Mitä tehdä, kun lapsi kokee syyllisyyttä avioerosta?
”Nyt se on sanottu.” Moni vanhempi huokaisee helpotuksesta, kun lapselle on vihdoin kerrottu, että vanhemmat eroavat.
Helpotuksen tunne voi kuitenkin kaikota nopeasti, kun lapsi alkaa prosessoida avioerouutista. Tieto vanhempien avioerosta koskettaa vuosittain noin 30 000 lasta Suomessa.
Avioero herättää lapsessa monia erilaisia tunteita tämän iästä ja perheen tilanteesta riippuen. Lapsi voi myös kokea olevansa jollain tavalla syyllinen vanhempiensa avioeroon ja siihen liittyviin kysymyksiin vanhempien on hyvä varautua etukäteen.
”Tunteiden ja kysymysten kanssa lapsi tarvitsee iästä huolimatta apua vanhemmilta ja muilta turvallisilta aikuisilta”, sanoo terapeutti, eroasiantuntija, tietokirjailija Marika Rosenborg.
Minkälaista syyllisyyttä lapsi voi tuntea erotilanteessa?
”Lapsi on helposti itsekeskeinen ajatuksissaan, ja hän voi luulla, että jokin hänen tekonsa tai häneen liittyvä haasteellisuus voi olla syynä vanhempien eroon. Lapsi voi myös miettiä, että vanhemmat ovat väsyneitä sisarusten riitelyyn tai lasten vaatimuksiin. Jos vanhemmat ovat riidelleet lasten läsnä ollessa kasvatukseen tai kotitöihin liittyvistä ajatuksista, voivat nekin aiheuttaa huolta lapsen mielessä”, Rosenborg kertoo.
Mistä lapsen syyllisyydentunne avioerossa tavallisimmin johtuu?
”Lapsen alttius kokea syyllisyyttä kumpuaa temperamentista, perheen dynamiikasta ja elämässä tapahtuneista asioista. Mallioppimisella ja lapsen aiemmin saamalla palautteella on myös merkitystä. Tunnehaavoittuvuus eli se kuinka helposti ja vahvasti hankalat tunteet tuottavat kipua, voi olla jopa 60% geneettistä. Luonteeltaan herkät lapset kokevat helpommin myös syyllisyyden tunteita”, Rosenborg jatkaa.
Miten tukea lasta, joka kamppaillee ja kipuilee syyllisyydentunteen kanssa?
”Ottamalla asia avoimesti puheeksi. Jos lapsi kieltäytyy puhumasta, voi kuitenkin kysyä, haluaisiko hän kuunnella. Heti eropäätöksen jälkeen voi olla, että lapsi tarvitsee aikaa asian prosessointiin. Eli vahvimpien surun ja vihan tunteiden aikana ei vielä ole paras hetki asian laajempaan käsittelyyn. Vanhemmat voivat puhua asiasta yhdessä lapsen kanssa, mutta on tärkeää myös luoda hetkiä, jolloin lapsi on erikseen molempien vanhempien kanssa. Tunteiden kanssa lapsi tarvitsee iästä huolimatta apua vanhemmilta ja muilta turvallisilta aikuisilta. Joskus lapsen voi olla helpompi puhua asiasta jonkun muun läheisen aikuisen kuin vanhempiensa kanssa. Kannattaa muistaa, että myös lapsille järjestetään omia eroryhmiä”, lisää Rosenborg.
Viisi vinkkiä vanhemmille - Miten käsitellä lapsen syyllisyydentunnetta avioerossa?
Tunteet eivät ole vaarallisia. Puhumalla lapsesi kanssa annat hänelle esimerkin siitä, että kaikesta voi jutella. Muistuta, ettei lapsi ole syynä eroon.
Tunteet ovat tietoa itsestämme. Ole tyytyväinen, että lapsi ilmaisee myös hankalia tunteita, mutta etsikää yhdessä sille turvallisia väyliä.
Älä pyri suorittamaan eroa. Ero on vaikea asia vanhemmille ja lapselle, pyri hyväksymään se, että prosessointi ottaa aikaa.
Anna lapselle lupa kaikkiin tunteisiin. Kerro lapselle, että tunteet eivät ole hyviä tai huonoja, vaan kaikki tunteet auttavat meitä eteenpäin.
Muistuta, että aikuiset hoitavat omat asiansa ja lapsi voi luottaa teihin. Kerro, että asiat kyllä selviävät. Luo vaikean ajan keskelle myös hyviä yhteisolon hetkiä.
Asiantuntija Marika Rosenborg, terapeutti, eroasiantuntija, tietokirjailija