Hyppää pääsisältöön

"Joonas Berghäll on taitava dokumentaristi, mutta myös aikamme miesasiamies!"

Miehiä ja poikia pysäyttää suomalaisten miesten rakkauden, toiveiden ja elämän äärelle

Palkitun Miesten vuoron (2010) ohjaajan Joonas Berghällin uusin elokuva Miehiä ja poikia (2019) kertoo suomalaisista isistä, miehistä ja pojista sekä heidän rakkaudestaan, toiveistaan ja elämänmenostaan.

Berghäll kuvaa kauniin intiimisti aivan tavallisia suomalaisia miehiä vaikeissa elämäntilanteissa tai muistelemassa traagisia asioita menneisyydestä. Myös uutukaisen aikana on lupa itkeä –miestenkin.

Episodi

Miesten hiljainen ja vaiettu rakkaus sekä empatia tulevat näkyviksi, kun elokuva seuraa eri ikäisiä suomalaisia miehiä aina Jäämereltä New Yorkiin asti.

Näistä tunteista meikäläinen jörrikkä ei tapaa puhua, ja siksi heidän avoimuutensa iskee sydämeen. Tuskan jakaminen kameran kautta tuntemattomien kanssa on niin epäsuomalaista. Samalla se on merkki hyvästä dokumentaristista.

Hämeen Sanomat

Katsoja ei voi kuin ihmetellä, miten Berghäll oikein saa miehet avautumaan kameran edessä elämänsä kipeimmistä asioista – joista he eivät välttämättä ole puhua pukahtaneet koskaan sanaakaan kenellekään.

Me Naiset

Berghäll kääntää elokuvassa kameran myös itseensä ja kertoo oman elämänsä kolhuista, onnesta ja toivosta.

Berghäll onkin yksi elokuvansa päähahmoista: töillä lähes itsensä tappanut suomalainen äijä. Näitähän meillä riittää aivan liikaa.

Episodi

Merkittävä teos näyttäytyy nyt luontevana osana puhetta toksisesta maskuliinisuudesta ja kapeasta miehisyydestä, johon kuuluvat kovuus, kilpailu, väkivalta ja tunteiden sivuuttaminen.

Helsingin Sanomat

Docventures esittää elokuvan juuri isänpäivän alla ja kääntää katseen suomalaisiin miehiin.

Elokuva osuu henkilökohtaisiin kipupisteisiini, sillä en ole koskaan kokenut istuvani “perinteisen” miehen muottiin.

Tunna Milonoff

Elokuva on väkevä osoitus siitä, että myös miesten oikeuksia on tarpeellista puolustaa.

Riku Rantala

Berghäll on taitava dokumentaristi, mutta myös aikamme miesasiamies!

Tunna Milonoff

Joonas Berghäll on vieraana suorassa Docventures-lähetyksessä tiistaina 5.11. klo 21 alkaen. Osallistu silloin keskusteluun Docventures Chatissä.

Jutun elokuvakuvat: Oktober Oy