Hyppää pääsisältöön

Muutimme kaupunkipihan eläimiä houkuttelevaksi keitaaksi. Mutta miten kävi, löysivätkö siivekkäät, nelijalkaiset ja pörisevät eläinystävät paikalle?

Viime keväänä Ulos luontoon Kevätseuranta -ohjelmassa Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius muuttivat kaupunkipihan luonnon monimuotoisuutta vaalivaksi paratiisiksi. Onnistuiko urakka? Houkuttelivatko lammikko, lahopuuaita, kivikko ja pöntöt lintuja, hyönteisiä ja muita otuksia? Tältä pihalla näyttää nyt.

Monimuotoisuuden kannalta tärkein uudistus oli pihalle kaivettu lammikko. Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius kasasivat allasmuovin päälle pyöreitä kiviä.

Lammikkoa varten kaivettiin ensin kuoppa, suurin työ oli kivien puhdistaminen ja asettelu altaaseen.

Tältä lammikko näyttää nyt. Se on houkutellut pihalle lintuja, oravia ja vesihyönteisiä.

Varsinkin janoiset linnut ovat ihastuneet lammikkoon. Kylpemässä on käynyt varpusia, rastaita ja viereisessä omenapuussa kuherteleva kyyhkyspariskunta.

Näin autuaasti vilvoitteli räkättirastas. Myös mehiläiset ja ampiaiset käyvät juomassa lammikossa.

Melkein heti lammikon löysivät lentävät vesimittarit. Ne jopa talvehtivat siinä ja lähtivät taas liikkeelle kevään koittaessa.

Pihalle istutetut kukat valittiin niin, että ne ovat pölyttäjäystävällisiä eli tarjoavat mettä ja siitepölyä niin perhosille kuin kimalaisille. Nyt pihalla käy kova pörinä ja surina.

Pihan risuista rakennettiin lahopuuaita, jonka toivottiin tarjoavan ruokaa ja pesäpaikkoja hyönteisille, linnuille ja vaikka siileille.

Aita onkin houkutellut pölyttäjiä, jotka tarvitsevat lahopuuta pesäpaikoikseen.

Lahopuuaita on ollut varsinkin tiaisten suosikki, ne löytävät sieltä ruoakseen toukkia ja kovakuoriaisia.

Käpytikkakin etsii lahopuuaidasta hyönteisiä makupaloiksi.

Minna Pyykkö, Pirkka-Pekka Petelius ja biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro istuttivat pihalle tehtyyn kivikkoon hyönteisystävällisiä kasveja.

Nyt tässä aurinkoisessa kivikossa viihtyvät muun muassa matelijat ja perhoset.

Kivikossa on nähty ainakin sisilisko. Lisäksi se on ollut kisailevien oravien suosikkirata, jota ne jaksavat juosta tuntikausia edestakaisin.

Keväällä kukkivat kasvit ovat tärkeää ravintoa talvihorroksesta heränneille pölyttäjille.

Pihalle laitetuissa pöntöissä on pesinyt ainakin tiaisia. Vasta saapuneet kirjosiepot tutkivat sopisivatko pöntöt pesimiseen.

Hyönteishotellissakin on ollut asukkaita, sen näkee putkien päihin rakennettujen tulppien jäänteistä.

Lepakkopöntössä ei ole näkynyt vielä siivekkäitä. Pönttö tarjoaa päivällä suojaa yöllä lentäville saalistajille. Pihan läheisyydessä on joki, joten pihan ympäristö on lepakoille suotuisa. Pönttöön saattaa myös muuttaa yllätysvieraita, kuten ampiaisia.

Kesän päästessä kunnolla käyntiin, piha täyttyy vielä enemmän sirkutuksesta, pörinästä ja rapinasta. Poikasiaan ruokkivat linnut, värikkäät perhoset ja vipeltävät sisiliskot ilahduttavat pihan ihmisasukkeja.

Katso miten piha muutettiin viime keväänä Ulos luontoon Kevätseuranta -ohjelmassa.