Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Huippumuusikko ryhtyi näyttelijäksi – Elina Mustonen taitaa cembalomusiikin ja Shakespearen

Mies soittaa viola da gambaa ja nainen cembaloa. He istuvat vierekkäin. Nainen osittain selin mieheen mutta hänen päänsä on kääntynyt hieman tätä kohti.
Kuvateksti Veli-Markus Tapio ja Elina Mustonen Sibelius-Akatemian talossa Pohjoisella Rautatiekadulla Helsingissä noin vuonna 2005. Kuvaa käytettiin myös Mustosen ja Tapion yhteisen 2XBach -albumin kansikuvana.
Kuva: Brita Tapio

Rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti.

Kuuntele Kuusi kuvaa muusikko ja näyttelijä Elina Mustosen elämästä Yle Areenasta

Luulisi että kodissa, jossa kasvoi kaksi huippumuusikkoa, olisi harjoiteltu soittamista aamusta iltaan. Elina Mustonen sanoo kuitenkin, että hänen lapsuudenkodissaan lapsilla oli paljon aikaa olla lapsi, eikä soittoharjoituksia tai muita harrastuksia koskaan ollut liikaa. Elina Mustosesta tuli cembalon taituri ja näyttelijä, ja hänen pikkuveljestään Ollista pianisti, kapellimestari ja säveltäjä.

Mustavalkoinen muotokuva perheestä istumassa sohvalla. Isällä tumma puku, äidillä ja kahdella lapsella vaaleammat vaatteet.
Kuvateksti Seppo, Elina, Olli ja Marja-Liisa Mustonen Ukonkivenpolun kodissa Vantaan Kaivokselassa vuonna 1967.
Kuva: Elina Mustosen kotialbumi

Kun Elina oli kolmevuotias, perhe muutti Helsingin Etelä-Haagasta silloisen Helsingin maalaiskunnan puolelle Kaivokselaan. Atrium-talo sijaitsi Ukonkivenpolulla, lähellä Hämeenlinnantietä, joka 1960-luvun puolivälissä oli vielä kaksikaistainen. Ympäristö oli lapsille mitä parhain ja virikkeellisin: Leikkitovereita riitti, ja luonto ympäröi kotia melkein joka suunnassa. Äiti Marja-Liisa Mustonen oli kotona lasten kanssa, mikä mahdollisti lasten harrastamisen. Tilastomatemaatikkona yliopistossa työskennellyt isä, Seppo Mustonen sai professuurin Helsingin yliopistosta vuonna 1967.

Samoissa kouluissa tulevan puolison kanssa

Elina kävi koulunsa Kaivokselan kansakoulussa, Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa ennen kuin aloitti ammattiopinnot Sibelius-Akatemiassa. Vielä Sibelius-Akatemiassa opiskellessakaan hän ei tiennyt, että kaikissa näissä samoissa kouluissa opiskellut Veli-Markus Tapio tulisi myöhemmin olemaan hänen puolisonsa. Vuonna 2005 he tekivät yhdessä levyn 2 X Bach, jossa he esittivät Johann Sebastian Bachin ja Carl Philipp Emanuel Bachin musiikkia cembalolla ja viola da gamballa.

Äiti ja tytär ovat vaaleanpunaisissa vaatteissa nurmikolla pienen koiranpennun kanssa.
Kuvateksti Elina Mustonen ja tytär Nuppu Koivisto-Kaasik Nupun ollessa noin nelivuotias. Kuvassa myös Olli Mustosen koira Mikko Mustonen.
Kuva: Elina Mustosen kotialbumi

Elina Mustosen tytär Nuppu Koivisto-Kaasik tutkii musiikin historiaa, ja on kirjoittanut (yhdessä Susanna Välimäen kanssa) mm. säveltävistä naisista kertovan teoksen Sävelten tyttäret (SKS, 2023). Äiti ja tytär viettävät edelleen paljon aikaa yhdessä, käyden mm. matkoilla ja konserteissa. Molemmat ovat hyvin eläinrakkaita.

Valko-musta-ruskea-laikkuinen koira makaa patiolla ja katselee kuvaajasta vasemmalle.
Kuvateksti Nepi eli Neptunus, jonka Nuppu osti Kansallisoopperan kuorossa tienaamillaan rahoilla.
Kuva: Elina Mustosen kotialbumi

Elinan lapsuudessa perheessä oli ensin vanhaenglanninlammaskoira Benjamin, ja myöhemmin labradorinnoutaja Kamu. Nuppu puolestaan osti itse Kansallisoopperan kuorolaisena tienaamillaan rahoilla oman koiran: Nepin, eli Neptunuksen. Nepi on ikuistettu myös kahteen lastenkirjaan. Kirjailija Tittamari Marttinen tutustui Nepiin tuodestaan Luminia-tytärtään Elina Mustosen cembalotunneille. Nepi oli tunnelilla läsnä ja teki kirjailijaan lähtemättömän vaikutuksen. Nepi ja paras koiravahti sekä Nepi, onnenkoira -kirjat on kuvittanut Christel Rönns.

Into näyttelemiseen kantoi Broadwaylle asti

Näytteleminen on kiehtonut Elina Mustosta lapsesta alkaen. Lapsena hän osallistui näyttikseksi kutsutun näytelmäkerhon toimintaan. Teini-iässä näytteleminen jäi, osittain siksi, ettei silloiselta näyttelemisen opettajalta herunut juurikaan kiittävää palautetta. Mutta myös musiikin tekeminen vei Mustosen mukanaan.

Näytteleminen palasi kuitenkin yllättäen Elina Mustosen elämään kun hänet pyydettiin vuonna 1985 Kansallisoopperan Tuhkimo-produktioon, johon tarvittiin lavalle cembalonsoittaja. Lisbeth Landefortin ohjauksessa näyttelemisen kipinä syttyi Elina Mustosessa, ja myöhemmin he tekivät Landefortin kanssa muutaman muunkin tuotannon, joissa Mustonen sekä soitti että näytteli.

Nainen punainen hame hulmuten pitämässä eloisaa monologia taustallaan cembalo, flyygeli ja yleisöä istumassa juhlasalin punaisilla tuoleilla.
Kuvateksti Shakespearen kuoleman 400-vuotismuistojuhlassa Helsingin Yliopiston juhlasalissa Elina Mustonen esitti mm. Julian monologin näytelmästä Romeo ja Julia vuonna 2016.
Kuva: Reetta Purontakanen

Osallistuttuaan Helsingin työväenopiston kaksivuotiseen näyttelijäntyön koulutukseen, ja Lontoossa sijaitsevan Royal Academy of Dramatic Art -teatterikoulun kurssille, Mustonen on tehnyt merkittäviä rooleja mm. Shakespearen näytelmissä Myrsky ja Kesäyön unelma. Mustosen yhdessä Shakespeare-tutkija Nely Keinäsen ja ohjaaja Johanna Freundlichin kanssa luoma draamallinen sooloteos Shakespearen näytelmien naishahmoista on esitetty kotimaan lisäksi mm. New Yorkin Broadwaylla ja Cambridgessä.

Niinikään Johanna Freundlichin ohjaama Jouez! - Molièren matkassa -esitys yhdisti Molieren näytelmistä tuttuja henkilöhahmoja barokin musiikkiin. Esityksen visualistina oli Nina Mansikka. Uusimassa teoksessa Laura Maddalena pohditaan säveltävien ja musisoivien naisten näkymättömyyden teemaa. Mustonen tilasi venetsialaisiin orpokoteihin sijoittuvan musiikkinäytelmän Eero Hämeenniemeltä.

Yhden taiteenalan tunnustetulta taiteilijalta vaatii erityistä rohkeutta alkaa aloittelijana toisen taiteenlajin alalla. Palo näyttelemiseen oli kuitenkin Mustosella niin suuri, että hän päätti uhrata aikaa, rahaa ja voimia näyttelemisen opiskeluun. Matkan varrella osoittautui, että cembalonsoitto ja näytteleminen oli mahdollista yhdistää hedelmällisellä tavalla. Yhdistelmästä syntyi jotain niin ainutlaatuista, että sitä voi viedä Broadwaylle asti.

Kuusi kuvaa muusikko ja näyttelijä Elina Mustosen elämästä

43:32