Hyppää pääsisältöön

Elämä

Sometähti Pinja Sanaksenaho kärsii nettikiusaamisen jättämistä jäljistä – reality-sarjoihin osallistuminen aktivoi vanhat traumat

Kiharahiuksinen, vaalea nuori nainen istuu ja hymyilee mikrofoni edessään.

Sometähti Pinja Sanaksenaho, 21, joutui Big Brotherin VIP-kaudella yllättävän salatehtävän kohteeksi. Gogin kantabaari -podcastissa hän kertoo, että se aktivoi traumat nettikiusaamisesta.

Ennen tuoreen Selviytyjät-kauden alkua tubettaja Pinja Sanaksenaholta kysyttiin, mikä on pahinta mitä viidakossa voisi tapahtua. Vastaus oli selvä.

– Se, että kaikki liittoutuisivat minua vastaan tai nauraisivat selkäni takana tai minun virheelleni, 21-vuotias sometähti sanoo Gogin kantabaari -podcastissa.

Syy löytyy vuosien takaa.

Pinkku Pinsku -nimimerkillä tunnettu Sanaksenaho aloitti suositun YouTube-kanavansa jo kymmenen vuotta sitten, ollessaan vasta 11-vuotias. Hän on aiemminkin kertonut kohtaamastaan häirinnästä ja siitä, että on saanut myös tappouhkauksia.

Nyt Gogi Mavromichalisin isännöimässä podcastissa hän kertoo, että etenkin yläasteikäisten nettikiusaaminen jätti syvät jäljet.

– Olen nyt vasta alkanut puhumaan tästä. Silloin ajattelin, että kaikki vihaavat minua, Sanaksenaho kertoo.

Kiusaaminen oli niin naureskelua ja pilkkaamista netissä mutta myös ilkeää huutelua Sanaksenahon liikkuessa julkisilla paikoilla.

– En silloin tajunnut, miksi minua ahdistaa kaikki meet & greetit, miksi ahdistaa mennä tapahtumiin, joissa on ikäisiäni. Jälkeen päin olen tajunnut ajatelleeni, että he ovat kaikki kiusaajia.

Yritin nauraa tapahtuneelle, mutta se tuntui ihan hirveältä. Trauma tuli vastaan.

Pinja Sanaksenaho

Podcast-jaksossa Sanaksenahon kanssa keskustelemassa on myös toinen pitkän linjan tubettaja, Jaakko Parkkali. Kahdeksan vuotta tubeuraa tehnyt Parkkali kertoo, ettei häntä ole internetissä juurikaan kiusattu.

Sanaksenaho kertoo kiusaamisen vaikuttaneen muun muassa siihen, että hän on pitänyt lähipiirinsä tiiviinä koko nuoruutensa ajan.

– Menin suojamuurin taakse. Aina kun joku kysyi, miltä kommentit tuntuvat, sanoin niiden menevän toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mutta oikeasti ne ovat vaikuttaneet minuun.

Sanaksenaho kilpaili Big Brother VIP -ohjelmassa vuonna 2021 ja on mukana paraikaa televisiossa esitettävässä Selviytyjät Suomi -kilpailussa.

Selviytyjät-kauden ajan hän pelkäsi, että kilpailussa tapahtuu jotain yhtä ikävää kuin Big Brotherissa, jossa muut kilpailijat nauroivat Sanaksenaholle hänen selkänsä takana.

– Big Brotherissa minulle annettiin salatehtävä, mutta kaikki tiesivät siitä. Suoritin sitä niin, että kaikki näkivät. Kun sain kuulla siitä jälkeenpäin, yritin nauraa tapahtuneelle, mutta se tuntui ihan hirveältä. Trauma tuli vastaan.

Sanaksenaho kertoo jättäneensä vuosien varrella tasan yhden ilkeän kommentin internetin kommenttipalstoille. Podcastissa hän kertoo, miltä se tuntui ja mitä se sai hänet ymmärtämään kiusaajien mielentilasta. Koko jakson pääset kuuntelemaan alta!

Jaakko Parkkali & Pinkku Pinsku

63:51

Gogin kantabaari -podcastissa tutustutaan tunnettuihin ihmisiin julkisuuskuvan takana. Sarjan tuoreella kaudella ovat vierailleet muun muassa juontaja ja somevaikuttaja Veronica Verho, nyrkkeilylegenda Eva Wahlström ja juontaja ja koomikko Ernest Lawson. Kuuntele kaikki jaksot Yle Areenassa.