Hyppää pääsisältöön

Elämä

”Mitä niin pahaa olen tehnyt näille, että he haluavat, etten hengitä?” JaloTiina ja Yeboyah kertovat, millaista on saada tappouhkauksia

Artistit Yeboyah ja JaloTiina kokevat, että heitä yritetään hiljentää tappouhkauksilla ja herjaamisella. Siksi aiheesta on tärkeää puhua ääneen, he sanovat Gogin kantabaari -podcastissa.

– Menin todella palasiksi. Vaikka olin varautunut, en ollut varautunut näin pahaan, sanoo Portion Boysin artisti Tiina ”JaloTiina” Forsby.

Hän muistelee alkuvuodesta saamiaan tappouhkauksien ja vihaviestien vyöryä Gogi Mavromichalisin haastattelussa Gogin kantabaari -podcastissa. Forsby kertoo, että viestit ovat edelleen poliisin käsittelyssä, koska niitä tuli satoja.

– Ihmiset yllyttävät toisiaan vahingoittamaan minua, satuttamaan minua, tappamaan. Tarjottiin omaa pakastinta, että tänne voi tuoda ruumiin. Mitä olen tehnyt niin paljon pahaa näille ihmisille, että he haluavat etten hengitä?

Myös podcastjakson toinen vieras, rap-artisti Yeboyah kertoo saaneensa todella paljon uhkauksia internetissä. Vihaviestien sisältö on ollut hänen mukaansa rasistista ja misogynistista.

– Koen, että se on hiljentämistä ja pienentämistä. Halutaan saada ihminen häpeämään. Olen ensinnäkin pahoillani tuosta, mitä olet joutunut kokemaan, ja olen superkiitollinen siitä, että olet puhunut siitä, Yeboyah sanoo ja suuntaa sanansa Forsbylle.

Mitä olen tehnyt niin paljon pahaa näille ihmisille, että he haluavat etten hengitä?

Tiina ”JaloTiina” Forsby

Yeboyah kertoo tekevänsä paljon töitä sen eteen, ettei anna opitun häpeän vaikuttaa tekemisiinsä. Aiemmin, kun hän on puhunut kokemastaan rasismista, on vihapuheen vyöry ollut valtava.

– Se ei ole ollut suoranaisesti syyttävää ketään kohtaan vaan se on tämä yhteiskunta, mihin olemme kasvaneet. Mutta se tavallaan osuu ihmisiin ja he reagoivat siihen tietyllä tavalla, hän kertoo.

Studiossa ainoana paikalla oleva mies kuuntelee vieraidensa puhetta järkyttyneenä.

– Olen hyvin etuoikeutettu, sillä minulla ei ole tällaista kokemusta. On karmeaa kuulla, että joku voi sanoa noin lungisti, että joo totta kai olen saanut tappouhkauksia, Gogi Mavromichalis sanoo.

Yeboyah Gogin kantabaari -ohjelmassa.

Forsby on puhunut kohtaamastaan uhkailusta avoimesti myös sosiaalisen median tileillään, mutta ensin hänen täytyi ylittää voimakas häpeän tunne. Samaan aikaan pahimpia viestejä ei ole edes voinut kirjoittaa auki Instagramiin, koska palvelu pyrkii sensuroimaan väkivaltaisia sisältöjä. Siispä Forsby kertoo päivittäneensä ”hyvin lieviä juttuja”.

– Tämä ei ole normaalia, ei semmonen asia mihin pitäisi turtua.

Molemmat artistit kertovat, että vihapuheen määrä saa miettimään sitä, mitä julkisuudessa sanoo. He pelkäävät, että tämäkin haastattelu todennäköisesti tulee poikimaan vihaisia viestejä.

Kuitenkin, Yeboyah sanoo, avoimuus on ensi askel muutokseen. Ensin ihmisten täytyy saada tietää, millainen määrä vihaajia ja uhkauksia internetissä on.

Forsbyn omaan toipumiseen johti oivallus.

– Tajusin, etten voi muuttaa näitä ihmisiä, jotka minua herjaavat. Voin muuttaa ainoastaan omaa päätä ja ymmärtää, että huutelu ja ilkeät asiat, joita he sanovat minusta, ne kertovat heistä. Se ei millään lailla määritä minua.

Uhkausten ja vihan vyöry on vaikuttanut artisteihin monin tavoin – myös onnistumisen ja ilon hetkiin. Gogin kantabaarin tuoreimmassa jaksossa Yeboyah ja Forsby kertovat lisää vaikutuksista ja siitä, kuinka käsittelevät kokemaansa. Koko jakson voit kuunnella alta.

JaloTiina & Yeboyah

57:29

Gogin kantabaari -podcastissa tutustutaan tunnettuihin ihmisiin julkisuuskuvan takana. Sarjan tuoreella kaudella ovat vierailleet muun muassa artisti Evelina, näyttelijä Linnea Leino ja juontaja-koomikko Ernest Lawson. Kuuntele kaikki jaksot Yle Areenassa.