Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Shhh! Ennio Morricone, Sparks, Werner Herzog, David Lynch, Drive My Car, Annette, Monos – Teeman elokuvafestivaalilla kuunnellaan elokuvia ja niiden tekijöitä

Sinihämyisessä kuvassa näkyy kuvauskoppi jonka katolla on On Air -valokyltti, kopin vieressä seisoo mustaan viittaan ja lierihattuun puettu hahmo trumpetti kädessä, taustalla näkyy kerrostalojen siluetteja, kuvan päällä on teksti Teeman elokuvafestivaali 2023.
Kuvateksti Mikä on paras kuulemasi elokuva? Teeman elokuvafestivaalilla puhutaan elokuvien äänimaailmoista.
Kuva: Jussi Nahkuri / Yle

Mikä on paras kuulemasi elokuva? Teeman 12. elokuvafestivaali paneutuu elokuvien äänimaailmoihin. Luvassa Oscar-voittajia, matkantekoa sademetsässä, Amerikan sydänmailla ja Hiroshimassa sekä mestarillista musiikkia.

Teeman elokuvafestivaali saapuu kaamosta valaisemaan marraskuussa 2023 jo 12. kerran. Viiden päivän aikana nähdään 12 pitkää elokuvaa, joista yhdeksän on ensiesityksiä televisiossa.

Festivaali valtaa Teeman keskiviikosta sunnuntaihin 15.–19.11., ja ohjelmisto julkaistaan Areenaan pakettina 15.11.

Luvassa on hienostunutta kauhua ja nokkelaa poppia, hidasta matkantekoa syvälle sademetsään ja Amerikan sydänmaille, sissisotaa ja avioliittodraamaa, tinkimättömiä taiteilijoita ja veijareita sekä maailman parasta elokuvamusiikkia.

Jännittävien uutuuksien ja kaivattujen klassikkojen seuraksi tarjoillaan moniäänistä intoilua elokuvista. Nyt paneudutaan erityisesti elokuvien äänimaailmoihin.

Kooste kasvoja Teeman elokuvafestivaalin 2023 ojelmsitosta, kuvan päällä teksti Teeman elokuvafestivaali.
Kuvateksti Festivaalin koko ohjelmisto on katsottavissa Areenassa.
Kuva: Yle / Kati Sinisalo

Festivaalin avaa viime vuoden Oscar-voittaja, japanilainen Drive My Car, joka on kerännyt viiden tähden arvioita ympäri maailmaa. Ryūsuke Hamaguchin ohjaama erilainen road movie on monikielinen kuvaus tukahdutetun surun ja vihan voittamisesta.

Leos Caraxin monenlaisia tunneskaaloja syleilevä musikaali Annette saa seuraa sen ideoijista ja säveltäjistä Ron ja Russell Maelista eli popduo Sparksista kertovasta upeasta musiikkidokumentista. Maailmat kohtaavat, sillä Annetten päähenkilöitä ovat standup-koomikko ja oopperalaulaja, joita esittävät Adam Driver ja Marion Cotillard.

Festivaalilla vietetään myös elokuvien 50-vuotisyntymäpäiviä. Werner Herzogin pyhää ja pahaa käsittelevä mestariteos Aguirre, Jumalan viha täytti vuodenvaihteessa 50 vuotta; Klaus Kinskin matkaa hulluuteen ja pimeyden ytimeen täydentää Thomas von Staeinaeckerin tuore, pätevä dokumentti Werner Herzog, radikaali uneksija.

Myös seitsemän Oscaria voittanut Puhallus täyttää 50 vuotta. Ragtimen tahdissa etenevän, George Roy Hillin ohjaaman huijaritarinan pääosia esittävät Paul Newman ja Robert Redford.

Eikä festivaalia ilman David Lynchiä! Tällä kertaa nähdään ohjaajan optimistisin elokuva, kovasti toivottu, harvoin nähty road movie The Straight Story, sekä Alexandre O. Philippen kiehtova dokumentti Lynch/Oz, jossa pohditaan moniäänisesti Lynchin elokuvauniversumin ja Ihmemaa Ozin yhteyksiä. Niitä todellakin löytyy!

Lynch/Oz-elokuvan juliste, jossa vihreiden verhojen välissä kurottuu kaksi kättä mustaa taustaa vasten. kuvassa teksti Lynch/Oz.
Kuvateksti ...ei festivaalia ilman David Lynchiä.

Lisäksi ohjelmistoon on poimittu kaksi uutta, jännittävää elokuvaa, jotka kertovat lapsuudesta, nuoruudesta ja väkivaltaisesta maailmasta, jonka rakenteet ovat koko ajan sortumaisillaan. Toinen tapahtuu latinalaisen Amerikan vuoristoissa ja sademetsissä, toinen tutunoloisessa norjalaisessa lähiössä.

Norjalaisen Eskil Vogtin Viattomat (tunnetaan myös kansainvälisellä nimellä The Innocents) on arthousekauhua, lapsilta kielletty kertomus lasten yhteisöstä, jossa aikuiset loistavat poissaolollaan. Kolumbialaisen Alejandro Landesin ohjaama, Aguirreen ja Ilmestyskirja.Nytiin verrattu Monos on rajun fyysinen sissisotakuvaus, jossa sissisotilaat ovat teinejä. Molemmissa elokuvissa on myös poikkeuksellisen kiinnostava äänimaailma, säveltäjinä Pessi Levanto ja Mica Levi.

Tämän vuoden teemana on siis elokuvien kuuntelu: elokuvien musiikki, äänet ja myös hiljaisuus. Teemaan sopivasti festivaalilla esitetään fiktioelokuvien lisäksi kolme korvia avaavaa pitkää dokumenttielokuvaa elokuvamusiikista ja musiikin mysteereistä ylipäätään.

Giuseppe Tornatoren vuosia valmistelema Ennio on perusteellinen elokuva alan mestarista Ennio Morriconesta. Lisäksi nähdään Edgar Wrightin riemastuttava ja nokkela The Sparks Brothers, sekä musiikillisia rajoja rikkovasta brittisäveltäjästä Matthew Herbertistä kertova Melusinfonia-dokumentti.

Myös festivaalin väliaikavideoissa puhutaan elokuvamusiikista ja elokuvien äänimaailmoista. Mukana ovat muun muassa ohjaajat Katja Gauriloff, Viivi Huuska, Tia Kouvo ja Jenni Toivoniemi, musiikintekijät Timo Kaukolampi, Pessi Levanto ja Sanna Salmenkallio, äänisuunnittelija Aksu Soini sekä RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon.

Puheen lisäksi luvassa on ainakin kosmisia soundeja, laulua, tanssia, ulvontaa ja hiljaisuutta!

Cowboy-hattuinen mies tanssii keskellä pimeää maantietä On Air -kopin edessä, pieni polkupyörä parkissa.
Kuvateksti Festivaalin väliaikavideoissa puhutaan elokuvien äänimaailmoista. Myös kuvauskopin ulkopuolella tapahtuu.

Festivaalin elokuvat

Drive My Car

Viiden tähden arvioita kerännyt elokuva tukahdutetun vihan ja surun voittamisesta. Tarinan päähenkilöitä ovat leskeksi jäänyt näyttelijä, tämän 20-vuotias autonkuljettaja ja punainen Saab 900. Tapahtumapaikka on Hiroshima. Haruki Murakamin novellista innoituksensa saanut erilainen road movie ja monikielinen taiteen tekemisen kuvaus voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin 2022. Ohjaus Ryūsuke Hamaguchi, pääosissa Hidetoshi Nishijima, Tōko Miura, Masaki Okada. Musiikki Eiko Ishibashi.
(Doraibu mai kā, Japani 2021)
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 15.11.

Mustiin pukeutunut mies nojaa punaiseen Saabiin, nuori naiskuljettaja katselee ulos, kuva elokuvasta Drive My Car.
Kuvateksti Drive My Car.

Annette

Synkän sekopäinen ja riemastuttavan omaperäinen popmusikaali rakkaudesta, vihasta ja luovuudesta. Los Angelesissa asuva pariskunta, oopperalaulaja Ann ja standup-koomikko Henry, saa lapsen, jolle on suotu poikkeuksellinen kohtalo yllättävän lahjansa kautta. Pääosissa Marion Cotillard ja Adam Driver. Ohjaus Leos Carax. Musiikki Sparks.
(Ranska 2021)
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 16.11.

Mies musta moottoripyöräkypärä päässa ja punatukkainen nainen kukkakimppu kädessä ovat puolilähikuvassa juuri suutelemaisillaan, kuva elokuvasta Annette.
Kuvateksti Annette.

The Sparks Brothers

Popduo Sparksista kertova elokuva on viime vuosien parhaita, hauskimpia ja nokkelimpia musiikkidokumentteja. Aiheensa näköinen ja oloinen, mutta sopii niillekin katsojille, jotka eivät jostain syystä ole koskaan kuulleet 50 vuotta popin aallonharjalla omaperäisesti tasapainoilleista veljeksistä Ron ja Russell Maelista. Ohjaus Edgar Wright.
(Britannia 2021)
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 16.11. ja 17.11.

The Sparks Brothers -elokuvan juliste (vaakakuvana).

The Straight Story

David Lynchin ohjaama velmu tositarina saattaa olla elokuvahistorian hitain road movie. Karhean lämmin elokuva kertoo vanhasta miehestä, joka lähtee ruohonleikkurilla ajellen tekemään sovintoa toisessa osavaltiossa asuvan veljensä kanssa, kun molempien terveys on alkanut horjua. Pääosissa Richard Farnsworth, Harry Dean Stanton ja Sissy Spacek. Musiikki Angelo Badalamenti.
(USA 1999)
Areenassa 17.11. alkaen, Teemalla 17.11.

Oranssina hehkuvaa taivasta vasten näkyy mies, joka istuu ajettavan ruohonleikkurin päällä ja vetää perässään kuormaa, kuva elokuvasta The Straight Story.
Kuvateksti The Straight Story.

Monos

Kaukaisella vuorenhuipulla ryhmä teinisissejä leikkii sotaa ja vartioi amerikkalaista panttivankia, kunnes hyökkäys ajaa joukkion pakomatkalle kohti pimeyden sydäntä. Ilmestyskirja.Nytiin ja Aguirreen verratun komean elokuvan ohjasi Alejandro Landes. Pääosissa Julianne Nicholson, Moisés Arias ja Sofia Buenaventura. Musiikki Mica Levi.
(Kolumbia 2019) K16
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 17.11. ja 8.12.

Joukko eri tavoin varustautuneita nuoria ihmisiä seisoo rivissä, useimmilla selässä ase, edessä pienikokoinen mies; kuva on elokuvasta Monos.
Kuvateksti Monos.

David Lynch ja Ihmemaa Oz

Technicolor-väreissä loistava Hollywood-musikaali Ihmemaa Oz on vaikuttanut elokuvaohjaaja David Lynchiin poikkeuksellisen syvästi. Tämä kiehtova, moniääninen dokumenttielokuva etsii ja löytää ihmeellisiä yhteyksiä Lynchin ja Ozin maailmojen väliltä. Mukana analysoimassa muun muassa John Waters. Ohjaus Alexandre O. Philippe.
(Lynch/Oz, USA 2022) K!6
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 17.11. ja 7.12.

Lynch/Oz-elokuvan juliste, jossa piirretty Lynch-hahmo seisoo siluetissa vihreiden verhojen välissä valokeilassa tupakka kädessä.

Puhallus

50 vuotta täyttävä, seitsemän Oscaria voittanut tyylikäs veijarikomedia kertoo kahdesta huijarista, jotka 1930-luvun ragtime-vuosina aikovat konstikkaan juonen avulla puhaltaa omaisuuden vaaralliselta gangsteripomolta. Pääosissa Paul Newman, Robert Redford ja Robert Shaw. Ohjaus George Roy Hill. (The Sting, USA 1973)
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 18.11.

Robert Redford (keskellä) istuu auton takapenkillä elokuvassa Puhallus. Oikealla Robert Shaw, vasemmalla Charles Dierkop.
Kuvateksti Puhallus.

Viattomat

Psykologinen trilleri, maaginen kauhutarina ja erilainen kasvukertomus norjalaisesta lähiöstä. Neljä lasta ystävystyy kesäloman aikana, ja aikuisten katseen välttäessä he löytävät itsestään salattuja voimia. Pian viaton leikki saa uhkaavan käänteen, ja outoja asioita alkaa tapahtua. Ohjaus Eskil Vogt. Musiikki Pessi Levanto.
(De uskyldige, Norja 2021) K16
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 18.11., 25.11. ja 13.12.

Nuori tyttö makaa keinussa selällään, taustalla lähiöpihaa; kuva elokuvasta Viattomat.
Kuvateksti De oskyldige. The Innocents. Viattomat.
Kuva: B-Plan Distribution

Aguirre, Jumalan viha

Werner Herzogin mestariteos ahneudesta, pakkomielteestä ja hulluudesta. Tosipohjainen elokuva kertoo espanjalaisesta retkikunnasta, joka 1560-luvulla tunkeutuu Amazonin sademetsiin etsien tarunomaista El Doradoa. Pääosassa Klaus Kinski. Musiikki Popol Vuh.
(Aguirre, der Zorn Gottes, Saksa 1972) K16
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 15.11., 30.11. ja 14.12.

Haarnuskaan pukeutunut mies tuijottaa tuimasti ja pitelee kainalossaan vaaleaa naista, taustalla viidakkoa; kuva elokuvasta Aguirre.
Kuvateksti Aguirre, Jumalan viha.

Werner Herzog, radikaali uneksija

Ensimmäinen kattava muotokuva yhdestä aikamme vaikutusvaltaisimmista ja omaperäisimmistä taiteilijoista. Dokumentti perehtyy elokuvaohjaaja Werner Herzogin pitkään uraan varhaisista, mystisistä mestariteoksista järisyttäviin dokumentteihin ja nykyiseen amerikkalaiseen kauteen asti, meemihahmoa unohtamatta. Ohjaajan itsensä lisäksi todistamassa on iso joukko kollegoita ja ystäviä Wim Wendersistä Nicole Kidmaniin. Ohjaus Thomas von Staeinaecker.
(Werner Herzog – Radical Dreamer, Saksa/USA 2022)
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 18.11., 19.11. ja 14.12.

Werner Herzog vanhana ja nuorena, kuvan päällä teksti Werner Herzog Radical Dreamer; kyseisen dokumenttielokuvan juliste.

Maestro Ennio Morricone

Ennio Morricone (1928–2020) oli elokuvamusiikin mestari, jonka ainutlaatuisen runsas säveltäjäura ulottui italowesterneistä suuriin Hollywood-tuotantoihin, popista moderniin konserttimusiikkiin. Mikä hänestä teki niin ylittämättömän? Mistä elementeistä koostuu Morricone-soundi? Giuseppe Tornatoren pitkässä dokumenttielokuvassa vastausta etsivät Morriconen lukuisat kuuluisat ihailijat, kollegat ja työtoverit. Painavimmasta ja mielenkiintoisimmasta analyysistä vastaa kuitenkin maestro itse.
(Ennio, Italia 2021)
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 19.11. ja 23.11.

Harmaatukkainen mies eli säveltäjä Ennio Morricone istuu nojatuolissa, taustalla seinällä näkyy osin iso kuva hänestä.
Kuvateksti Maestro Ennio Morricone.

Melusinfonia – Matthew Herbertin äänivallankumous

Tämä on elokuva kuuntelemisesta. Melua, sinfoniaa ja vallankumousta jo nimessään tarjoileva musiikkidokumentti on poikkeuksellisen kiinnostavan äänitaiteilijan muotokuva. Matthew Herbert on rajoja ylittelevä elektronisen ja konkreettisen musiikin säveltäjä, joka tekee sekä tanssimusiikkia että elokuvamusiikkia, kuten myös täyttä avantgardea ja politiikkaa. Korvat ja päät auki! Ohjaus Enrique Sánchez Lansch.
(A Symphony of Noise – Matthew Herbert’s Revolution, Saksa 2021)
Areenassa 15.11. alkaen, Teemalla 30.11.

A Symphony of Noise: Matthew Herbert's Revolution -elokuvan juliste, jossa tekstiä ja kuvakooste.
Kuvateksti Melusinfonia – Matthew Herbertin vallankumous.

Elokuvafestivaali Areenassa

Täältä löydät Teeman elokuvafestivaalin koko ohjelmiston, elokuvat ja elokuvapuheet, Areena-pakettina.
Nuori mies valokeilassa nojaa koppiin, jonka katolla loistaa On Air -kyltti, lattialla savua.

Festivaaliohjelmisto Yle Teemalla 15.–19.11.2023 sekä uusintoina seuraavilla viikoilla.

Keskustelu