”Kuuluu pelottavan hyvää” – 10 kuukautta raittiina, eikä Aleksi Rantamaa vieläkään osaa lakata kysymästä miksi
Itsesyytökset ja häpeä vaivaavat montaa alkoholismista toipuvaa. Raitistunut Aleksi Rantamaa ja somelääkäri Atte Virolainen kertovat, kuinka niiden kanssa voi pärjätä.
Miksi? Miksi näin kävi? Viimeksi haastattelua edeltävänä yönä Aleksi Rantamaa kertoo valvoneensa kysymyksen äärellä. Päässä pyörivät alkoholismin varastamat vuodet, joita ei saa takaisin.
– Mulla on ihan järkyttävästi kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia, toimittaja-juontaja Rantamaa kertoo.
Julkista työtä tekevän Rantamaan alkoholiongelma oli kaikkien tiedossa. Hänen pohdintonsa lopettamisesta tapahtuivat osin julkisesti videoilla ja podcast-jaksoissa. Ja kun hän raitistui, hän tähditti elämänmuutosta dokumentoivaa Aleksi<30-sarjaa.
Nyt, 10 kuukautta raitistumisesta, Rantamaa palaa kameroiden eteen pohtimaan kokemaansa.
Alkoholi turruttajana
Aleksi<30-sarjan viimeisessä jaksossa Rantamaa kertoo olevansa fyysisesti ja henkisesti kunnossa. Hänelle kuuluu omien sanojensa mukaan pelottavan hyvää, vaikka vain alle vuosi sitten Rantamaa koki olevansa ”mädäntynyt”, syvällä pohjalla.
Toipumisessa tärkeimpänä hän pitää lähipiirin apua.
– Läheiset eivät ole mun silmiin tehneet tästä liian isoa numeroa. He ovat kulkeneet rinnalla, mutta antaneet mun itse tehdä työn. He eivät ole olleet päällepäsmäröimässä, vaan hyväksyneet, että olen pitkällä ja vaikealla matkalla.
Muita toipumista tukeneita asioita ovat olleet muutto uuteen kotiin, urheilu, ja ”vääriltä nettifoorumeilta pois siirtyminen”. Myös kyky unelmoida ja asettaa tavoitteita ovat osaltaan auttaneet vaikeiden hetkien yli.
Mutta välillä, öisin, piinaavat kysymykset puskevat päälle: mitä tapahtui, mitä siitä opittiin, miten sen olisi voinut välttää, miten tähän päädyttiin.
– Psykologi väitti syyksi puuttuvaa isää ja muuta. Mutta jos ihan rehellisiä ollaan, en tiedä mikä koko juttu [alkoholismi] oli ja miksi se tapahtui, Rantamaa sanoo.
Hän kertoo voivansa nimetä varmaksi syyksi vain päivästä toiseen jatkuneen huonon olon. Sen syynä oli suurimmilta osin alkoholi, mutta alkoholi oli myös ainoa asia, joka oloa turrutti.
Myös mielen ongelmat pitää hoitaa
Me ihmiset haluamme usein löytää tapahtumille selityksiä. A-klinikkasäätiön somelääkäri Atte Virolainen kertoo, että sairastumisen syiden pohtiminen on toipuvalle alkoholistille olennaista.
– Etenkin jos on käsittelemättömiä asioita, ehdottomasti ne pitää saada käsiteltyä, Virolainen sanoo.
Virolainen kommentoi tässä jutussa alkoholiriippuvuutta yleisellä tasolla. Hän kertoo, että nykyään lääketieteessä puhutaan paljon niin sanotusta kaksoisdiagnoosista. Tällöin ihmisellä on päihderiippuvuuden kanssa samanaikainen psyykkinen häiriö, esimerkiksi masennus tai ahdistuneisuushäiriö.
Oikeastaan aina, jos ihminen hoitaa jotain ongelmaa päihteellä, on iso riski, että se menee vihkoon.
Atte Virolainen
– On tärkeää, että molempia ongelmia hoidetaan samaan aikaan.
Genetiikka selittää alkoholiriippuvuuden kehittymisestä noin 50 prosenttia. Riippuvuus ei periydy, mutta alttius sairastua riippuvuuteen sen sijaan periytyy.
Myös muut tekijät vaikuttavat sairastumiseen, sillä ympäristötekijät selittävät sairastumisesta noin 50 prosenttia.
– Jos ihmisellä on esimerkiksi ahdistuneisuushäiriö tai lapsuuden aikaisia traumakokemuksia ja hän alkaa hoitamaan niitä alkoholin kanssa, riippuvuuden kehittyminen on todennäköistä. Oikeastaan aina, jos ihminen hoitaa jotain ongelmaa päihteellä, on iso riski, että se menee vihkoon, Virolainen sanoo.
Kipeät kysymykset jäävät vaille vastausta
Ennen raitistumistaan Rantamaa kävi kolmen vuoden ajan terapiassa.
– Jos olin hukkumassa kaljaan, olin altaassa joka oli täynnä kaljaa, terapia oli pilli, jonka avulla hengitin sieltä kaljan seasta.
Raitistumisen jälkeen hän on käynyt yksittäisiä kertoja psykologilla ja suunnittelee aloittavansa terapian uudelleen. Rantamaa toivoo saavansa ammattilaiselta tukea tilanteen hyväksymiseen.
– Tuskin tulen saamaan tyydyttävää vastausta suuriin ja kipeisiin kysymyksiin. Pikkuhiljaa menen sitä kohti, että voin kätellä itseäni ja sanoa tehneeni asian kanssa sopimuksen.
Rantamaa kertoo uskovansa, että alkoholiriippuvuuden aiheuttama trauma tulee kulkemaan hänen elämässään aina. Toistaiseksi se on ajatuksissa päivittäin.
– Tämä on henkinen haava, joka on jo umpeutunut, mutta kyllä siitä arpi jää ikuisesti.
Sairaudessa ei ole hävettävää
Somelääkäri Virolaisen mukaan läheskään aina alkoholismille ei löydy mitään selkeää syytä. Kuinka päästä sinuiksi vastausta vaille jäävien kysymysten kanssa?
Ensinnäkin, Virolainen sanoo, apua saa siitä, että hyväksyy sairastumisensa.
– Ja ymmärtää sen, ettei siinä ole mitään hävettävää. Kyseessä on sairaus ja riippuvuus, eikä sairauteen sairastunut ihminen ole mitenkään huono, heikko tai epäonnistunut.
Kun ajattelee riippuvuutta sairautena, voi saada myös lohtua siihen, ettei mitään syytä ole löydettävissä. Eihän sellaista löydy usein muillekaan sairauksille.
”Se on minun taakkani kantaa”
Dokumenttisarjan viimeisessä jaksossa Rantamaa miettii, tuleeko koskaan olemaan sinut sen kanssa, mitä alkoholinkäyttö aiheutti hänelle itselleen ja muille.
– Koen, että minulle on annettu anteeksi. Ja jos joku ei ole, en voi sille mitään. Se on minun taakkani kantaa ja menen eteenpäin. Joka päivä olo on vähän parempi.
Ensimmäisten raittiiden kuukausien aikana Rantamaa kertoo oikeuttaneensa vastuutonta toimintaa, kuten rahankäyttöä tai epäterveellisen ruoan syömistä sillä, ettei mikään negatiivinen asia ollut yhtä paha kuin ryyppääminen.
Sitten hän ymmärsi, ettei voi saati halua verrata itseään loppuelämäänsä entiseen Aleksiin. Nyt Rantamaan ohjenuoran on toinen ja se kuuluu näin:
– Vertaa itseäsi vain siihen, kuka olit eilen.

Mietityttääkö oma tai läheisen päihteidenkäyttö?
Alkoholikäytön riskitasoa voi arvioida esimerkiksi tämän mittariston avulla https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01120
Jos haluat apua, yhteyttä voi ottaa terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai lähimmälle A-klinikalle.
Lisätietoa riippuvuuksista ja hoitoon hakeutumisesta Päihdelinkki-verkkopalvelusta https://paihdelinkki.fi/fi/mista-apua. Palvelussa myös läheisille oma osio.
Alkoholiriippuvuus on krooninen sairaus. Lisätietoa Terveyskirjaston sivuilla https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00196