Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Joulukalenteriäänestyksen tulos oli harvinaisen yksimielinen – Tonttu Toljanterin Tonttu-TV katsottavaksi Areenaan

Päivitetty 30.11.2023 11:27.
Tonttu Toljanteri vilkuttaa kameraan.
Kuvateksti Tonttu Toljanterin Tonttu-TV on katsottavissa Areenassa 1. joulukuuta alkaen.
Kuva: Lauri Jokela / Yle

Joulukalenteriäänestyksessä oli tänä vuonna ehdolla viisi upeaa joulukalenterisarjaa, joista yleisö äänesti suosikkinsa. Voittajaksi valikoitui Tonttu Toljanterin Tonttu-TV yli 59000 äänen voimin.

Aivan ensiksi haluamme kiittää jokaista äänestänyttä henkilöä. Vuoden 2023 joulukalenteriäänestyksessä annettiin yhteensä 96215 ääntä, mikä on aivan valtava määrä!

Kilpailun voittaja oli tänä vuonna harvinaisen selkeä. Tonttu Toljanterin Tonttu-TV nappasi ensimmäisenä päivänä johtoaseman ja pysytteli siinä koko äänestyksen ajan. Lopulta Toljanterin äänisaalis oli peräti 59031 eli 61,4% kaikista äänistä. Tonttu Toljanteria esittänyt Kunto Ojansivu kuoli kesällä 2023.

Voiton myötä Tonttu Toljanterin Tonttu-TV on nähtävissä kokonaisuudessaan Areenassa 1. joulukuuta alkaen. Antoisia katseluhetkiä!

Voittajan lisäksi äänestyksessä oli mukana hopeasijalle yltänyt Heinähatun ja Vilttitossun joulukalenteri (1993), ensimmäistä kertaa äänestyksessä olleet Pikku-Matin jouluvalmistelut (1999) ja Tipo ja tarkkailukone Urkki (2008) sekä jumbosijalle jäänyt Miitta-tädin joulukalenteri (1990).

Äänestysehdokkaat paljastettiin tässä artikkelissa ja Elävän arkiston sosiaalisen median kanavissa yksi kerrallaan 8.11.-12.11. Katso tarkemmat ohjelmaesittelyt alta.

Yleisö sai osallistua arvontaan

Joulukalenteriäänestyksen ehdokkaat paljastettiin viikolla 45 yksi kerrallaan ja yleisö sai arvata vihjeiden perusteella äänestyksessä olevia ohjelmia. Arvaus jätettiin artikkelin kommenttiosioon. Arvontaan osallistui yhteensä 117 kommenttia.

Arvomme näiden kommentoijien kesken Rakastetuimmat joulukalenterit DVD-boksin. Voittajaan ollaan yhteydessä kommentoimalla voittajakommentin alle ohjeet palkinnon lunastamiseen. Älä jaa yhteystietojasi julkisesti.

Arvonta on suoritettu ja voittajalle on ilmoitettu.

Ehdokas 1: Tonttu Toljanterin Tonttu-TV

Tonttu Toljanteri (Kunto Ojansivu) Tonttu-tv:ssä vuonna 2003.
Kuva: Lauri Jokela / Yle

Tonttu Toljanterista tehdään Tonttu-TV:n tähti. Lapsia pitää viihdyttää, mutta sanaa joulu ei saa mainita.

Toljanteri esittää satuja, pitää tietovisaa, jumppaa, antaa ruokaohjeita ja opettaa posliininmaalausta. Mutta voi kehvatsu, se kielletty sana ihan väkisin livahtaa välillä.

Pääosissa: Kunto Ojansivu, Jukka Pääkkönen. Käsikirjoitus: Annukka Kiuru. Ohjaus: Olli Mononen. Tuotanto Yle Lastenohjelmat (2003).

Ehdokas 2: Pikku-Matin jouluvalmistelut

Kolme tonttua kurkistaa aidan ja kahden kynttilälydyn takaa.
Kuva: Antero Tenhunen

Korvatunturin tallin asiat ovat aivan sekaisin! Lehmät eivät lypsä, kanat eivät muni, siat eivät ryve, eikä Pikku-Mattikaan enää leiki. Joulupukki lähettää agenttinsa Liisa-tontun selvittämään, mitä ihmettä tallissa oikein tapahtuu.

Rooleissa: Anne Niilola, Ola Tuominen ja Mauri Kuosmanen. Käsikirjoitus: Hannu Lumivuori ja Pekka Salo, ohjaus Pekka Salo. Tuotanto TV2 Lastenohjelmat (1999)

Ehdokas 3: Tipo ja tarkkailukone Urkki

Tonttu Makkonen kokeilee, miten valoilla koristeltu tarkkailukone toimii.
Kuva: Merja Hannikainen

Tipo ja tarkkailukone Urkki tarkkailevat lapsia ja aikuisia ja vastaanottavat lahjatoiveita. Kun Urkki rikkoutuu, lahjatoiveet menevät sekaisin.

Päävalvojatonttu Tipo ja kirjanpitäjätonttu Makkonen ovat pulassa. Saadaanko Urkki kuntoon ja ehditäänkö oikeat lahjat pakata Joulupukin rekeen ennen jouluaattoa?

Pääosissa: Samu Loijas, Laura Hänninen, Ahti Jokinen ja Irmeli Hirvonen. Käsikirjoitus: Silja Sillanpää, ohjaus: Rami Saarijärvi. Tuotanto TV2 Lapset (2008)

Ehdokas 4: Miitta-tädin joulukalenteri

Miitta-täti (Miitta Sorvali) askartelee kahden lapsen kanssa.
Kuva: Kalevi Rytkölä

Miitta-tädin puuhaamossa lapset askartelevat, leipovat, siivoavat, ompelevat ja katsovat joulusatuja. Räväkkä täti ei tosin itse ole ihan varma, miksi juuri hänet on pyydetty vetämään lasten askartelukerhoa.

Välillä piparit hajoavat ja väsymys kiristää pinnaa, mutta silti joulun odotus ja joulumieli valtaavat jokaisen vuorollaan.

Pääroolissa: Miitta Sorvali, Kirsti Kemppainen, Ville Sandqvist. Käsikirjoittajat Pirkko Jaakola ja Leena Laulajainen. Ohjaus Jarmo Heikkinen. Tuotanto: TV1 Lasten ja nuorten ohjelmat (1990).

Ehdokas 5: Heinähatun ja Vilttitossun joulukalenteri

Pitkäpartainen tonttu kurkkii, kun kaksi tonttulakkeihin sonnustautunutta lasta tutkii lahjapaketteja joulukuusen äärellä.
Kuva: Sulevi Järvinen, Matti Sulanto

Kattilakosken väellä riittää tohinaa. Pitää siivota, paistaa, askarrella ja imeltää. Täytyy huolehtia kortit, kukat, kuusi ja mantelit. Vaari tarinoi riihitontusta, jota pitää lepytellä herkuilla.

Talossa alkaakin tapahtua kummia - kellarista katoaa ruokaa. Syylliseksi epäillään kutakin vuorollaan. Voisiko ruokavaras olla itse tonttu?

Pääosissa: Ida Järvinen, Nina Nyberg, Miitta Sorvali, Kari Sorvali. Käsikirjoitus: Sinikka ja Tiina Nopola. Ohjaus: Maria Asikainen. Tuotanto TV1 Lastenohjelmat (1993)

Keskustelu