Hyppää pääsisältöön

Elämä

”Olen kivempi äiti lapsilleni, koska erosin” – Katja Ståhl ei enää soimaa itseään ydinperheen rikkoutumisesta

Päivitetty 16.11.2023 20:52.
Kahtia jaettu kuva, jossa toisella puolella Katja Ståhl ja toisella Juhana Helmenkalastaja. Molemmat keskusteluohjelman studiossa.

Eron aiheuttama pettymys voi kääntyä voitoksi, myös lapsille. Katja Ståhl kertoo Gogin kantabaari -podcastissa, miten suhtautuu kipeään päätökseensä lasten aikuistuttua.

Aika on muuttanut juontaja–toimittaja Katja Ståhlin käsitystä ydinperheen hajoamisesta ja erosta, jonka hän kävi läpi lastensa isän kanssa. Hän kertoo Gogin kantabaari -podcastissa, kuinka ero lasten ollessa pieniä tuntui alkuun hirveältä pettymykseltä. Mutta nykyisin hän näkee asian toisin: eroaminen voi olla erinomainen ratkaisu.

Koko jakson ja muut erojen myötä syntyneet oivallukset voit kuunnella alta.

Gogin kantabaari: Katja Ståhl & Juhana Helmenkalastaja

59 min

– Mielestäni olen kivempi äiti lapsilleni, koska erosin. Olen onnellinen ja kiva äiti, sen enempää en oikeastaan voi heille antaa. Jos on koko ajan onneton, voi miettiä mitä oikeastaan antaa lapsilleen, että onko parempi antaa huonon parisuhteen malli kuin onnellisen itsensä, Ståhl sanoo.

Samaa mieltä on podcast-jakson toinen haastateltava Juhana Helmenkalastaja.

– Onnellisuus on parempi kuin status, tosi-tv-ohjelmista tunnetuksi tullut yrittäjä sanoo.

Eroamista Ståhl kertoo miettineensä nimenomaan lasten näkökulmasta – ja ”hirveää” se ensi alkuun olikin. Lapset pyysivät, etteivät vanhemmat eroaisi ja itkivät eroa iltaisin.

– Kukapa lapsilta kysyy, että totutteko, on vain totuttava. Mutta kyllä pyrin tekemään elämän mahdollisimman helpoksi heille. Asuimme ihan vierekkäin ja he saivat rampata sitä väliä ihan niin paljon kuin hotsitti.

Ehkä voi olla parempi, jos kahdesta tyytymättömästä ihmisestä muodostuisi vaikkapa neljä tyytyväistä ihmistä lapsille vanhemmiksi.

Juhana Helmenkalastaja

Juhana Helmenkalastaja kertoo omista lapsuusmuistoistaan.

– Kun omilla vanhemmilla oli raskaita aikoja ja muuta, niin me veljeni kanssa pyysimme, että älkää erotko.

Nykyisin 75-vuotiaat vanhemmat pysyivät yhdessä, mutta Helmenkalastajan omat ajatukset ovat muuttuneet iän karttuessa.

– Ajattelen, että jos on lapsia ja riitelevät vanhemmat, niin ehkä voi olla parempi, jos kahdesta tyytymättömästä ihmisestä muodostuisi vaikkapa neljä tyytyväistä ihmistä lapsille vanhemmiksi.

Ståhl on samaa mieltä: lapselle on aina parempi, mitä enemmän aikuisia häntä on rakastamassa. Tästä näkökulmasta vieraat ajattelevat, että vanhempien eroaminen voi olla mahtava asia.

Gogin kantabaarissa sekä Ståhl että Helmenkalastaja kertovat myös, että heillä on pääosin lämpimät välit entisiin kumppaneihinsa. Ståhl kertoo eron aikaan tehneensä tiukan linjan riitelystä.

– Päätin, että nyt kun minun ei tarvitse enää riidellä hänen kanssaan, niin en sit kans riitele. Sanoin joka asiaan aina, että 'joo näihä se o', sopii, käy, ok. Sitten se prosessi meni jotenkin paljon nopeammin.

Gogin kantabaari -podcastissa tutustutaan tunnettuihin ihmisiin julkisuuskuvan takana. Sarjan tuoreella kaudella ovat vierailleet muun muassa poliitikot Li Andersson ja Riikka Purra sekä näyttelijä–imitaattori Jarkko Tamminen. Kuuntele kaikki jaksot Yle Areenassa.

Gogin kantabaari

Toista

Korjaus 16.11. klo 20.52: Korjattu jutusta kohdat, joissa puhutaan Katja Ståhlin avioerosta. Ståhl ei ole ollut naimisissa lastensa isän kanssa.