Hyppää pääsisältöön

Art B&B Jurvassa on luovuuden huvipuisto

Mikki Paajanen ja Juha Järvinen perustivat taidemajatalon, jossa saa tehdä ihan mitä lystää

Tämä on Egenland-sarjaan kuuluva juttu.

Katso muutkin matkakohteemme kartalta!

Art B&B sijaitsee muutaman kilometrin päässä Jurvan keskustasta, Juha Järvisen kuusihenkisen perheen kotitalossa, joka on entinen kansakoulu. Se on erilainen majapaikka: Vierailija pääsee keskelle lapsiperheen ajoittain kaoottista arkea, mutta myös tekemään kaikenlaista luovaa.

Täällä voi kokeilla vaikkapa valokuvausta, videokuvausta tai Jurvan erikoisuutta, puutaidetta. Taiteilija Mikki Paajanen on työn touhussa.

Pihan toisella puolella sijaitsevassa työpajassaan Juha neuvoo taidemajatalon vieraita. Tässä hän näyttää Egenlandin juontajille, Nicke Aldénille ja Hannamari Hoikkalalle, miten puuta työstetään.

Itse Juha valmistaa shamaanirumpuja. Hänelle ne ovat ennen kaikkea taidetta.

– Olen aina pitänyt hengellisestä taiteesta, ihmiset yleensä tekevät sitä huolella.

Täällä saa halutessaan tehdä vaikka oman rummun. Art B&B:hen tullessa ei tarvitse osata mitään ennalta, sillä apua ja opastusta annetaan niitä kaipaaville.

Juha vie usein vierailjat inspiraatiokävelylle lähiluontoon. Monesti luontoretki suuntautuu tälle vanhalle kivilouhokselle, jonka pohjalle on muodostunut järvi.

Ulkomaalaisille on mahdottoman suuri kokemus, että täällä pääsee luontoon joka paikasta, sen kun kävelee ovesta ulos. Luonnosta suomalaiset ovat aina saaneet inspiraation.

Juha Järvinen

Ennen Juha Järvisellä oli yritys, joka valmisti mittatilaustyönä ikkunanpuitteita. Yritys meni konkurssiin, ja Juha sairastui masennukseen.

Juhan ollessa työttömänä hänet arvottiin mukaan Sipilän hallituksen perustulokokeiluun. Hän antoi aiheesta satoja haastatteluja. Tässä jutussa Juha kertoo, miten perustulo vaikutti hänen elämäänsä.

Kokeilun myötä Juha Järvinen uskalsi perustaa uuden yrityksen.

Nyt hän myy valmistamiaan rumpuja ympäri maailmaa.

Vuosia Juhan perheen luona yöpyi kansainvälisen couch surfing -järjestön kautta tulevia sohvasurffailijoita. Airbnb-matkailun myötä vapaaehtoisuuteen perustuva sohvasurffailu on hiipunut.

Juhan taiteilijaystävä Mikki Paajanen ehdotti, että mitä jos perustettaisiinkin "Artbnb", jossa voi yöpyä ja samalla tehdä jotakin luovaa?

Juhalla on kyky saada asioita tapahtumaan, eikä hän ota stressiä mistään. Vaikka vieras olisi kuinka stressaantunut, Juha on oma rento itsensä. Se on terapiaa. Juha on terapiaa.

Mikki Paajanen

Tämä on taiteilijayhteisö joka oikeasti luo ympärilleen rakkautta, hyväksyntää ja suurempaa ymmärrystä maailmasta. On siis olemassa paikka jossa hyvyys lisääntyy, ja kauneus.

Yleisövinkki Egenlandille

Tämä ei ole yöpymispaikoista tavallisin. Järvisten perheessä on nimittäin vain yksi sääntö: ei ole sääntöjä.

Juha Järvinen uskoo, että käytöstavat opitaan katsomalla mallia muista, ei käskemällä. Tässä jutussa kerrotaan enemmän Järvisten kasvatusfilosofiasta (Kodin Kuvalehti).

– Niin lapset, eläimet kuin aikuisetkin seuraavat mitä tapahtuu, ja hakevat oman paikkansa. Uskon, että pääsääntöisesti ihmiset osaavat käyttäytyä hyvin.

Sama sääntö pätee Art B&B:ssa: täällä voi harrastaa luovaa toimintaa ilman sääntöjä tai aikatauluja. Pelkkä oleminen saattaa synnyttää uusia ideoita, Juha sanoo.

Sekä luovuus että pelko tarttuvat. Ja pelko on se, joka torppaa luovuuden ja kokeilunhalun.

Juha Järvinen

Tämä on Egenland-matkakohde, joka perustuu yleisövinkkiin.

Egenlandin kartalla on yli 100 kohdetta!