Hyppää pääsisältöön

Musiikki

”Lapsena askartelin isänpäiväkortin äidille” – sellisti Liu Pöntisen tulkinta koskettaa sekä isiä että ilman isää kasvaneita

Katso Liu Pöntisen tulkitsema Kehtolaulu.

Ylen uudella musiikkivideolla soittaa 19-vuotias sellisti Liu Pöntinen. Videolla onnitellaan isiä, mutta siitä voivat nauttia myös ne, jotka eivät vietä isänpäivää.

On päiväkodin kevätjuhla. Kuusivuotias Liu on päättänyt esittää Terve teille lintuset -laulun. Hän on aloittanut sellonsoiton samana lukuvuonna Käpylän musiikkiopistossa. Katsomossa istuvat äiti ja mummi, niin kuin aina.

– Kesken sen kappaleen mä soitin yhden väärän äänen ja koska olin perfektionisti, niin totta kai se kappale loppui siihen ja tuli hirveä kiukunpuuska.

Ei auttanut, vaikka äiti yritti suostutella lastaan jatkamaan. Esitys oli Liun mielestä peruuttamattomasti pilalla.

Vaikka esitys ei mennyt niin kuin piti, pienen Liun innostus soittaa selloa ja jatkaa harjoittelua ei karissut. Sellon ääni oli hänestä niin ihana, ja niin oli myös opettaja Anja Maja.

Supersankari lähtee seuraamaan saippuakuplia

Ylen uusi musiikkivideo on kuvattu tänä syksynä ja se julkaistiin isänpäiväksi. Sipoolainen ekaluokkalainen Elias Botani esittää supersankaria, joka lähtee seuraamaan taianomaisia saippuakuplia.

Supersankariksi pukeutunut poika, Elias Botani, katsoo kädet levällään omaa heijastustaan peilipinnasta. Hänen kultainen asunsa kimmeltää ja ympärillä leijuu saippuakuplia.
Kuvateksti Elias Botani on isänpäivävideon supersankari.
Kuva: Teemu Kokkonen / Yle

Videon toisena esiintyjänä nähdään sellisti Liu Pöntinen, joka on nykyään 19-vuotias Sibelius-lukion abiturientti ja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelija. Hän tulkitsee tunteikkaasti Armas Järnefeltin tutun Kehtolaulun.

Esiintyminen isänpäivävideolla saa Liu Pöntisen mietteliääksi. Omaan perheeseen on nimittäin aina kuulunut äiti ja isosisko, ei isää. Molemmat perheen lapset on adoptoitu Kiinasta.

Nyt on kuitenkin tarkoitus puhua musiikista.

Nuori nainen istuu sivuttain ja soittaa selloa tummaa taustaa vasten.
Kuvateksti Liu Pöntinen soittaa videolla Armas Järnefeltin Kehtolaulun.
Kuva: Teemu Kokkonen / Yle

”Kun arki stressaa kuuntelen Šostakovitšia ja K-poppia”

Musiikki on Liu Pöntiselle iso voimavara.

– Musiikki tuo lohtua ja auttaa jaksamaan. Jos on paljon stressiä tai ahdistusta, musiikki auttaa, hän tiivistää.

Tiiviin harjoittelun vastapainoksi Liu Pöntinen kuuntelee musiikkia ja lepää.

– Kuuntelen pääosin klassista mutta myös K-poppia. Monipuolisesti laidasta laitaan.

Mieluiten hän kuuntelee ja soittaa Šostakovitšia, koska siinä on raakuutta mutta samalla herkkiä ja intiimejä kohtia.

Monen muun nuoren lailla Liu Pöntinen kokee elämän melko stressaavana. Eniten stressiä ei kuitenkaan aiheuta koulu, vaan soittamiseen liittyvät paineet.

Onko klassisen musiikin opetustraditio edelleen hierarkinen ja ankara?

– Se vähän riippuu siitä, miten vanhemmat opettajat ovat itse saaneet opetusta. Opetuskulttuuri on kuitenkin muuttunut. Kaikkien mua opettaneiden kanssa on ollut hienoa työskennellä.

Nuori nainen istuu sellon kanssa tummassa huoneessa.
Kuvateksti Liu Pöntiselle sello on ollut oma soitin alusta alkaen.
Kuva: Teemu Kokkonen / Yle

”Tiukka mutta ei ilkeä opettaja on paras”

Nykyään hän opiskelee Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Joona Pulkkisen johdolla. Periodeittain toimivan Selloakatemian päätoimisina opettajina ovat Tuomas Lehto ja Tuomas Ylinen. Muita tärkeitä opettajia ovat olleet Raimo Sariola ja Hannu Kiiski sekä Selloakatemiassa vieraileva opettaja Marko Ylönen.

Liu Pöntisestä paras on sellainen opettaja, joka haluaa kehittää hänen soittoaan yhteistyössä.

– Inspiroiva, kannustava, tiukka mutta ei ilkeä opettaja on paras. Sellainen, josta näkee että hän haluaa tehdä mun kanssa töitä. Huumorintajuakin on hyvä olla.

Stressaavinta voi kuitenkin olla se, kun näkee millä tasolla muut soittajat ovat.

– Sitä miettii että itsekin pitäisi olla sillä tasolla, hän pohtii.

”Yhdessä soittaminen ja fiiliksen luominen on hienoa”

Sello on juuri oikea soitin, siitä Liu Pöntinen oli jo kuusivuotiaana ihan varma. Ennen opintojen alkua oli toinenkin vaihtoehto – rummut. Näin jälkeenpäin hän on tyytyväinen tekemäänsä valintaan.

Tulevaisuudessa Pöntinen näkisi itsensä mieluiten orkesterisoittajana. Myös kamarimusiikki ja opettaminen kiinnostavat.

– Yhdessä soittaminen ja yhdessä fiiliksen luominen on hienoa, soundimaailma on ihan eri kuin yksin soittaessa. Olen aina tykännyt soittaa muiden kanssa, hän sanoo.

Orkesterissa hän on soittanut 10-vuotiaasta lähtien ja nykyään hän on äänenjohtajana Sibelius-lukion sinfoniaorkesterissa ja Sinfoniaorkesteri Vivossa.

– Aion pyrkiä sellon ammattiopintoihin keväällä, kun ylioppilaskirjoitukset ovat ohi.

Röyhelöhihaisessa paidassa makaava nuori nainen jonka päälle putoaa saippuakuplia.
Kuvateksti Liu Pöntinen musiikkivideon kuvauksissa.
Kuva: Teemu Kokkonen / Yle

”Pienenä tein isänpäiväkortin äidille”

Musiikkivideon tekeminen oli Liu Pöntisen mielestä jännittävää ja inspiroivaa.

– Se oli tosi hieno kokemus. Työryhmä oli kannustava, ja ohjaaja osasi auttaa ja oli tosi ystävällinen, hän kiittelee.

Kuvauspäivästä Ylen TV-studiolla jäi erityisesti mieleen loppukohtauksen tekeminen. Pöntinen asettui ohjaaja Joonas Josefssonin ohjeiden mukaan makaamaan keinulaudalle ja hänen päälleen lennätettiin värillisiä saippuakuplia.

– Keinu jäi mieleen eniten. Se oli tosi hauska. Ja ne saippuakuplat siinä, miten ne toteutettiin. Ne tuli yläpuolelta, kun mä keinuin siinä.

Ennen kuin Liu Pöntinen katoaa Musiikkitalon alakertaan harjoittelemaan, uskallan kysyä mielessä pyörineen kysymyksen.

Onko isänpäivä sinulle hankala?

– Ei ollenkaan. Vietän sitä muiden päivien joukossa. Pienempänä kun askarreltiin isänpäiväkortteja, tein sen äidille. Nykyään en erityisemmin vietä isänpäivää. Se, ettei perheessämme ole isää ei ole mikään tabu.

Jos lähettäisit tämän videon lahjaksi niin kenelle lähettäisit?

– Kaikille jotka viettää isänpäivää, mutta myös niille, jotka eivät syystä tai toisesta vietä. On hyvä, ettei videolla tyrkytetä liikaa isänpäivää. Siinä on eri tasoja, ja kaikki tulkitsevat videon omalla tavallaan. Isä on mukana niissä seinällä olevissa viireissä, ja se riittää.

Sellisti Liu Pöntinen makaa vaaleanpunaisessa asussa heijastavalla alustalla. Valo ja varjo leikkivät hänen kasvoillaan ja heijastuksella.
Kuvateksti Liu Pöntinen musiikkivideon kuvauksissa.
Kuva: Teemu Kokkonen / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa