Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Kun tiedän äänet, mutten ymmärrä niitä – pohdintoja näkemisestä, kuulemisesta ja elokuvasta Drive My Car

Äänet päälle! Viittomakielinen elokuvafani Lumo Kumpulainen ja elokuvan Drive My Car kaksi katsomiskokemusta. Linkki koko videoon löytyy tämän jutun lopusta.

Entä jos matka onkin kysymysten etsimistä eikä vastausten löytämistä? ”Tämä yhdistää Drive My Car -elokuvan päähenkilöä ja minua”, kuulovammainen elokuvafani Lumo Kumpulainen kirjoittaa.

Olen syntynyt kuulovammaiseksi.

Intohimoinen suhteeni elokuviin ja niiden tekemiseen syntyi vasta äskettäin, sillä kuvittelin, etten kuulovammaisena sovellu alalle.

Wong Kar-wain elokuvissa koin samastumista en niinkään hahmoihin vaan itse elokuviin niiden kuvaustekniikoiden ja visuaalisen muotokielen ansiosta.

Kuulin ensimmäisen kerran joskus kolmevuotiaana ja paremmin aikuisiällä, kun sain sisäkorvaistutteet. Tämä selittää sen, etten eläydy elokuvissa ääniin vaan kuviin. Voidaankin sanoa, että olen näkevä katsoja – äänet vaikuttavat minuun, mutta pystyn eläytymään elokuvaan ilman ääntäkin.

Olen vasta menneen vuoden aikana sisäistänyt sen, että olen kaksoiskulttuurinen, sillä olen muodostanut uudestaan yhteyden toiseen puoliskooni, kuurojen kulttuuriin. Siksi puhun nyt itsestäni näkevänä, kun en osaa vielä mieltää itseäni puhuvaksi kuuroksi.

Punatukkainen viittomakielinen elokuvafani Lumo Kumpulainen viittoo Teeman elokuvafestivaalin kuvauskopissa puolilähikuvassa.
Kuvateksti ”Olen näkevä. En osaa vielä mieltää itseäni puhuvaksi kuuroksi.” – Lumo Kumpulainen.

”Mitä voimme tehdä? Meidän täytyy jatkaa elämäämme.”

Drive My Car

Ryūsuke Hamaguchin ohjaama, viime vuonna Oscarilla palkittu elokuva Drive My Car kertoo tukahdutetusta surusta ja sen voittamisesta.

Teatteriohjaaja ja näyttelijä Yûsuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) on menettänyt vaimonsa. Hän saa kutsun Hiroshimaan ohjaamaan monikielisen version Anton Tšehovin näytelmästä Vanja-eno. Siellä hänelle palkataan autonkuljettajaksi nuori sulkeutunut nainen Misaki Watari (Tōko Miura), Pikkuhiljaa nämä kaksi erilaista ihmistä lähestyvät toisiaan, punaisen Saab 900:n sisällä.

Matka teemana toistuu elokuvassa eri kohtauksissa, niin Saabilla ajettaessa kuin myös Vanja-enon lukuharjoituksissa. Näissä tilanteissa kohdataan kysymyksiä.

Katsoja tietää vastaukset, mutta kysymysten ansiosta oppii ymmärtämään tietojen olemusta.

Nainen ajaa autoa, mies istuu takapenkillä.
Kuvateksti Drive My Car: mies, nainen ja punainen Saab.

Vastaavanlaisen matkan kuljen nyt itse, elokuviin ja niiden tekemiseen hairahtaneena. Audiovisuaalisena kerrontana elokuva on äänestä riippuvainen ollakseen uskottava ja kiinnostava kuulevan katsojan mielessä.

Tämä asettaa kysymyksiä itselleni: miten elokuvasta voisi nauttia muulla tavoin?

Kuulovammani on lähtökohtani ja samalla vastaukseni. Tarvitsen kuitenkin kysymyksiä ymmärtääkseni kuulemattomuuden mahdollisuuksia elokuvanteossa. Nyt se tekee minusta lähinnä visuaalisten vinkkien tarkkailijan.

Minun oli helpompi keskittyä elokuvaan kuurona.

Lähdin vuosi sitten opiskelemaan elokuva- ja tv-alaa Wong Kar-wain innostamana. Innostuin alasta, ja haluan jatkaa elokuvaopintoja varsinkin kuurojen ja kuulorajoitteisten näkökulmasta.

Opistovuotenani kohtasin tiedon, että ääni muodostaa valtaosan elokuvan tarjoamasta tunnekokemuksesta. Tämä tieto oli minulle, kuulovammaiselle, hämmentävä, sillä koin äänen olevan ominaisuuksiltaan informoivaa.

Hämmennyksestä toivuttuani kehitin oman teorian äänen vaikuttavuudesta. Kuulevalla katsojalla on synnynnäinen taito kuulla. Taito kehittyy jo kohdussa ja on siten alitajunnallisesti jatkuvassa valmiudessa. Täydellinen hiljaisuus saa kuulevan mielen huutamaan.

Itselläni ei ole välitöntä kykyä reagoida ääneen, vaan joudun työstämään kuulemaani. Tämän takia reaktioni ääniin voi olla liiallinen.

Äänetön elokuva ei tuota minulle ahdistusta, vaan se voi olla jopa toivottua. Toisin on kuulevalla katsojalla. Äänetön elokuva koetaan ahdistavana, sillä se pakottaa kuulevan katsojan mielen täyttämään puuttuvat äänet. Avaruuden tyhjiökin kuullaan. Äänettömyys saa katsojan keskittymisen herpaantumaan.

Mies mietteliäänä työpöytänsä ääressä.
Kuvateksti Drive My Car: Yûsuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima).
Kuva: Janus Films / Courtesy Everett Collection / AOP

Reagoin välillä vahvasti ääniin. Drive My Car -elokuvaa katsoessani koin ilmastoinnin ja tuulen kohinan liian vahvana. Minun oli helpompi keskittyä elokuvaan kuurona.

En pidä elokuvan äänimaailmaa lähtökohtaisesti uskottavana, mikäli se vaatii minulta työtä. Eläydyn kyllä ääniin varsinkin musiikin muodossa. En silti huomaa eroja esimerkiksi mono- ja stereoäänissä.

Katsoin Drive My Carin ensin kuurona ja sitten kuulevana. Katselukokemuksissani oli eroa. Minulta olivat menneet ohitse papin vetämä seremonia, vaimon äänitykset, sekä pimeissä kuvissa laukauksen ääni ja kauppakeskuksen puheensorina.

Koin illuusion jatkuvasta huuliosta. Huulio, eli puheen lukeminen huulilta, vaikuttaa edelleen viittomakielissä kulttuurissa, sillä tarpeen vaatiessa sen avulla pystytään erottamaan viittomia toisistaan. Tämä illuusio hajosi katsoessani elokuvaa kuulolla.

Vaikka elokuvassa on merkittävästi perinteistä leikkausta, kuvat ei aina pysyneet puhujissa. Tämä luultavimmin tuki kokemaani illuusiota sen lisäksi, että olin kuurona herkistynyt tulkitsemaan kehonkieltä ja tekstityksen sisältöä.

Vain kohtauksissa, joissa käytetään korealaista viittomakieltä, kuva pysyy viittojassa. Viittomisen yhteyteen olisin kaivannut hiljaista ”räjähdystä”, joka olisi pakottanut katsojan sukeltamaan kuurojen kokemusmaailmaan.

Tämä olisi mielestäni tukenut elokuvan monikielisen Vanja-enon esityksen sanomaa.

Yhteys näyttelijöiden välillä on muualla kuin kyvyssä kommunikoida samalla kielellä.

Drive My Car -elokuvassa harjoitellun näytelmän monikielisyys on edellytys näyttelijöiden rikkaaseen ja väkevään ilmaisuun. Elokuvassa ilmenee filosofia, että yhteys näyttelijöiden välillä on muualla kuin kyvyssä kommunikoida samalla kielellä.

Halu ymmärtää toista pakottaa esityksen näyttelijät herkistymään toistensa kehonkielelle ja äänenpainoille. Tämä antaa tunteille sekä ilmaisulle tilaa näkyä ja kuulua.

Elokuvan hahmoilla on vastaava halu kohdata viittomakielinen näyttelijä tasavertaisena kanssaihmisenä. Tapa, miten viittomakieli on elokuvassa esitetty, on kaunis ja paikoin vangitseva.

Ohjaaja halusikin kuvata viittomakieltä ihastuttuaan kielen kauneuteen viittomakielisessä tapahtumassa.

Kauneus ei kuitenkaan itse viittomisesta välittynyt, sillä havaitsin viittomisessa mekaanisuutta. Lee Yoo-naa näytelleen Park Yu-rimin maneerit olivat uskottavia. Hänen viittomisestaan vain uupui yhteys viittomakieliseen kulttuuriin.

Koin myös, että elokuvan ymmärrys viittomakielisestä kulttuurista ei ollut ihan kohdillaan. Tämä pistää miettimään, mahdollistaako elokuva moniäänisyyttä monikielisyyden keinoin, jos viittominen on esitetty kuulevien näkökulmasta.

Entä jos itse kysymys on vastausta tärkeämpi?

Sanotaan, että matka on päämäärää tärkeämpi. Monissa elokuvissa palataan kotiin viisaampina vastauksien löydyttyä. Mutta jos onkin niin, että itse kysymys on mahdollistanut kasvun?

Elokuvissahan vastaus on tiedetty, mutta sitä ei ole ymmärretty.

Ymmärrys vastauksista motivoi etenemään uusien kysymysten pariin.

Äänet päälle! Lumo Kumpulainen, Drive My Car ja kaksi katselukokemusta.

Jutun kirjoittaja Lumo Kumpulainen on juurilleen palannut näkevä, joka kokee kuulemattomuuden vapauttavaksi. Kirjoittaja pyrkii jatkaamaan elokuvauksen opiskelua ja haluaa erikoistua kuurojen elokuvaukseen.

Katso Areenassa: Teeman elokuvafestivaalin koko ohjelmisto, elokuvat ja elokuvapuheet, löytyy pakettina Areenasta

Teeman elokuvafestivaalin key image 2023, kulmalogolla.

Shhh! Elokuvia kuuntelemassa: "Hiljaisuuskin pitää rakentaa!" Puhetta elokuvasta Drive My Car

5 min