkäparkki

Risukasa ja tukkeja.
Kuvateksti Tältä näyttää Strömsön ötökkäparkki.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Suosi lajien runsautta rakentamalla niin kutsuttu ötökkäparkki. Se on yksinkertainen ja halpa tapa tehdä jotain suurta puutarhan kaikkein pienimpien hyväksi.

Kuollutta puuta on monessa muodossa pystyyn kuolleista puista nurmikolla makaaviin oksiin. Ei ehkä ensimmäiseksi tule ajatelleeksi, että kuollut puu on elintärkeä monille eri lajeille.

Osalle kuolleet puut ovat ravintoa, toisille ne ovat asuinpaikka, kasvupaikka tai tilapäinen suoja kylmää vastaan. Osa vieraista löytää paikalle heti, osa odottaa, että puu lahoaa.

Tästä voit katsoa, miten luontokoulunopettaja Ida Berg ja Strömsön juontaja Nicke Aldén rakentavat ötökkäparkin.

Nicke Aldén ja Ida Berg vastarakennetun ötökkäparkin vieressä. - Toista Yle Areenassa

Ötökkäparkki voi näyttää enemmän tai vähemmän järjestetyltä

Ötökkäparkki on yksinkertaista tehdä keräämällä vanhoja puita, tukkeja, oksia ja risuja kasaksi. Sijoita kasa paikkaan, missä se saa olla häiritsemättä. Ötökkäparkki voi näyttää erilaiselta ja enemmän tai vähemmän järjestetyltä.

Yksi ötökkäparkin eduista on se, ettei tarvitse kuljettaa oksia ja risuja pois pihasta, vaan voi sen sijaan antaa kasveille ja eläimille erilaisissa maatumisvaiheissa olevia materiaaleja. Voit täydentää kasaa uudella materiaalilla.

Punainen kottikärry täynnä risuja.
Kuvateksti Kottikärry on täynnä ötökkäparkkiin sopivaa puuta.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Auringonpaiste ja varjo houkuttelevat eri vieraita

Ötökkäparkki houkuttelee erilaisia vuokralaisia sen mukaan, mihin sen sijoittaa. Paikoissa, joihin osuu suora auringonvalo suuren osan päivästä, viihtyvät puussa elävät lajit, jotka tarvitsevat aurinkoa, jotta niillä on tarpeeksi lämmintä ja kuivaa. Varjoista paikkaa suosivat lajeja, jotka viihtyvät kosteassa.

Ötökkäparkki kannattaa sijoittaa näkyvälle paikalle puutarhaan. Kun sen varustaa kyltillä, voi herättää kiinnostusta ja varmistaa, että se saa olla rauhassa.

Risukasa, oksia ja tukki nurmikon päällä pusikon varjossa.
Kuvateksti Strömsön ötökkäparkki on sijoitettu varjoisaan paikkaan.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Ötököiden runsaus Strömsön ötökkäparkissa

Kuolleen puun kuoren alta löytyy suurella todennäköisyydellä kovakuoriaisen toukkia. Havukantojäärän toukat elävät männyn, kuusen ja muiden havupuiden kaarnan alla.

Siirat viihtyvät kosteassa ja muuttavat mielellään ötökkäparkkiin, joka sijoitetaan varjoisaan paikkaan kuten Strömsössä. Ruskojuoksiainen on nopea, kun se etsii ravintoa kaarnan alta. Se viihtyy siellä, missä on paljon toukkia ja hyönteisiä ruuaksi.

Havukantojäärä kädessä.
Kuvateksti Havukantojäärän toukka.
Kuva: Juha Leskelä / Yle
Maasiira kädessä
Kuvateksti Siira.
Kuva: Juha Leskelä / Yle
Juoksujalkainen kädenvarrella.
Kuvateksti Ruskojuoksiainen.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Ötökkäparkkien puolestapuhuja

Biologi ja tutkija Torgny Backman Yle Vegan Naturväktarna-ohjelmasta sanoo, että on kiehtovaa seurata eri eläimiä, sieniä ja kasveja, jotka käyttävät ötökkäparkkeja. Lisäksi ne houkuttelevat hyödyllisiä hyönteisiä, mikä tekee niistä kaikkien puutarhanomistajien korvaamattoman voimavaran,

– Ötökkäparkkien monimuotoisuus rikastaa arkeamme ja suosii kasvavaa biologista monimuotoisuutta. Kun puutarhassa on useita erilaisia ötökkäparkkeja, niillä voi houkutella laajemman lajien kirjon puutarhaansa, Torgny sanoo.

– Erakkomehiläiset, jotka pölyttävät marjapensaita, ja petopistiäiset, jotka syövät kirvoja, muuttavat vanhoihin kuoriaisten käytäviin suuremmissa kuolleissa puissa aurinkoisella ja kuivalla paikalla.

Torgny Backman, biolog, står intill ett träd.
Kuvateksti Torgny Backman sanoo, että ötökkäparkkeja ei voi olla liikaa.
Kuva: Hannah Thule / Yle

– Jopa tavalliset risukasat houkuttelevat kimalaisia pesänrakentamiseen kuten myös avokompostit. Tässä on vain pari esimerkkiä hyötyeläimistä, jotka auttavat meitä puutarhassa ja hyötyvät ötökkäparkeista. Kun annamme niille ruokaa ja asuinpaikan, ne auttavat meitä vuorostaan osana puutarhan ekosysteemiä ja antavat parempia satoja, Backman kertoo.

Tässä on joitakin esimerkkejä siitä, miltä ötökkäparkki voi näyttää.