Hyppää pääsisältöön

Kulttuuricocktail

Kapteeni Kirk ja Spock Tähtilaivaston univormuissa taustanaan avaruusnäkymä

William Shatner näyttelee ja laulaa osaamatta oikein kumpaakaan – siitä huolimatta hänestä on tullut legenda

92-vuotias Star Trek -tähti pursuaa ajatuksia hyvästä elämästä uudessa dokumentissa. Mutta kannattaako häntä kuunnella?

Heinäkuu, 1969. Yksinäinen mies makaa autossa, joka on hänen kotinsa. Hän seuraa pienestä matkatelevisiosta Apollo 11:n matkaa Kuuhun ja miettii elämän ironiaa.

Miljoonat ovat oppineet tuntemaan miehen kapteeni Kirkinä. Tieteissarja Star Trekin pääosassa hän on johdattanut miehistönsä rohkeasti sinne, minne kukaan ei ole ennen mennyt. Nyt hän on eronnut vaimostaan eikä hänellä ole työtä eikä rahaa.

Vain runsas kuukausi Star Trekin lopettamisen jälkeen William Shatner katsoo kuinka astronautti Neil Armstrong astuu ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle. Sama Kuu näkyy hänen autonsa ikkunasta.

– Kuulin hänen sanovan ne sanat ja ajattelin, että hetki sitten olin osa tuota kaikkea. Mennessäni nukkumaan ajattelin, että siinä minä olin, esimerkkinä sattumien symmetriasta, 92-vuotias Shatner muistelee uudessa dokumenttielokuvassa You Can Call Me Bill.

Puoli vuosisataa Apollo 11:n Kuulennon jälkeen Shatner itse lensi avaruuteen, vanhimpana ihmisenä maailmassa. Siinä vaiheessa hän oli tehnyt käsittämättömän uran yliampuvana näyttelijänä ja laulutaidottomana laulajana. Nyt hänen on aika kertoa ajatuksiaan.

Lapsi

”Kaikkeen kannattaa suhtautua intohimolla. Puhumiseen. Syömiseen. Rakastamiseen. Tutkimiseen. Voit sanoa minkä tahansa verbin, ja siihen pitäisi suhtautua intohimolla.”

Tällaisia yhtä aikaa viisaita ja latteita totuuksia Shatner latelee kuin liukuhihnalta. Oli kyse sitten elämästä, Maan tulevaisuudesta tai puista, hän on ajatellut asiaa.

Kapteeni Kirk istuu tähtilaivan komentotuolissa
Kuvateksti Seuraisitko tätä miestä sinne, minne kukaan ei ole mennyt?
Kuva: The Legacy Collection/THA/Shutterstock/All Over Press

Elokuvan on ohjannut Alexandre O. Philippe, jonka aiemmat dokumenttielokuvat ovat paneutuneet muun muassa Psykon (1960) suihkukohtaukseen (78/52, 2017) ja David Lynchin elokuvien vaikutteisiin (David Lynch ja Ihmemaa Oz, 2022).

– Olen kiinnostunut siitä, miten elokuvista tulee kulttuurisesti merkittäviä tapauksia. Shatnerin kohdalla kyse on siitä, miten hän on tullut koteihimme ja hänestä itsestään on tullut kulttuurinen ikoni.

Monen muun näyttelijän tavoin William Shatner sai teatterikärpäsen pureman jo pikkupoikana. Hän ei koskaan oppinut olemaan ylinäyttelemättä. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä Star Trek (1966–1969) ja viimeistään juontajan pesti tosi-tv-sarjassa Rescue 911 (1989–1996) tekivät hänestä yhden maailman tunnetuimmista näyttelijöistä.

Dokumentissa Shatner kertoo, että hänelle on ollut tärkeää säilyttää yhteys sisällään elävään lapseen. Hän haluaa olla utelias loppuun asti.

Kapteeni

William Shatnerin ura urkeni väritelevision kulta-aikana 1960-luvulla. Star Trek -sarjasta oli tehty jo yksi pilottijakso, mutta sen näyttelijät eivät kelvanneet tv-yhtiö NBC:lle. Kun Shatner astui U.S.S. Enterprisen komentosillalle, oli loppu historiaa.

Oletettavasti roolitukseen kapteeni Kirkinä vaikuttivat 35-vuotiaan Shatnerin karisma ja ajan tv-katsojille sopinut ulkonäkö. Roolissaan hän oli enemmän yhdistelmä lännensankaria ja James Bondia kuin avaruusaluksen esimies.

Ainakaan näyttelijänkyvyt eivät olleet tärkein syy roolitukseen. Tai niin kuin Star Trek -faniksi julistautunut koomikko Jeff Ross huomautti julkkisten nolaamiseen perustuvassa Comedy Central Roast -ohjelmassa vuonna 2006:

– Olen nähnyt joka jakson noin miljoona kertaa. Toivoin aina, että edes kerran aluksesi olisi laskeutunut planeetalle, jolla olisi ollut näyttelijäkoulu.

Kapteeni Kirk miehistöineen Enterprise-tähtilaivan komentosillalla
Kuvateksti U.S.S. Enterprisen viisivuotinen matka ensimmäisessä Star Trek -sarjassa jäi vajaaksi, kun sarja lopetettiin kolmen tuotantokauden jälkeen vuonna 1969. Uusintalähetysten myötä syntynyt kulttisuosio johti Star Trek -elokuviin ja uusiin sarjoihin, jotka yhdessä muodostavat yhden historian merkittävimmistä scifi-tarinoista.
Kuva: Moviestore/Shutterstock/All Over Press

You Can Call Me Bill -elokuvassa Shatner kertoo, ettei Kirkin näytteleminen ollut kovin monimutkaista. Riitti, kun kanavoi sarjalle tärkeää ihmeen tuntua.

– Vau, katso tuota! Katso tätä! Katso tuota! Ei siihen muuta tarvittu.

Shatnerin kulmikkaalle tavalle näytellä on englannin kielessä oma terminsä, shatnerisque. Sanakirjan mukaan se tarkoittaa yliampuvaa näyttelemistä.

Dokumentin ohjaaja Philippe on kuitenkin sitä mieltä, että Shatner osaa oikeasti myös näytellä.

– Häntä mollataan, koska hänellä on tapana ylinäytellä. Mutta häntä on myös aina pyydetty rooleihin, jotka ovat övereitä ja kitshcejä. Totuuden näkee, kun katsoo Roger Cormanin elokuvan Kiihotus (The Intruder, 1962). Tuota rikollisen huonosti tunnettua elokuvaa katsoessa tajuaa, että Shatnerilla todella on lahjoja.

Shatner on 2000-luvulla palkittu näyttelijäntyöstään kahdella Emmy-palkinnolla roolistaan tv-sarjojen Oikeus ja kohtuus ja Boston Legal yliampuvana lakimiehenä Denny Cranena.

Showmies

”Komedia on yhtä hienovaraista kuin sydänleikkaus.”

Country-muusikko Brad Paisleyn Online-kappaleen musiikkivideossa William Shatnerin esittämä isä musertuu, kun hänen vaimonsa huomauttaa, ettei hän osaa laulaa.

Laulutaidottomaksi laulajaksi Shatner on kuitenkin ollut tuottelias. Hän on levyttänyt kymmenen pitkäsoittoa, jotka ulottuvat lainakappaleista countryyn ja joululaulualbumiin Shatner Clause.

William shatner ojentaa lankapuhelime luuria kohti kameraa, taustalla numerot 911
Kuvateksti Star Trekin ja puhelaulun lisäksi Shatner tuli 1990-luvun olohuoneissa tutuksi tosi-tv-ohjelman Rescue 911 juontajana.
Kuva: ©CBS/Courtesy Everett Collection/All Over Press

– Hän on erittäin omistautunut musiikkiuralleen. Hän tietää toki, että ei osaa laulaa, mutta hänen tyylissään on tietty rytmi ja tietynlaista musikaalisuutta, Philippe sanooo.

Tuo tyyli on kuin jatketta Shatnerin tavalle näytellä. Se on jonkinlaista puhelaulua tai lausuntaa, jossa tekstin jokaisen sanan tulkinta on alleviivattu äärimmilleen.

Hyvän käsityksen siitä saa kuuntelemalla hänen versionsa Queenin Bohemian Rhapsodysta, jossa kaahataan tunneskaalaa pitkin kaasu pohjassa. Kulttimaineen on saanut myös vuoden 1978 esiintyminen, jossa Shatner tulkitsee Elton John -hitin Rocket Man.

Jokin tyylissä kuitenkin vetoaa. Shatner on esiintynyt levyillään muun muassa Ritchie Blackmoren, Iggy Popin ja Zakk Wylden kanssa. Vaikka kappaleet eivät itsessään ole vitsikkäitä, ovat ne esitystilanteissaan olleet lähes aina osa komediaa.

Astronautti

Menestys on vienyt Shatnerin aina avaruuteen asti. Pitkän uran huipennus oli vuonna 2021 tehty matka avaruuteen kaupallisen Blue Origin -yhtiön raketin miehistössä.

Heti lennon jälkeen Shatner kuvaili itkien, miten hauraalta planeettamme näytti kaukaa katsottuna. Myöhemmin hän puki kokemuksensa laulun sanoihin.

So Fragile, So Blue sai ensiesityksensä viime vuonna Kennedyn avaruuskeskuksessa. Shatner tulkitsi ja Yhdysvaltain Kansallinen sinfoniaorkesteri säesti.

Barbie-näyttely Pariisissa
Kuvateksti Star Trekin suosio näkyy muun muassa siinä, että sarja on saanut omat Barbie-nukkensa.
Kuva: Mattel

You Can Call Me Bill -elokuvassa nähtävissä konsertin pätkissä tapahtuu jotain ihmeellistä. Shatnerin ulosanti ei tunnu koomiselta. Jokainen kappaleen sana tuntuu tulevan ilmaistuksi juuri oikealla tunteen voimakkuudella.

On kuin tv-veteraanissa olisi tasoja, jotka vasta nyt pääsevät kunnolla esiin.

Vanhus

Avaruuden jälkeen on vielä yksi paikka, jonne William Shatner ei ole mennyt. Kuolema on todellinen viimeinen rajaseutu.

Myös siitä hänellä on sanottavaa.

– Shatner on täydellinen tutkimusmatkailija. Hän on aina mennyt paikkoihin. Hän on mennyt avaruuteen. Hän on uinut haiden seassa. Ja silti, kun hän kuolee, hän tahtoo olla puu, Philippe kertoo.

Näyttelijä on luonnollisesti tehnyt aiheesta myös laulun. Sen nimi on I Want to Be a Tree. Sen sanoituksessa hän toivoo kuoltuaan muuttuvansa puuksi, jonka varjoon kuulija voi istahtaa.

Kapteeni Kirk poseeraa sädepistoolin kanssa taustanaan planeetta
Kuvateksti William Shatner on käyttänyt Star Trekin suosiota esiintymisiään kannattelevana elementtinä. Esiintyessään ohjaaja George Lucasin elämäntyöpalkinnon jakotilaisuudessa hän esitti erehtyneensä tilaisuuden luonteesta ja aloitti shownsa kertomalla Star Wars -ohjaajalle, miten Star Trek muutti kaiken.
Kuva: Moviestore/Shutterstock/All Over Press

Shatner kertoo järjestäneensä asiansa niin, että kuoltuaan hänen tuhkansa lasketaan jättiläispunapuun alle ruokkimaan sitä.

– Se on todella runollista. Hänen sanomansa on siinä, että me unohdamme, että Maa on meidän ainoa kotimme. Meillä ei ole mitään muuta paikkaa minne mennä, emmekä me pidä hyvää huolta siitä mitä meillä on, Philippe sanoo.

Ajattelija

”Hevoset elävät tässä ja nyt. Kun on yhteydessä hevoseen, on yhteydessä sen kautta maahan, taivaaseen ja tähtiin.”

”Pohjimmiltaan olemme kaikki yksin.”

”Aivojamme ei ole tarkoitettu ymmärtämään niiden asioiden suuruutta, joista puhumme.”

Ovatko Shatnerin ajatukset latteita viisauksia vai viisaita latteuksia?

Hän kysyy oikeita kysymyksiä. Miten elämme elämäämme? Mitä teemme ympäristölle? Entä toisillemme? Mitä haluamme, että meistä muistetaan?

Näyttelijä William Shatner dokumenttielokuvassa You Can Call Me Bill.
Kuvateksti 92-vuotias William Shatner kertoo ajatuksiaan elämästä ja kuolemasta dokumenttielokuvassa You Can Call Me Bill.
Kuva: Night Visions

Siinä mielessä hän muistuttaa Sokratesta. Länsimaisen filosofian peruskallio kysyi kysymyksiä, jotka saivat vastaajan näkemään asiat tarkemmin.

Mutta riittääkö se, että kysyy, jos ei edes yritä vastata? Se riippuu siitä olemmeko kuulijoina valmiit ottamaan askeleen tuntemattomaan hänen perässään.

Parhaimmilaan Shatner on ajattelijana silloin kun kuuntelijan on pakko laskea suojaukset. Niin kuin puhuessaan kuolemasta.

Philippen mukaan juuri tämä on yksi näyttelijälegendan tärkeimmistä taidoista.

– Hän osaa viestiä isoja ajatuksia hyvin yksinkertaisessa muodossa. Maailmassa, joka on täynnä katastrofeja, sotaa ja suuruudenhulluja ihmisiä on erityistä, kun joku sanoo elämän salaisuuden olevan siinä, että tekee hyviä asioita ihmisille ja maailmalle. Onko se muka simppeliä? Jos on, niin miksi emme kuule siitä uutisissa?

You Can Call Me Bill esitetään Night Visions Maximum Halloween 3023 -elokuvafestivaalilla, joka järjestetään Helsingissä 15.–18. marraskuuta 2023.

Keskustelu