Hyppää pääsisältöön

Lapset

Kaksosenergiaa-draamasarja antaa lapsille taikavoimia perheen avioerotilanteessa

Kaksosenergiaa-sarjan kaksoset katsovat vasemmalle ja pitävät käsillään kiinni verkkoaidasta.
Kuva: Hanna-Maria Grönlund / Tack Films

Alakouluikäisille suunnattu draamasarja Kaksosenergiaa kertoo 12-vuotiaista kaksosista, Teemusta ja Annista.

Kaksosenergiaa-sarjassa kuvataan nuorten keinoja kohdata, tunnistaa ja käsitellä vanhempien avioeron aiheuttamia tunteita, jotka sarjassa konkretisoituvat yliluonnollisten voimien avulla. Sarjan konseptin kehittäjä ja pääkäsikirjoittaja Vilja Autiokyrö lähti miettimään sarjan avioeroteemaa omien kokemustensa kautta.

”Yksi selkeimmistä ajatuksista, jonka ympärille koko Kaksosenergiaa-tarina kietoutuu on se, että suurin osa erolapsista toivoo vanhempiensa palaavan yhteen. Jos lapset mitenkään voisivat, jos heillä olisi jokin´taikakeino´, he varmasti tekisivät kaikkensa, jotta asiat palautuisivat ennalleen”, Autiokyrö kertoo.

Kaksosenergiaa-sarjassa lapset todellakin saavat tämän taikavoiman, kun kaksoset joutuvat kosketuksiin kemikaalitehtaalta vuotaneen mystisen aineen kanssa ja saavat sen johdosta yliluonnollisia voimia. Kun heidän vanhempansa ilmoittavat eroavansa, lapset alkavat pohtia, voisivatko he käyttää yliluonnollisia voimiaan saattaakseen vanhempansa takaisin yhteen. Taustalla on kaksosten pelko, että vanhempien avioero jollain tavalla olisi johtunut heistä ja heidän täytyy korjata tilanne.

”Toinen minulle tärkeä lähtöajatus sarjan tarinaa rakentaessa oli, että lapsilla on aivan samanlaisia haasteita kommunikoinnissa ja riitelytaidoissa kuin aikuisillakin, ja että malli tähän tulee kotoa”, Autiokyrö sanoo.

Lohdutusta ja voimaa

Käsikirjoittaja Vilja Autiokyrölle Kaksosenergiaa-sarjan tavoitteena on ollut tarkastella sitä, onko lapsilla mahdollisuutta puuttua aikuisten parisuhteisiin.

”On paljon vaadittu, että lapset ottaisivat vastuuta omasta käytöksestään, mutta luultavasti he tekevät niin joka tapauksessa ja saattavat syyttää erosta itseään. Ajatuksena on näyttää, mihin oikeasti voi vaikuttaa ja mihin ei. Tieto siitä, ettei voi puuttua muiden ihmissuhteisiin, on myös lohduttava ja voi antaa voimia eron tuomaan suruprosessiin”, Autiokyrö kertoo.

Kaksosenergiaa-sarjassa on avioeroteeman lisäksi myös ihastumisjuttuja, kesäinen tunnelma ja jännitystä. Avioeroteemaa, vanhempien ja lasten suhteita sekä sisaruutta käsitellään lämpimällä ja humoristisella otteella. Sarjan kohderyhmä ovat yhtä lailla lapset ja nuoret kuin vanhemmatkin.

”Toivon, että sarja voisi herättää näkemään oman perheen eroa uudesta näkökulmasta”, Autiokyrö lisää.

Kaksosenergiaa-draamasarja Yle Areenassa 13.10.2023 alkaen. Kaksosenergiaa-sarjan on ohjannut Jani Ilomäki. Sarja on Vilja Autiokyrön konseptoima ja pääkäsikirjoittama, muina käsikirjoittajina Lotta-Kaisa Riistakoski ja Petra Koivula. Tuotanto TACK Films Oy.

Lisää aiheesta Yle Areenassa