Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Kiehuuko yli? Keskustellaan! on Yle Novostin uusi venäjänkielinen ajankohtainen keskusteluohjelma

Levan Tvaltvadze.
Kuva: Anna Savonius / Yle

Kiehuuko yli? Keskustellaan! – Накипело? Обсудим! on Ylen venäjänkielisen toimituksen Yle Novostin uusi keskusteluohjelma.

Ohjelmassa tartutaan rohkeasti kiinni ajankohtaisiin ja kiehuntaa herättäviin aiheisiin. Yksitoistaosaisen sarjan ensimmäinen jakso nähdään Yle Areenassa 5.10.

Ohjelma julkaistaan torstaisin kello 18 Yle Areenassa. Suorassa lähetyksessä katsojat voivat kommentoida keskustelua chatissa ja esittää kysymyksiä. Keskustelu onnistuu turvallisesti Yle Tunnuksen avulla. Samalla Yle Tunnuksella voi myös kommentoida artikkeleita Yle Novostin verkkosivuilla. Ohjelma striimataan samanaikaisesti myös Novostin Youtube-kanavalla. Jakso tulee suomeksi tekstitettynä Yle Areenaan aina seuraavan viikon maanantaina.

Yleisö otetaan tiiviisti mukaan ohjelman tekoon. Yleisö voi ehdottaa käsiteltäviä aiheita ja osallistua äänestykseen, jossa valitaan kunkin viikon käsiteltävä aihe.

Ensimmäisen, 5. lokakuuta tehtävän lähetyksen aiheeksi valikoitui Suomen kiristyvä maahanmuuttopolitiikka, joka sai äänestyksessä puolet kaikista äänistä. Yhteensä ääniä annettiin 499.

”Toivon, että ensimmäisessä jaksossa katsojat kommentoivat aktiivisesti keskustelua. Haluan myös uskoa, että suomalaiset poliitikot ja julkisuuden henkilöt kiinnittävät huomiota tähän keskusteluun, koska puhumme tämän maan asukkaiden ongelmista. Ohjelman pitäisi näyttää, miten venäjänkielinen yhteisö, joka on olennainen osa suomalaista yhteiskuntaa, elää, sanoo ohjelman toisena juontajana toimiva Levan Tvaltvadze.

Tvaltvadzen lisäksi ohjelmaa juontaa vuoroviikoin Lioubov Shalygina. Ohjelmaa tehdään syyskaudella 2023 yhteensä 11 jaksoa, ja mahdollisesta jatkosta päätetään sen jälkeen.

”Ylen strategian mukaisesti haluamme lisätä sekä monimuotoisuutta että vuorovaikutusta sisällöissämme. Maastamme on puuttunut venäjänkielinen, ajankohtaisiin asioihin pureutuva keskusteluohjelma, joka lisäisi venäjänkielisten ymmärrystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja kannustaisi heitä entistä aktiivisempaan rooliin. Venäjänkieliset ovat toivoneet tällaista ohjelmaformaattia meiltä jo vuosikausia”, kertoo Ylen erityisuutisten vastaava tuottaja Marko Krapu.

Venäjänkieliset on maamme ylivoimaisesti suurin vieraskieliryhmä. Heitä on yli 90 000 ja määrä kasvaa nopeasti.

”Juuri nyt tällaisille ohjelmille on suurempi tarve kuin kenties koskaan. Osa Suomessa asuvista venäjänkielisistä on edelleen Venäjän valtiollisen median vaikutuspiirissä, eikä heillä välttämättä ole mitään suhdetta suomalaiseen mediaan. Pelkästään Venäjän valtiollista mediaa seuraavat altistuvat päivittäin dis- ja misinformaatiolle. Siksi tarvitaan lisää laadukasta, relevanttia ja ajankohtaista sisältöä etenkin juuri tälle kohderyhmälle. Tämä on EU-tasolla yleisesti tiedostettu asia, ja moni länsimainen media pyrkii tätä kohti”, Krapu jatkaa.

Myös suurin osa Suomessa asuvista ukrainankielisistä osaa venäjää, ja heitä on Venäjän hyökkäyssodan seurauksena maassamme jo yli 50 000.

Ukrainankielisille Yle on tarjonnut omankielistä uutispalvelua toukokuusta 2022 lähtien. Yle Novyny julkaisee uutisia joka arkipäivä Ylen verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa. Syyskuun lopulta lähtien tarjolla on ollut myös ukrainaksi tekstitetty suomalaisen selkokielen tv-uutislähetys. Alkuvaiheessa uutisvideot julkaistaan Novynyn Telegram-kanavalla.