Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Luo kouriintuntuvia muistoja alginaatin ja kipsin avulla

Kipsikäsi kirjan päällä.
Kuva: Carina Ahlskog/Yle

Monet meistä muistavat painaneensa lapsena pienen kämmenensä kipsiin. Niistä tuli tauluja, jotka olivat usein seinällä monta vuotta. Käsivaloksen tekeminen alginaatin avulla on seuraava vaihe.

Jos se pieni kipsitaulu löysi paikkansa keittiönseinältä, niin tämä uusi kolmiulotteinen käsi pääsee kunniapaikalle olohuoneen lipaston päälle.

Kädestä tulee niin yksityiskohtainen, että joka huokonen ja kolhu näkyy, mutta myös lapsen käden pyöreys, pehmeys ja pulleus. Sekä hammaslääkärit että erikoistehosteiden tekijät käyttävät alginaattia, koska se on täsmällistä ja kätevää käyttää.

Alginaatti toimii valumuottina, ja valos on kipsiä. Jos haluat tehdä käden tällä tekniikalla, joudut varaamaan aikaa vähintään kaksi tuntia. Sekä alginaatti että kipsi vaativat kuivumisajan.

Kipsistä valmistettu käsi.
Kuva: Carina Ahlskog/Yle

Tarvikkeet:

  • alginaattijauhetta

  • vettä

  • lämpömittari

  • sähkövatkain

  • kulho

  • muoviastia valumuottia varten

  • kipsiä

Tärkeää tietää:

Alginaatti kovettuu nopeasti. Mitä lämpimämpää vettä käytät ja mitä lämpimämpi huone on, sitä nopeammin kovettuminen tapahtuu. Siksi on tärkeää lukea juuri sen tuotteen käyttöohje, jota käyttää, ennen kuin ryhtyy toimeen.

Tee näin:

Sekoita alginaattijauhe veteen ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on tasaista. Kaada seos muoviastiaan ja upota käsi siihen välittömästi.

Henkilö seisoo yhdellä kädellä kulhossa, jossa on alginate.
Kuvateksti Massa on ensin vaaleanpunaista, mutta muuttuu kovettuessaan valkoiseksi.
Kuva: Carina Ahlskog/Yle

Massa on ensin vaaleanpunaista, mutta muuttuu valkoiseksi ja kovettuu parissa minuutissa. Liikuttele kättä hiukan, että muotti irtoaa. Vedä käsi varovasti pois. Valumuotti on valmis.

Sekoita kipsi pakkauksen ohjeiden mukaan. Sekoita kipsi veteen sähkövatkaimella, kunnes seos on tasainen. Kaada kipsiä alginaattimuotin yläreunaan asti. Ravista muottia varovasti, että saat pois mahdolliset ilmakuplat. Kipsi saa kuivua noin 1,5 tuntia.

Kun kipsi on kovettunut, kumoa alginaattimuotti pöydälle. Ota avuksi tavallinen keittiöveitsi ja leikkaa varovasti pieni viilto alginaattiin. Irrottele se palasina, kunnes pääset käsiksi kipsiin. Ole varovainen, kun lähestyt kipsiä.

En halvfärdig gipsavgjuting.
Kuva: Carina Ahlskog/Yle

Raaputa varovasti veitsellä tai hiekkapaperilla epätasaisuudet pois. Mikäli valokseen on jäänyt ilmakuplia tai reikiä, voit sekoittaa hiukan kipsiä niiden täyttämiseksi. Silloin kipsin pitää antaa kuivua uudelleen ennen viimeistelyä.

Sisältö muilla kielillä