Hyppää pääsisältöön

Elämä

Keski-ikäinen, vaalea mies katsoo kaukaisuuteen ja pitelee kättä otsallaan. Hänellä on Spice Girls -t-paita ja tatuoitu käsivarsi.

Osku Valtosen haaveet ja tavoitteet kaatuivat avioeroon – kipeintä oli luopua yhteisestä kodista

Eron jälkeen Osku Valtonen syytti vuoroin maailmaa ja vuoroin itseään. Eroseminaarissa hän ymmärsi, kuinka tärkeä taito puhuminen on – myös eron aikana.

Se näytti lohduttoman tyhjältä. Ja yksinäiseltä. Samalta tuntui myös Osku Valtosesta.

Oli jäähyväisten aika. Valtonen loi viimeisen katseen itse suunnittelemalleen ja vuosien ajan remontoimalleen puutaloasunnolle. Näiden hirsien alla hän ei asuisi enää koskaan.

Kädessään olevassa kassissa Valtosella oli ruuvimeisseli ja valaisin, jonka hän oli käynyt irrottamassa. Kassi ei painanut, mutta sydän oli raskas.

Taakse ei jäisi ainoastaan koti, vaan myös pitkään kestänyt parisuhde, avioliitto. Valtonen avasi ulko-oven ja astui hämärään iltaan. Oven suljettuaan hän ei olisi kenenkään puoliso.

Mies vetäytyy yksinäisyyteen

Osku Valtonen, 39, erosi reilu vuosi sitten kesällä 2022. Se lamaannutti hänen elämänsä pitkäksi aikaa.

– Siinä vaiheessa mikään ei tuntunut selkeältä. Minä yksinkertaisesti pysähdyin moneksi viikoksi. Vetäydyin kuoreeni ihan totaalisesti eikä minulla ollut mitään sosiaalista elämää.

Valtonen pääsi eropäätöksen jälkeen melko pian muuttamaan pois. Lyhyt hetki yhdessä asumista ei tuntunut musertavalta, mutta omaan asuntoon pääseminen helpotti tilanteen käsittelyä.

Valtonen on sopinut ex-puolisonsa kanssa, etteivät he puhu julkisuudessa eroon johtaineista syistä.

”Alentunut toimintakyky” on Valtosen mukaan hyvä sanapari kuvaamaan hänen oloaan tuona aikana. Hän ei osaa sanoa, kaipasiko varsinaisesti omaa rauhaa ja hiljaisuutta. Sellaiseen tilaan hän vaan ajautui.

Energiaa ei riittänyt edes huonekalujen järjestelemiseen tai muuttolaatikoiden purkamiseen.

– Meni varmasti kymmenen viikkoa ennen kuin päästin kavereita käymään luonani. En ollut nähnyt ketään enkä käynyt missään, Valtonen muistelee.

– Siihen havahtuminen oli tärkeä asia. Sen jälkeen aloin hakeutua toisten seuraan ja pystyin vähitellen juttelemaan myös omista tunteistani ja erosta läheisilleni.

Heti eron jälkeen Valtonen otti omaehtoista vapaata työelämästä yhdeksäksi kuukaudeksi.

Hän puuhasteli veneensä parissa ja teki kaksi kalastusreissua Lappiin. Ne olivat ”ensiapua”, jotka antoivat väliaikaista etäisyyttä ja auttoivat rauhoittumaan.

– Eron aika oli niin intensiivistä, että piti päästä vetämään happea. Sen jälkeen pystyin taas lähestymään asioita oikealla sekoituksella järkeä ja tunteita, Valtonen kuvailee.

Monen asian summa

Ero oli Valtoselle niin kuin varmasti useille muillekin ihmisille elämän suurimpia kriisejä ja elämänmullistuksia. Parisuhteen kariutuminen ei silti kuitenkaan koskaan tapahdu tyhjiössä.

Omaan jaksamiseen ja kykyyn prosessoida muuttunutta tilannetta vaikuttavat monet asiat.

– Minulla oli taustalla paljon uupumusta monista muistakin syistä. Olin toiminut yrittäjänä vuodesta 2016 asti ja lisäksi remontoinut yhteistä kotiamme, joten päivät olivat olleet liian täynnä jo pitkään.

Valtonen on sisällöntuottaja ja markkinoinnin sekä viestinnän ammattilainen. Yrittäminen on jäänyt sivurooliin, sillä hän aloitti tänä kesänä taksiyrityksen markkinointipäällikkönä.

Miehen niska, johon tatuoitu teksti "Välillä reissussa unetkin todeksi muuttuu".
Kuvateksti Osku Valtonen.
Kuva: Timur Yilmaz

Valtonen on kärsinyt masennuksesta, uupunut työelämässä ja joutunut käsittelemään traumoja aiemminkin. Uusi trauma nostaa pintaan helposti myös vanhoja asioita, joten suru ja voimattomuus paisuvat.

Minun kotini ei enää ole täällä

Valtosen yllätti se, kuinka monet haaveet ja tavoitteet romuttuvat eron myötä ja vain lakkaavat olemasta.

Kyse ei ollut vain parisuhdestatuksen muuttumisesta. Eron jälkeen piti miettiä uusiksi monta asiaa – ehkä jopa kaikki.

Suurin ja konkreettisin luopuminen liittyi yhteiseen kotiin. Turun Portsassa sijainneen 120 vuotta vanhan puutalo-osakeen piti olla Valtosen unelmien täyttymys.

– Minusta tuntui, että asun jo siinä kodissa, jossa haluan elää loppuelämäni ja vanheta arvokkaasti. Siitä unelmasta luopuminen oli iso menetys. Varsinkin kun olin suunnitellut remontin ja toteuttanut sen itse meitä varten.

Se kaikki tuntui Valtosesta todella epäoikeudenmukaiselta ja epäreilulta. Hän korostaa, ettei katkeruus kohdistu ex-puolisoon, vaan muutokseen.

– Nyt meille tarkoitetussa ja tehdyssä kodissa asuu joku muu.

Samaan aikaan myös ero hävetti, ja siksi Valtonen ei pois muuttaessaan halunnut jutella kenenkään kanssa. Voimat riittivät hädin tuskin tavaroiden pakkaamiseen.

– Tunsin syvää häpeää siitä, että olin epäonnistunut maailman helpoimmassa asiassa. Rakkaudessa.

Uusi arki – lapsen ehdoilla

Ero mullisti lähes kaiken Valtosen elämässä, mutta hän halusi säästää alakouluikäisen lapsensa tarpeettomilta hankaluuksilta.

Valtonen valitsi uuden asuntonsa niin, että lapsen koulumatka onnistuisi edelleen yhtä vaivattomasti ja turvallisesti. Koulua ja kavereita ei tarvinnut vanhempien eron takia vaihtaa.

Lastenhuoneesta Valtonen teki heti kodikkaan, vaikka muuten lattiat olivat pitkään paljaat ja oman makuuhuoneen ikkunan verhon virkaa toimitti kuukausia vanha pussilakana.

Valtonen on onnellinen siitä, ettei huomannut yhteisten ystävien valinneen puolia tai vältelleen häntä myöhemmin.

– Ja kun olen törmännyt exäni ystäviin sattumalta, se on tuntunut kivalta. Olen kaivannut heidän kuulumisiaan.

Jääkaapin ovi, jonka kahvaan on tarttunut tatuoitu käsi. Ovessa on kalamagneetteja, lapsen piirtämä suomenlippu ja lappu, jossa teksti "Koit ny pärjäil".
Kuvateksti Osku Valtosen uuden kodin jääkaappi.
Kuva: Timur Yilmaz

Kun akuutti suru alkoi hellittää ja toimintakyky palautua, Valtonen osti airfryerin ja Nintendo Switchin ja siihen Mario Cart -pelin – vain koska halusi ja ne tuottivat iloa.

– Lapsi on ottanut pelin omakseen, enkä enää oikein pärjää hänelle.

”En kaivannut enää enempää ongelmia”

Aiemmilla sukupolvilla on ollut Valtosen mukaan useimmiten kaksi tapaa käsitellä surua ja vaikeita asioita: alkoholin juominen ja vaikeneminen.

Valtonen on nähnyt joidenkin miesten yrittävän samaa edelleen, mutta huonoin tuloksin.

– Nuo vaihtoehdot eivät olleet minua varten. Tunteiden käsittelyä siirtämällä asiat vain pahenevat, ja tuossa tilanteessa en kaivannut enää enempää ongelmia.

Aiempien kokemusta perusteella Valtonen ymmärsi, että tapahtunutta piti alkaa prosessoida heti.

Valtonen päätyi parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow’n Suomalaiseen eroseminaariin.

Ylen Eropäiväkirjat-sarja seuraa viiden eroseminaariin osallistuneen ihmisen selviytymistä henkilökohtaisesta kriisistä. Valtonen on yksi heistä.

Eroseminaariin kuului paljon itsetutkiskelua. Tunteet myllersivät. Välillä maailma tuntui epäreilulta, välillä Valtonen ajatteli olevansa syypää ja ihmissuhteiden sarjaepäonnistuja.

– Eroseminaarissa oli tarkka aikataulu ja marssijärjestys, milloin ja mistä asioista puhuttiin. Monista asioista puhuminen oli minulle melko helppoa, mutta toiset aihepiirit olivat vieraampia.

Yksi vaikea teema oli viha. Eroon kuuluu luonnollisena osana surun lisäksi myös vihan tunteita. Niitä Valtosen oli vaikea löytää itsestään.

– Olen omassa elämässäni aina pyrkinyt välttämään asioiden vihaamista, ja jo pelkkä sana tuntuu vieraalta ja liian vahvalta. Eroseminaarin aikana onnistuin kuitenkin puristamaan itsestäni hyvin pieniä vihan murusia, Valtonen naurahtaa.

”Niin ironista kuin se onkin”

Eroseminaarissa Valtosen oli mietittävä, millä edellytyksillä hän olisi valmis uuteen parisuhteeseen.

Silloin hän ymmärsi, että entisiin eroihin liittyi asioita, jotka olivat vielä käsittelemättä.

Sen sijaan tuoreimman eron suhteen asiat on puhuttu selväksi ja kaikki vaihtoehdot käyty läpi.

– Parisuhteessa puhuminen on kaikki kaikessa. Ja niin ironista kuin se onkin, puhuminen parisuhteen aikana helpottaa myös eroprosessia.

Entä milloin Valtonen uskoo olevansa valmis uuteen parisuhteeseen?

– Seuraava suhde ei pelota, ja uskon sellaisen tulevan vastaan ennemmin tai myöhemmin. Mutta jos saisin toivoa, niin ehkä vähän myöhemmin.

Eropäiväkirjat on sarja yhden elämän lopusta ja uuden alusta. Se seuraa hiljattain eronneiden Oskun, Ellan, Kukka-Maarian, Outin ja Samin uutta elämää vihan, surun, syyllisyyden, häpeän ja yksinäisyyden keskellä. Miten erosta selviää?

Koko maailma romahti - Toista Yle Areenassa

Lisää aiheesta Yle Areenassa