Hyppää pääsisältöön

Vedenpuhdistamo Itämeressä

Uskomatonta, mutta sinisimpukat kierrättävät koko Itämeren tilavuutta vastaavan vesimäärän vuosittain. Tämän palveluksen ne tekevät vieläpä ihan ilmaiseksi.

Sinisimpukat suodattavat vettä ja poistavat samalla ravinteita sekä hitusia vesimassasta. Simpukka suodattaa jopa kaksi litraa vettä tunnissa.

Sinisimpukka elää aivan merenpinnasta aina 30-40 metrin syvyyteen asti ja on vallitseva laji Itämeren kovilla kalliopohjilla. Yhdellä neliömetrillä voi olla jopa 100 000 sinisimpukkaa.

Kampela tykkää rouskuttaa sinisimpukoita. Sinisimpukka luo elinympäristön suurelle joukolle lajeja. Mikään muu laji ei pystyisi korvaamaan sinisimpukkaa.

Mustatokkokin viihtyy sinisimpukkariutalla. Mustatokkoa uhkaa vieraslajina Itämereen levinnyt mustatäplätokko, joka vie mustatokon elintilan.

Ilman sinisimpukkaa meillä ei olisi haahkoja. Ilman haahkoja merikotkakannat taantuvat. Haahkat syövät pääasiassa sinisimpukoita, ja jos sinisimpukalla on huono vuosi, se näkyy heti haahkojen määrässä.

Haahka on erikoistunut sukeltamaan sinisimpukoita jopa 20 metrin syvyydestä.

Itämeri muuttuu, jos sinisimpukat häviävät tai taantuvat. Häviäminen voisi olla todella haitallista. Sinisimpukka on erittäin herkkä suolaisuuden laskulle ja ilmastonmuutos on sille vakava uhka.

Sinisimpukka on Itämeressä avainlaji, mikä tarkoittaa, että se vaikuttaa merkittävästi meren tilaan ja erityisesti muihin lajeihin.

Ilmastonmuutos tuo uusia huolenaiheita - se on kuin lähestyvä ukkosrintama. Ensimmäiset sadepisarat putoavat jo. Pian ukkonen on päällämme kaikella voimakkuudellaan.

Mats Westerbom, tutkija, Helsingin yliopiston eläintieteellinen asema

Valokuvat: Mats Westerbom

Artikkeli on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellisen aseman tutkijoiden kanssa.