Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Näin tehtiin Knalli ja sateenvarjo – Mildredin henkinen ikä väheni vuosi vuodelta

Välähdys radion suosikkisarjan äänityksistä vuodelta 2002. - Toista Yle Areenassa

Kulttuuriuutisissa 2002 nähtiin harvinainen välähdys radion suosikkisarjan äänityksistä. Näemme näyttelijät mikrofonien äärellä ja kuulemme ohjaajien anekdootteja. Huumorikuunnelman jaksoja tehtiin Suomessa 1979–2008.

Edward Taylorin alun perin BBC:lle kirjoittamaa komediasarjaa Knalli ja sateenvarjo on kuunneltu kymmenissä maissa 1960-luvulta lähtien. Alkuperäiseltä nimeltään sarja oli The Men from the Ministry ja sen suomalaisen käännösversion lähetykset alkoivat Yleisradiossa vuonna 1979.

Politiikasta ja byrokratiasta ammentavan kreisikomedian suosio oli Suomessa suurinta, eikä vuonna 2002 sarjaa enää tehty muissa maissa. Parhaimmillaan Knallin ja sateenvarjon jaksoja kuunteli suorana yli 100 000 suomalaista.

Kulttuuriuutisissa vierailtiin toukokuussa 2002 Knallin ja sateenvarjon äänityksissä. Sarjan kaavailtiin päättyvän uusien jaksojen osalta samana kesänä.

Osa alkuperäisistä ääninäyttelijöistä oli vaihtunut, mutta alusta alkaen Mildredin ja Lammin rooleja tulkinneet Aila Svedberg sekä Pekka Autiovuori olivat edelleen mukana studiossa.

Knallin ja sateenvarjon näyttelijät. Miehillä puvut, sateenvarjot ja knallit. Mildredin näyttelijä Aila Svedberg etualalla.
Kuvateksti Knallin ja sateenvarjon ääninäyttelijät vuonna 2007. Edessä: Aila Svedberg (Mildred), takana (vas.) Antti Pääkkönen (Sir Clive Swift), Heikki Nousiainen (Lennox-Brown) ja Pekka Autiovuori (Lamm).
Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Svedberg kertoi pitävänsä hahmoaan Mildrediä ihanana. Roolihahmon henkinen ikä oli vuosi vuodelta vain vähentynyt: ”Alussa mä olin vähän vanhempi. Nythän mä olen jo viisivuotias.”

Svedberg myös korosti sarjan ainoan vakituisen naisen tärkeää osaa muiden hahmojen veroisena koheltajana.

Sarjan toinen ohjaaja Rauni Ranta muisteli Hamilton-Jonesia tulkinneen Kauko Helovirran (1924–1997) saaneen aikanaan suoraa palautetta Knalleista hieman yllättävästäkin osoitteesta: ”Vankilasta sellainen joka oli päässyt lomalle vilkutti, että hei Kake, me kuunnellaan sua aina vankilassa!”

Vaikka uutisissa mainittiin Knallin ja sateenvarjon päättyvän tuohon kesään, päätettiin sarjaa jatkaa vielä tämänkin jälkeen. Lisää uusia jaksoja ensilähetettiin vuosina 2005, 2007 ja 2008. Edward Taylor myös käsikirjoitti omia jaksoja vain suomalaiseen käännösversioon.

Useaan kertaan radiossa uusitun sarjan jaksoja voit kuunnella Yle Areenassa.

Knalli ja sateenvarjo

Toista
Knallin ja sateenvarjon jaksot kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa.

Erikoisraportti erikoisosastolta (otteita)

31:37
Erikoisraportti Erikoisosastolta -ohjelmassa käydään läpi Knallin ja sateenvarjon historia.

Mies Knallien takana

17:50
Haastattelussa suositun Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmasarjan luoja ja alkuperäinen käsikirjoittaja Edward Taylor.