Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yle tarjoilee ukrainankielisiä uutisvideoita tekoälyn avulla – tulevaisuudessa teknologia mahdollistaa uutisvideot myös muilla kielillä

Mies kuuntelee kuulokkeilla ulkoilmassa.
Kuva: Laura Mainiemi / Yle

Ylen Novyny on aloittanut ukrainankielisten uutisten julkaisemisen videomuodossa.

Alkuperäismateriaalina käytetään alkuun Ylen suomenkielisiä tv-selkouutisia. Käännöstyö ukrainaksi toteutetaan konekääntäjän avulla. Alkuvaiheessa videot julkaistaan Novynyn Telegram-kanavalla.

Tavoitteena on parantaa entisestään ukrainankielisten sopeutumista Suomeen. Uutisvideoiden avulla tarjotaan myös mahdollisuus suomen kielen oppimiseen selkouutisten kautta. Suomenkielinen ääni kuuluu selkouutisten taustalla ja auttaa näin kielenoppimista. Tekstitys on ukrainaksi. Uudenlaisen tekemisen tavoitteena on kerätä kokemuksia ja testata voisiko vastaava toteutustapa toimia myös muilla kielillä.

Yle Novyny on tarjonnut ukrainankielisiä uutisia tekstimuodossa kohta 1,5 vuoden ajan. Selkokielisen videon avulla pystymme tiivistämään tärkeimmät uutiset noin viidessä minuutissa. Samalla tarjoamme mahdollisuuden suomen kielen oppimiseen”, kertoo Ylen erityisuutisten vastaava tuottaja Marko Krapu.

Krapu jatkaa. ”Saamamme palaute on ensimmäisinä päivinä ollut erittäin positiivista ja rohkaisevaa. Videoiden ansiosta Novynyn Telegram-kanava on saanut muutamassa päivässä satoja uusia tilaajia. Tarve omankieliselle informaatiolle on suuri.”

Kuten Yle Novynyn tekstimuotoiset uutiset myös uutisvideot käännetään ukrainaksi tekoälyavusteisesti. Uutiset käännetään ihmisen ja koneen yhteistyönä hyödyntäen konekäännöksiä ja Yle News Labin kehittämää käännösohjelmaa. Lopputulos tarkistetaan ja viimeistellään aina ihmistyönä. Julkaisualustana toimii nyt aluksi Yle Novynyn Telegram-kanava, joka tavoittaa Suomessa asuvat ukrainalaiset tällä hetkellä nopeiten ja parhaiten.

”Videot ovat ihmisten mediankäytössä yhä tärkeämmässä roolissa. Videoilla voimme tavoittaa sellaisia Suomessa asuvia kieliryhmiä, joihin kuuluvat eivät ole tottuneita lukemaan. Uusi teknologia mahdollistaa yhä pienempien kieliryhmien tarpeiden huomioimisen. Haluamme auttaa ihmisiä tietämään ja ymmärtämään mitä Suomessa tapahtuu ja mistä suomalaiset ovat kiinnostuneita. Tarjoamalla luotettavaa tietoa helposti kulutettavassa muodossa ehkäisemme myös väärän tiedon leviämistä”, toteaa Yle News Labin demokratia- ja digitalisaatiopäällikkö Aki Kekäläinen.