Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Ylen kanavilla aamusta myöhäisiltaan

Jussi-Pekka Rantanen, Milla Madetoja, Kreeta-Maria Kivoja, Nicke Aldén.
Kuva: Ilmari Fabritius / Yle

Itsenäisyyspäivä näkyy ja kuuluu Ylen tv-kanavilla, Radio Suomessa ja Ylen verkkopalveluissa.

Tervetuloa juhlimaan itsenäisyyspäivää Kohti Linnan juhlien, Linnan juhlien ja Linnan jatkojen sekä muun Ylen ohjelmiston parissa.

Tänä vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistön sekä puolisonsa Jenni Haukion itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on ajat vaihtuvat. Vastaanoton kunniavieraina on sotaveteraaneja ja lottia. Juhliin kutsutaan mm. pitkän uran tehneitä henkilöitä, jotka ovat omalla alallaan toimineet tienraivaajina, nuoria innovatiivisia osaajia sekä yhteiskunnan ja arjen turvallisuuden takaajia.

Toimittaja ja uutisankkuri Milla Madetoja hyppää ensimmäistä kertaa selostamaan Linnan juhlien suomenkielistä lähetystä yhdessä Jussi-Pekka Rantasen, Sami Sykön ja Ari Hakahuhdan kanssa. Ruotsiksi lähetystä selostavat Anki Karhu, Jonas Blomqvist ja Silja Sahlgren-Fodstad.

Itsenäisyyspäivän ohjelmistossa ovat tietysti mukana myös mm. Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti, Itsenäisyyspäivän paraati sekä Tuntematon sotilas -elokuva.

Milla Madetoja aloittaa Linnan juhlien uutena selostajana

Viime vuonna Linnan juhlien toimittajana mukana ollut Madetoja odottaa innolla ja jännityksellä uutta rooliaan juhlavastaanoton selostajana.

”Tämä työ on suuri kunnia, ja olen seurannut ihaillen aiempien selostajien Ella Kannisen ja Piia Pasasen ammattitaitoista työskentelyä. Itsenäisyyspäivän vastaanotto on tärkeä ja merkityksellinen tilaisuus suomalaisille ja suhtaudun ilolla, mutta nöyryydellä monen tunnin suoraan lähetykseen. Tehtävä on epäilemättä haastava, mutta onneksi vierellä ovat selostajakonkari J-P sekä Ari Hakahuhta ja Sami Sykkö. Uskon, että saamme aikaan onnistuneen lähetyksen”, kertoo Madetoja.

Viimeiset viisi vuotta Linnan juhlien selostajana ja juontajana toimineen Ella Kannisen muut sitoumukset estävät tänä vuonna selostamistyön.

”Tämä on ollut viiden vuoden ajan ainutlaatuinen kunniatehtävä. Mieleeni on jäänyt niin jännityksentäyteinen ensimmäinen kerta vuonna 2018 kuin erikoislähetyksetkin koronavuosina. Olen saanut tehdä töitä upeassa porukassa, sillä ison lähetyksen kokoaminen on ennen kaikkea tiimityötä. Erityisen kiitollinen olen Jussi-Pekka Rantaselle, jonka ammattitaidosta olen saanut nauttia nämä vuodet. Tyylikäs ja taitava Milla Madetoja on paras valinta itsenäisyyspäivän lähetyksen tekijäksi”, sanoo Kanninen.

Osallistu itsenäisyyspäivän juhlintaan verkossa ja somessa

Itsenäisyyspäivän juhlintaa ja Linnan juhlia seurataan tiiviisti myös Yle.fi:ssä ja Yle-sovelluksessa.

Uudessa Linnan parhaat -kotipelissä pääsee vastaamaan Linnan juhlien tapahtumiin liittyviin kysymyksiin. Pelin vaikeimman tavoitteen, kultaisen kunniamerkin, saaminen edellyttää etenkin terävää muistia ja nopeita hoksottimia, mutta myös yleistietoa.

Osana peliä pääsee testaamaan myös omia kättelyrefleksejään. Ehditkö ja jaksatko kätellä enemmän kuin presidentti illan aikana? Pelaaminen edellyttää kirjautumista Yle Tunnuksella. Yle järjestää Linnan juhlat myös huippusuositulla Roblox-pelialustalla jo toista kertaa.

Pelaajat pääsevät seikkailemaan Ylen tapahtumatorille aidon pohjapiirustuksen mukaan mallinnettuun Presidentinlinnaan, jossa osallistujia kättelevät kansalliseläimemme karhu ja laulujoutsen. Osana juhlahumua voi osallistua myös Suomen Kansallisgallerian kuratoimaan taidejahtiin!

Metaversumitapahtumassa kuullaan myös maailman ensi-iltana suomalaistähti Joalinin esitys Moves Like Summerin haastekoreografiakappaleesta Bikini, ja Yle Summerin kojulla voi kuunnella Samuli Ainasvuoren Rajan takaa -tarinatuokion.

Sosiaalisessa mediassa kokoamme etkojen, Linnan juhlien ja jatkojen kohokohtia Ylen yhtiötileille.

Itsenäisyyspäivän paraati

6.12. Katselmus Yle Areena klo 11.50 ja Yle Radio Suomi klo 11.55, ohimarssi Yle TV1 ja Yle Areena klo 13.00 ja Yle Radio Suomi klo 12.55. Kooste Yle TV1 ja Yle Areena klo 17.10.

Perinteinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään tänä vuonna Oulussa. Yle lähettää paraatikatselmuksen suorana Raatin kentältä (Yle Areenassa klo 11.50). Ohimarssi Merikoskensilloilta nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 13.00–13.45. Lisäksi paraatin parhaat palat nähdään koosteena klo 17.10. Selostajina Heikki Ali-Hokka ja asiantuntijana everstiluutnantti Iikka Nyman. Radiossa selostajana toimii Aki Laine. Paraatin järjestelyvuorossa ovat Maavoimat ja Kainuun prikaati.

Kohti Linnan juhlia -ohjelman juontajat Sanna Savikko ja Sean Ricks.
Kuva: Anne Hämäläinen / Kati Tavilampi / Yle

Kohti Linnan juhlia

6.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 15.00 alkaen

Itsenäisyyspäivän juhlinta aloitetaan Sanna Savikon ja Sean Ricksin seurassa klo 15.00 Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Tunnelmaan virittäydytään musiikin, hyvän ruoan ja mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Studioon saapuvat muun muassa näyttelijä Martti Suosalo, luontokuvaaja Ossi Saarinen sekä nuoret tieteentekijät Henna Kokkonen ja Kiira Kalke. Musiikista vastaavat Emma Salokoski ja Jarmo Saari, Tuure Kilpeläinen sekä Haloo Helsinki!

Nicke Aldén ja Kreeta-Maria Kivioja.
Kuva: Ilmari Fabritius / Kati Tavilampi / Yle

Linnan juhlat

6.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 18.50–22.15

Tasavallan presidenttiparin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto. Selostajina ovat Milla Madetoja, Jussi-Pekka Rantanen, Ari Hakahuhta ja Sami Sykkö. Katsojilla on mahdollisuus osallistua juhlalähetykseen chatin kautta. Sieltä poimittuja toivotuksia ja viestejä tuovat ruutuun Kreeta-Maria Kivioja ja Nicke Aldén. Myös presidenttipari käy tuttuun tapaan vastaamassa chatissa lähetettyihin kysymyksiin. Linnan juhlat -lähetys tulkataan suomalaiselle ja suomenruotsalaiselle viittomakielelle Yle Areenassa. Linnan juhlat -päälähetys kuvailutulkataan.

Emma Karasjoki ja Mikko Kekäläinen.
Kuva: Ilmari Fabritius / Yle

Linnan jatkot

6.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 22.15 alkaen

Itsenäisyyspäivä huipentuu Linnan jatkoilla, joita juhlitaan muutaman vuoden tauon jälkeen hotelli Kämpin peilisalissa. Illan juontajina ovat Emma Karasjoki ja Mikko Kekäläinen. Luvassa on viihdettä, iloisia hetkiä ja Suomen eturivin artisteja. Kalle Torniaisen juhlaorkesterin kanssa lavalle astelevat Erika Vikman, BEHM, Sexmane, Arppa, Samuli Edelmann ja Jenni Vartiainen. Linnan jatkot nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa heti Linnan juhlien jälkeen klo 22.15.

Sanna Pirkkalainen ja Markus Turunen.
Kuva: Kuva: Anne Hämäläinen / Kati Tavilampi / Yle

Itsenäisyyspäivä Yle Radio Suomessa

6.12. Yle Radio Suomi klo 9.00 alkaen

Itsenäisyyspäivää vietetään Yle Radio Suomessa aamusta myöhäiseen iltaan. Itsenäisyyspäivän vietto alkaa Mira Stenströmin juontamana perinteisellä lipunnostolla (klo 9.00) Tähtitorninmäellä. Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati radioidaan Oulusta (klo 11.55). Paraatin selostajana toimii Aki Laine. Kohti linnan juhlia edetään Olga Ketosen, vieraiden ja musiikin parissa (klo 17.13).

Itsenäisyyspäivä huipentuu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoon. Lähetyksessä kuullaan mm. tasavallan presidenttiparin haastattelu sekä juhlien vieraiden haastatteluita. Juontajina toimivat Sanna Pirkkalainen ja Markus Turunen (klo 19.05).

Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

6.12. suorana Yle Teema ja Yle Areena klo 15.00, Yle Radio 1 klo 19.02

RSO kantaesittää itsenäisyyspäivänä Sebastian Hillin viulukonserton, jossa solisti kuljettaa kuulijan läpi yhden vuoden. Tuon ajan tapahtumat muodostavat teokselle libreton, joka yhdessä musiikin kanssa luo laajemman tarinan ihmisyydestä, elämän sattumanvaraisuudesta, rakkaudesta, koettelemuksista ja selviytymisestä. Magnus Lindberg kuvaa serenadejaan ”villeiksi”: nopeus on hänelle luonteenomaista, ja nämäkin pohjimmiltaan lyyriset yökappaleet ryöpsähtävät tuon tuosta kiihkeisiin eleisiin. Kolmas sinfonia on Sibeliuksen sinfonioista klassisin ja samalla lähimpänä kansanmusiikin maailmaa.

Nicholas Collon, kapellimestari
Pekka Kuusisto, viulu
Magnus Lindberg: Serenadit
Sebastian Hilli: 1977 – a Violin Concerto, kantaesitys (Ylen tilaus)
Jean Sibelius: Sinfonia nro 3 C-duuri op. 52

Tuntematon sotilas

6.12. Yle Teema klo 12.00

(Suomi 1955) Suomen itsenäisyyspäivään olennaisesti kuuluva tv-tapaus: Väinö Linnan romaani konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa Edvin Laineen ohjaamana klassikkoelokuvana. N: Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke Lindman.

Itsenäisyyspäivän paraatikatselmus Suora lähetys Oulun Raatin kentältä. Yle Areena. Yle Itsenäisyyspäivän paraati, ohimarssi Suora lähetys Oulun Merikosken silloilta. Yle Areena ja TV1. Yle Kohti Linnan juhlia, osa 1/2 Suora lähetys Helsingin Pasilasta. Juontajina Sanna Savikko ja Sean Ricks. Yle Areena ja TV1. Yle Kooste itsenäisyyspäivän paraatista Kooste Oulussa pidetystä itsenäisyyspäivän paraatista. Yle Areena ja TV1. Yle Kohti Linnan juhlia, osa 2/2 Suora lähetys Helsingin Pasilasta. Juontajina Sanna Savikko ja Sean Ricks. Yle Areena ja TV1. Yle Linnan juhlat osa 1/2 Suora lähetys Presidentinlinnasta. Selostajina Ari Hakahuhta, Milla Madetoja, Jussi-Pekka Rantanen ja Sami Sykkö. Yle Areena ja TV1. Yle Linnan parhaat -kotipeli Katso Linnan juhlia ja pelaa kotisohvalla muita katsojia vastaan. Yle Linnan juhlat osa 2/2 Suora lähetys Presidentinlinnasta. Selostajina Ari Hakahuhta, Milla Madetoja, Jussi-Pekka Rantanen ja Sami Sykkö. Yle Areena ja TV1. Yle Linnan jatkot Suora lähetys hotelli Kämpistä Helsingistä. Juontajina Emma Karasjoki ja Mikko Kekäläinen. Yle Areena ja TV1. Yle

Sisältö muilla kielillä